Læsetid: 5 min.

’Der er jo ikke nogen, der køber hele Luther’

Man kan ikke bare gå i en bue uden om den teologiske Luther og kun beskæftige sig med det politiske, som Frederik Stjernfelt forsøger. Det teologiske er selve Luthers kerne. Det mener teologiprofessor Svend Andersen, der dog medgiver, at Martin Luther var en paradoksal og omskiftelig tænker
21. februar 2017

Hvem er det, der står bag de Luther-myter, som Frederik Stjernfelt kritiserer i sin bog Syv myter om Luther og i artiklen ’Hvis Luther levede i dag, kunne han dømmes efter imamloven’?

Ud over at Martin Luther rigtig nok optræder i Brian Mikkelsens demokratikanon fra 2008, hvor det hævdes, at han »banede vej for et humanistisk grundsyn om respekt for det enkelte menneskes ret til en udvikling i frihed og ansvarlighed, som siden blev kendetegnende for det vestlige demokrati,« – hvilket Svend Andersen sådan set er enig i med Frederik Stjernfelt i er forkert – har han svært ved at genkende Stjernfelts påstand om myternes dominans og udbredelse.

De to Luthere

Ifølge Svend Andersen, der er professor i teologi ved Aarhus Universitet, er det de fleste Luther-kendere, måske med undtagelse af Søren Krarup og Tidehvervs-folkene, der ved, at Luthers tænkning på visse områder var dybt problematisk.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Poul Sørensen

Et Luther citat, der ikke handler om hvor mget han hadede jøder, men som viser en anden side af ham: "Gud slår mennesker, så han bagefter kan kommen rendende for at trøste dem. " Luther