Interview
Læsetid: 3 min.

Når rejsen er en tilstand og hjem en firlænget gård i Salling

Til marts debuterer Dea Sofie Kudsk med romanen Bogotana, der er fuld af ud- og hjemlængsel inspireret af en rejse til den colombianske hovedstad Bogotá
Kultur
10. februar 2017
»Det, jeg skriver, er inspireret af mine rejser, da det samtidig er den måde, hvorpå jeg bearbejder, hvad jeg har oplevet; for der er noget mærkeligt ved at rejse alene: Man kommer hjem med alle de her oplevelser uden at have haft nogen at dele dem med. På en måde er det, som om det bare er noget, jeg har oplevet inde i mit hoved,« siger forfatterdebutanten Lea Sofie Kudsk.

»Det, jeg skriver, er inspireret af mine rejser, da det samtidig er den måde, hvorpå jeg bearbejder, hvad jeg har oplevet; for der er noget mærkeligt ved at rejse alene: Man kommer hjem med alle de her oplevelser uden at have haft nogen at dele dem med. På en måde er det, som om det bare er noget, jeg har oplevet inde i mit hoved,« siger forfatterdebutanten Lea Sofie Kudsk.

Anna-Gro Kudsk Graubæk

Da Dea Sofie Kudsk for tre år siden satte sine ben i Colombias hovedstad, Bogotá, for første gang, var det lidt af et tilfælde. Den unge forfatter havde rejst Asien rundt i 11 måneder efter HF og sad i Malaysia uden lyst til at tage hjem.

»Den billigste flybillet, jeg kunne finde, var til Bogotá. Så tog jeg til Bogotá!« griner Dea Sofie Kudsk højlydt på en telefonlinje fra Colombia, hvor hun i øjeblikket rejser rundt for tredje gang – nu i forbindelse med sit idéhistoriestudie på Aarhus Universitet.

»Det, der slog mig første gang, var, at colombianerne er helt fantastisk åbne og venlige. Jeg kunne sidde hvor som helst og skrive, tegne, drikke en kop kaffe, og så ville folk bare gerne snakke,« fortæller hun om den første tid alene i den farverige bydel La Candelaria i Bogotá med et minimalt spansk ordforråd med sig i bagagen. Senere er spanskkundskaberne blevet bedre, og en colombiansk kæreste er det også blevet til.

Skarp bjergluft

»Grunden til, at jeg har et forhold til Columbia, er de mennesker, jeg har mødt, og det kommer sig helt sikkert af, at jeg rejste alene og derfor blev nødt til at snakke med folk. Der går nemlig ikke mere end et par dage, så bliver jeg helt mærkelig af ikke at have talt med nogen.«

Det er dog ikke kun colombianernes imødekommenhed, der har bjergtaget den unge forfatterdebutant.

»Jeg er meget fascineret af, hvor varieret naturen er i Columbia med frodige bjerge, golde ørkener og vilde kyster. Især er jeg glad for bjergene, fordi der er en helt særlig luft. Den er skarp og frisk, og selv når solen skinner bliver den aldrig rigtig varm. Det er en luft, jeg kan fornemme, uanset hvor i verden jeg befinder mig,« fortæller hun og fortsætter:

»Det, jeg skriver, er inspireret af mine rejser, da det samtidig er den måde, hvorpå jeg bearbejder, hvad jeg har oplevet; for der er noget mærkeligt ved at rejse alene: Man kommer hjem med alle de her oplevelser uden at have haft nogen at dele dem med. På en måde er det, som om det bare er noget, jeg har oplevet inde i mit hoved.«

Selvom Dea Sofie Kudsks romandebut har et personligt udgangspunkt , vil hun dog ikke betegne den som selvbiografisk.

»Bogotana henter inspiration i min første rejse til Colombia, men den har ikke meget at gøre med, hvad der skete for mig. Jeg ville gerne fortælle en historie om de steder, jeg havde været, men det er ikke fortællingen om min rejse,« siger hun om bogen, hvis kvindelige hovedperson tager til Bogotá og pendulerer mellem følelserne af at høre til og være fremmed, at være alene og en del af et fællesskab.

»Jeg vil beskrive rejsen som en tilstand, hvor man er frigjort fra sit faste skema, og hvor der kan gå uger, uden at man skriver til nogen derhjemme. På den måde føler jeg, at oplevelsen flytter sig fra, at man er ’på ferie’, til, at man er i en anden tilstand, hvor hele ens væremåde forandrer sig,« forklarer hun om friheden i at være på rejse.    

På et tidspunkt blev følelsen af frihed dog afløst af hjemlængsel, og efter den første rejse til Columbia var der et særligt sted, som kaldte.

»Da jeg kom tilbage til Danmark, var jeg simpelthen så træt, så jeg boede et halvt år hos mine forældre. Faktisk kunne jeg ikke så meget andet end bare at cykle lange ture,« fortæller hun om tiden i forældrenes firlængede gård i Salling ved Limfjorden.

»Der er en helt anden ro i Salling. Der er faktisk mørkt om natten og helt tyst, og det er måske lidt pudsigt, at jeg havde travlt med at komme væk derfra i første omgang, når det nu er det sted, hvor jeg bedst kan slappe af. For er der et sted i verden, hvor jeg virkelig føler mig hjemme, så er det Salling.«

’Bogotana’ udkommer til marts på forlaget Jensen & Dalgaard.

iVerden februar 2017

I denne udgave af iVerden rejser vi til Asien. Tag med, når vi besøger det vilde punkmiljø i Japans tredjestørste by Osaka og et afsidesliggende øsamfund glemt af centralregeringen i Filippinerne. Kom med ind i det imponerende nye musikmekka Elbphilmarmonie i Hamborg og ud i den egyptiske ørken efter nye arkæologiske fund. Vi har også mødt et par, der har brugt to måneder på at komme gennem Pyrenæerne fra Atlanterhavet til Middelhavet – til fods.

Andre artikler i dette tillæg

 • Asiatiske spændinger

  10. februar 2017
  Mens vi har fået øjnene op for indisk, kinesisk og japansk litteratur, kniber det stadig med danske oversættelser fra de sydøstasiatiske øriger. Vi har fundet otte nyere romaner fra Asiens fastland og nærliggende øer
 • Fra Moses på bjerget til pensionisten på Caminoen

  10. februar 2017
  Vandrestavens ypperste formål er at give sin bruger balance. At fordele vægten på tre eller fire punkter frem for at nøjes med føddernes to er i et kuperet terræn er alfa og omega, hvis man vil holde sig på benene
 • Med droner og bare næver

  10. februar 2017
  Nildeltaet byder stadig på overraskelser for arkæologer fra hele verden – og både klassiske og moderne metoder tages i brug i jagten på faraoernes hemmeligheder i et land, der er som støvsuget for vestlige turister
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her