Læsetid: 5 min.

Kirkeministeren: ’Der findes ingen sandhed med stort S om Luther’

Kirkeminister Mette Bock er enig med Frederik Stjernfelt i, at det går for vidt, når Luther gøres til en art faderfigur for demokratiet. Men enhver anledning til at bedrive folkeoplysning skal gribes, siger hun og hilser derfor fejringen af reformationsjubilæet velkommen
Luther var hverken politiker eller reformator i samfundsmæssig betydning i form af demokratiudvikling eller andet. Han var først og fremmest teolog, det er min indgang til ham, siger kirkeminister Mette Bock (LA).

Luther var hverken politiker eller reformator i samfundsmæssig betydning i form af demokratiudvikling eller andet. Han var først og fremmest teolog, det er min indgang til ham, siger kirkeminister Mette Bock (LA).

Sille Veilmark

22. februar 2017

For kirkeminister Mette Bock (LA) er der god grund til at lytte til den kritik af Martin Luther, som professor Frederik Stjernfelt rejste i Information tirsdag.

»Med Luther sker der lidt det samme som med Grundtvig. Han tillægges også holdninger om stort set alt mellem himmel og jord, fordi han var en markant figur,« siger Mette Bock.

Fredrik Stjernfelts kritik går blandt andet på, at Luther ikke var den demokratiets og frihedens foregangsmand, han ophøjes til at være. Hverken hvad angår religions- og tankefrihed eller antisemitisme var Luther en helgen, påpeger Stjernfelt i sin bog Syv myter om Martin Luther, der udkommer i anledning af reformationsjubilæet i 2017.

Stjernfelt mener desuden, at mytologiseringen af Luther finder sted på højeste niveau, når han indskrives i den danske demokratikanon fra 2008 som en art forfader til det danske demokrati.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Poul Sørensen

Luther blev af hans samtid kaldt "den anden pave"....og paven var ikke populær.
Problemet for de troende kristne er, at de gerne vil tilpasse alting til noget man kan tro på, der investeres milliarder i "cristian science", som er en slags "alternativ facts videnskab".
De kristen vil gerne bevise at det hele går lige efter en såkaldt "guds plan", hvor man bortforklare fortidens synder som afbrænding af hekse som noget der var nødvendigt og en forudsætning for at vi idag har et forholdsvis heksefrit samfund. Holocaust skete fordi vi havde behandlet jøderne dårligt i århunderede og gud lod så en masse jøder myrde for at menneskeheden skulle syntes det var synd for jøderne og endelig begynde og behandle jøderne ordentligt - Det er selvfølgelig rent vanvid, men det får biblen og troen på gud til at lyde rationel og derfor trives den slags i kristne kredse og så selvom ingen kristne offentlig vil vedkende sig det. Det er selvfølgelig en slags "fake tro" og lige som "fake news" og "alternative sandheder" og de kristne bruger flittigt til at vaske kirker, biblen, paver, biskopper og gud selv ren fra alt det vanvid, som tro har afsted kommet igennem tiderne.
Kun for de hjernevaskede er den kristne kirke ren. Det er selvfølgelig et kæmpe problem for de kristne, at Luther var en grov vulgær type som også var en kendt i sin samtid for hans jødehad, men som sagt har de kristne siden tidernes morgen brugt "alternative facts" og "fake news" til at skabe en "fake virkeligheds opfattelse".
... sandt.

Niels Duus Nielsen, Jesper Nielsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Vi kunne lade os inspirere af Luther og afladssagen :
Adskil stat og folkekirke med den begrundelse, at ikke-medlemmer lader pengene i statskassen klinge for at give frelse til medlemmerne - og løn til kirkens tjenere, præster og biskopper.
Mette Bock kunne slå manifestet op på døren til Christiansborg.

Niels Duus Nielsen

Man kunne sammenligne denne diskussion om Luthers forhold til humanismen med diskussionen om Heideggers forhold til nazismen. Ligesom Heideggers eventuelle politiske holdninger ikke bør forhindre, at han tages alvorligt som filosof, skal man nok heller ikke ignorere Luthers tanker om teologi. Skæg for sig og snot for sig.

At man så må formode at der finder en vis "afsmitning" sted mellem den politiske sfære på den ene side og den filosofiske hhv. teologiske sfære på den anden, er vel noget, der kan klares med en grundig kildekritik.

Lad teologerne beholde Luther som forbillede og guru, men fri os andre fra at skulle hylde hans politiske standpunkter. Luther var hverken humanist eller demokrat.

PS: Mette Bock virker som et meget fornuftigt menneske med sans for nuancer, hvordan er hun dog blevet involveret i det rationelt betragtet stærkt enøjede LA?

Niels Duus Nielsen

Okay, Jens Erik Starup, tak for linket, som forklarer meget.

Samtidig illustrerer det mit overordnede synspunkt: Mette Bock kan sagtens have en nuanceret forståelse for kulturens rolle i vore dages ideologiske klima, og samtidig ikke fatte en brik af hvad der foregår på arbejdsmarkedet.

Starup - Du er åbenbart både psykiater og dommer.
Arbejdsmarkedet, Niels . Det har hun folk til.
Og hvorfor LA ? Respekt for det enkelte menneske personlige frihed overfor en magtfuld stat - derfor.

Niels Duus Nielsen

Leo Nygaard - "Respekt for det enkelte menneske personlige frihed..." - hvor i alverden ser du denne respekt? Kuglestøderens udtalelser om kontanthjælpsmodtagere er da indbegrebet af respektløshed.