Læsetid: 2 min.

Det Kongelige Teater: »Det er jo vores vurdering, om vi vil have nogle potentielt overbelastede musikere«

I en periode med besparelser har Det Kongelige Teater hyret et eksternt orkester til at spille ’Nøddeknækkeren’ i 2017 og 2019, selv om om teatret eget orkester, Det Kongelige Kapel, kunne spille den samme forestilling billigere. Vi spørger direktør for Det Kongelige Teater, Morten Hesseldahl, hvorfor
Kultur
24. februar 2017

– Morten Hesseldahl, hvorfor skal Copenhagen Phil og ikke Kapellet spille ’Nøddeknækkeren’ i år og i 2019?

»Det er en ambition for Det Kongelig Teater at samarbejde med eksterne orkestre. Det er både en del af vores kontrakt og vores strategi, at de penge, vi får fra staten, også bliver givet til steder, der kan virke som motor for scenekunsten i al almindelighed.«

– Men hvorfor hyre et andet symfoniorkester, når I nu har et orkester til rådighed i huset?

»Da vi planlagde de kommende års programmer i 2015 ville vi gerne have fuldt blus på både opera og ballet i december måned, hvor mange danskere går i teatret. Vores erfaring sagde os, at det ikke kunne gå op, hvis vi kun brugte Kapellet.«

– Men meddelelsen fra musikerne i Kapellet er, at de godt kan spille?

»Ja, det har Alexander Ølgaard (orkestrets formand og tillidsrepræsentant, red.) nu været ude at sige. Men i den forbindelse sagde han også, at orkestret så ville være helt udmattet, når de når frem til jul. Så er det jo vores vurdering, om vi vil have nogle potentielt overbelastede musikere, eller om vi vælger at entrere med et andet orkester.«

– Så I vurderer som ledelse, at Kapellet ikke klare det, selvom de siger, at de godt kan?

»Ja, det var vores vurdering, da vi lavede programmet i 2015. Med kapellets nye fleksibilitet kan de måske godt se ud, som om der egentlig var nogle bedre muligheder for at samarbejde med dem. Men det ændrer ikke på, at vi ikke vil udsætte vores musikere for overbelastning.«

– Ifølge DR kunne man have sparet 1,5 millioner kroner ved at bruge Kapellet. Har I ikke et ansvar over for det offentlige til at bruge hver en krone med omhu?

»Jo, helt sikkert. Jeg tør dog ikke sige, hvor meget man kunne have sparet. Men det er klart, at det er en balancegang. Vi vil gerne bruge vores kapel maksimalt, men vi må også tage hensyn til vores medarbejderes fysiske velbefindende.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her