Interview
Læsetid: 3 min.

’Luther er kolossalt ambivalent’

Stjernfelt gør ret i at ruske op i den næsegruse beundring for Luther og danske teologers vilkårlige skelnen mellem den teologiske og historiske Luther, mener filosof Peter Tudvad. Men han er til gengæld blind for Luthers betydning for den sjælelige frigørelse
Kultur
21. februar 2017

Peter Tudvad er filosof og forfatter og arbejder netop nu på bogen Den germanske rasen, der handler om reformationen. Han kan godt følge Frederik Stjernfelt i, at der er brug for et opgør med Luther.

»I udgangspunktet vil jeg sige, at jeg har stor sympati for det, den gode Stjernfelt gør, fordi jeg har en oplevelse af, især når jeg sammenligner Danmark med Tyskland, at Danmark er et af de mest Luther-ærende lande, man kan komme i nærheden af. Og det er jeg ikke sikker på er særlig sundt,« siger han.

Luther-kritik i Danmark bliver ifølge Tudvad ofte mødt med opfordring fra teologer og præster om at skelne mellem den historiske Luther og så den væsentlige Luther – ham, der kommer med nådesteologien, gør op med afladshandlen og sætter nonner og munke fri fra klostrene. Men det er efter Tudvads mening »et fuldstændigt lemfældigt og subjektivt greb«.

Han er nemlig helt enig med Frederik Stjernfelt i, at det er noget vås, at Luther har nogen andel i ytrings, -tanke eller trosfrihed.

»Luther tiltager sig selvfølgelig selv en frihed til at ytre, hvad der passer ham, og det er jo flot og modigt, fordi han virkelig risikerer noget, men i det øjeblik, han får magt, som han har agt, så tilstår han ikke andre den samme frihed.«

Men der er til gengæld ting, som Stjernfelt ikke har blik for, mener Peter Tudvad, og det er blandt andet den sjælsfrihed, som Luther tilvejebringer i et gennemreligiøst samfund. Hans nådesteologi har en eksistentielt frigørende funktion, mener Tudvad.

»Luther kommer og giver tyskerne en nådig Gud i stedet for en Gud, som hele tiden vil afregne i forholdet én til én. Husk på, at på Luthers tid fandtes der ikke ateister af Frederik Stjernfelts kaliber. Ingen var i tvivl om, at der var en gud og en yderste dag, hvor regnskabet ville blive gjort op. Derfor var man bange. Så kommer Luther og siger ’Gud er nådig, du skal bare tro på det’.«

Dertil kommer, at han helt konkret ’talte Roma midt imod’ på rigsdagen i Worms i 1521 og krævede, at romerkirken argumenterede for sine love og dekreter.

»Luther insisterede på en fri diskussion med den allerøverste myndighed om dennes embedsførelse. Hermed lagde han for så vidt også grunden til den kritiske offentlighed, som vi gerne ser som en afgørende forudsætning for vores liberale demokrati. Nej, det var ikke det, han ville. Men med sin optræden på rigsdagen efterlod han os vitterligt et strålende eksempel på en ræsonnerende modmagt – også selvom han senere omtrent gjorde sig selv til en modpave i Wittenberg.«

De syv myter om Luther ifølge Frederik Stjernfelt

  • Myte 1: Luther indførte religions-, ytrings- og tankefrihed.

Stjernfelt: Nej, han gik ind for henrettelse af anderledes tænkende.

  • Myte 2: Luther indførte skellet mellem stat og kirke.

Stjernfelt: Nej, han opløste skellet mellem stat og kirke.

  • Myte 3: Luther bidrog til demokratiets fremvækst.

Stjernfelt: Nej, han gik ind for tyranni og ubetinget lydighed.

  • Myte 4: Hekseprocesserne var katolske, ikke lutheranske.

Stjernfelt: Nej, de var både-og.

  • Myte 5: Luthers antisemitisme var harmløs.

Stjernfelt: Nej, den lagde grundstenen for en lang og dyster tradition.

  • Myte 6: Luthers mørke sider var bare sådan, som tiden var.

Stjernfelt: Nej, der var mange andre og lysere tendenser i tiden.

  • Myte 7: Luthers mørke sider havde ingen effekter.

Stjernfelt: Nej, deres effekter var omfattende, især i Tyskland.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her