Læsetid: 8 min.

Inden vi afskaffer mørket, kunne det være fedt at finde ud af, om der er noget vi går glip af

Mørket er blevet moderne – både som en front i opgøret mellem land og by og som turistattraktion. Mens Møn forsøger at blive det første sted i Skandinavien, der har papir på at have en 'stjernehimmel af særegen kvalitet', forsøger en række kulturprojekter at føre danskerne ud i det mørke, som for mange er blevet en sjældenhed
Carsten Ingemanns billeder af mørke fanger steder, dyr og objekter, der til dagligdags ikke gør meget væsen af sig, men fremstår helt anderledes fremmedartet om natten, her køer. Foto fra serien ’Mørke’.

Carsten Ingemanns billeder af mørke fanger steder, dyr og objekter, der til dagligdags ikke gør meget væsen af sig, men fremstår helt anderledes fremmedartet om natten, her køer. Foto fra serien ’Mørke’.

Carsten Ingemann

15. februar 2017

Lyserøde striber tegner sig på himlen over Københavns Nordvestkvarter. Klokken er 16.32, og det er tusmørke, men når jeg googler ’solnedgang’ på min telefon, står der, at solen gik ned for et kvarter siden.

»Det bliver faktisk aldrig helt mørkt,« fortæller Sara Troense fra kunstnergruppen Myrkr, som jeg møder for at gå en lydvandring i mørket. Og ganske rigtigt. Selvom mørket tætner, mens vi bevæger os gennem kvarteret omkring Utterslev Mose med høretelefoner i ørerne, så skinner gadelygterne så skarpt, at træerne kaster skygger og vandpytter giver genskin. En flok gæs aftegner sig mod den blålige himmel: Byens lys hænger ved.

Sara Troense er radiodokumentarist, og sammen med billedkunstner Alaya Riefensthal og musiker Jullie Hjetland udgør hun gruppen Myrkr, der undersøger mørket »i mødet mellem kunst, videnskab og hverdagserfaringer«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben Arendal
  • David Zennaro
  • Jens Skovgaard Jensen
  • Peter Butzback
  • Randi Christiansen
Torben Arendal, David Zennaro, Jens Skovgaard Jensen, Peter Butzback og Randi Christiansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg elsker mørket. Min store drøm er, at al unødvendigt lys blev slukket kl 22. Spot på kirketårne, skorstene, et utal af bygninger, der i århundrede har ligget ganske fortrindeligt i mørke, men nu absolut skal lumineres.
Masser af svagt trafikeret veje og stier kunne oplyses ved brug af automatiske tænd og sluk systemer.
Det vil vel være lige så tryghedsskabende at vide, at hvis der går lusker omkring, så vil de blive fanget af bevægelsessensorer, som en vej er konstant oplyst med svagt lys med mange skyggeområder.

Bjarne Bisgaard Jensen, Morten Balling, Ib Christensen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

Uanset,både staslig,kommunalt,og om man så tog det meste af vesten!
Puha det er sku ikke logikken der/teknikken der fylder mest!
Det er bekymrende,at det palementariske,system! (( Demokratiet,drukner,uden seriøsitet,lydhørhed ))!
Forstand !
Moske de stadigvæk ikke har fundet ud af at jorden ikke er en flad pandekage,men kugleformet ?
det dårlige budskab, er at de snat skubber det meste ud over kanten,af pandekagen,øhee !

Morten Balling

Da jeg efter et par år som amatørastronom med teleskop på Vesterbro (dér kan man tale om lysforurening!), da jeg dengang første gang så stjernebilledet Svanen brede sine vinger ud over Mælkevejen, og jeg med det blotte øje kunne se nogle af de dele af vores galakse jeg kun kendte fra fotos. Wow!

Da jeg for nogle år siden oplevede en meteorsværm på en mørk himmel. Dobbelt-plus-wow! Og tak!

De fleste af os oplever virkeligheden med blikket rettet mod horisonten. Lægger man i stedet nakken tilbage på en mørk nat, ser man lige ud i Universet, og med en god prismekikkert kan man se galakser og nebulaer, eller smukke klynger af klare stjerner.

Når man står der under Universet, bliver det til gengæld ret tydeligt at Universet er enormt stort, og at vi er meget små i den sammenhæng. Set i de målestokke er der ikke meget forskel på dig og en myre. Det skal man ikke tænke for meget over men i stedet bare nyde synet. :)