Læsetid: 4 min.

Det nye højre udfordrer den gamle bogbranche

Værdikampen mellem det progressive og det konservative USA er ikke noget nyt i det amerikanske litterære miljø, men en bogkontrakt med den ekstremt højreradikale Milo Yiannopoulos har sat de litterære sind i kog og rejst spørgsmålet, om alle bør komme til orde
Milo Yiannopoulos kalder sig selv for ytringsfrihedsfundamentalist. Han er typen, der møder op til en demonstration mod voldtægt med et skilt, hvor der står ’voldtægtskultur og Harry Potter. Fri fantasi begge dele’, typen, der udtaler, at ’bag enhver racistisk joke findes en sandhed’, og typen, som i juli sidste år fik livstidskarantæne fra Twitter på grund af sin ledende rolle i en racistisk mobbekampagne mod komikeren og skuespillerinden Leslie Jones.

Milo Yiannopoulos kalder sig selv for ytringsfrihedsfundamentalist. Han er typen, der møder op til en demonstration mod voldtægt med et skilt, hvor der står ’voldtægtskultur og Harry Potter. Fri fantasi begge dele’, typen, der udtaler, at ’bag enhver racistisk joke findes en sandhed’, og typen, som i juli sidste år fik livstidskarantæne fra Twitter på grund af sin ledende rolle i en racistisk mobbekampagne mod komikeren og skuespillerinden Leslie Jones.

Drew Angerer

Kultur
11. februar 2017

»Jeg mødtes med de høje herrer hos Simon & Schuster tidligere i år og prøvede en god halv time på at chokere dem med grove jokes og vanvittige holdninger. Jeg troede, de ville eskortere mig ud af bygningen, men i stedet tilbød de mig en trillebør fuld af penge.«

Sådan sagde den kontroversielle højrefløjspersonage Milo Yiannopoulos til det amerikanske medie The Hollywood Reporter sidst i december 2016 lige efter offentliggørelsen af hans 250.000 dollar dyre bogkontrakt med Threshold Editions – et underforlag tilhørende det prestigiøse amerikanske forlag Simon & Schuster – der til marts udgiver hans selvbiografi Dangerous.

’Den farlige bøsse’

33-årige Milo Yiannopoulos er redaktør på Breitbart News og en ledende figur i den internetbaserede Alt-Right-bevægelse, der har hvid identitetspolitik som sit omdrejningspunkt. Han er hovedsageligt blevet kendt i offentligheden for sine ekstremt hadske udfald mod kvinder, muslimer, immigranter, venstreorienterede og – selv om han selv er bøsse – mod homoseksuelle.

Selv kalder han sig for ytringsfrihedsfundamentalist. Han er typen, der møder op til en demonstration mod voldtægt med et skilt, hvor der står »voldtægtskultur og Harry Potter. Fri fantasi begge dele«, typen, der udtaler, at »bag enhver racistisk joke findes en sandhed«, og typen, som i juli sidste år fik livstidskarantæne fra Twitter på grund af sin ledende rolle i en racistisk mobbekampagne mod komikeren og skuespillerinden Leslie Jones.

Selv bevarer han en ironisk distance til alt og nyder at forarge i en grad, som gør ham svær at blive endegyldigt ideologisk klog på.

Simon & Schusters bogaftale med Yiannopoulos har fået det litterære USA til at se rødt, og har fået flere både forfattere og tidsskrifter til at boycutte forlaget. Herunder Chicago Review of Books, som på Twitter meddelte, at de ikke vil anmelde en eneste bog fra Simon & Schuster i hele 2017, som en »respons imod den frastødende validering af had«.

Den 12. januar underskrev 160 af forlagets egne børnebogsforfattere en protestskrivelse, gengivet i Publishers Weekly, hvori de fordømmer, at forlaget låner Simon & Schusters ry, respektabilitet og finanser til »en af den for nyligt rebrandede hvide nationalistiske bevægelses mest prominente ansigter«.

Ved at udgive bogen, lyder protesten, legitimerer Threshold Editions og dermed Simon & Schuster Yiannopoulos’ afskyvækkende verdenssyn og selve ideen om hvidt overherredømme.

Højreorienterede underforlag

I den amerikanske forlagsverden er der en lang tradition for imprints – underforlag, der har helt andre, mere snævre udgivelsesprofiler end hovedforlaget. Threshold Editions, der udgiver Yiannopoulos’ bog, er netop sådan et imprint under Simon & Schuster, som tidligere har udgivet bøger af amerikanske konservative som Dick Cheney, Rush Limbaugh og Glenn Beck. En af bestsellerne i 2015 var ingen ringere end Donald Trumps Great again.

Ifølge netmediet Vox har alle de store amerikanske forlag den slags højreorienterede underforlag. Det er også netop denne virksomhedskonstruktion, som gør en boycut af Simon & Schuster problematisk.

Som kulturskribenten Constance Grady fra Vox påpeger, så risikerer man at ende med at sende et kontraproduktivt signal, hvis progressive bogkøbere boycutter Simon & Schuster, nemlig at der er bedre penge i den konservative end i den progressive litteratur.

Normalisering af ’hate speech’?

Milo Yiannopoulos er den type højreorienteret, som Trump har givet momentum, og som man måske skal til at vænne sig til i USA, men som Constance Grady skriver, så bidrager forlaget til en uheldig cyklus, når de på denne måde spiller så stor en rolle i at identificere det konservative USA's fremtid. Med bogen skaber de ham:

»De beskriver ikke bare noget, de foreskriver noget. De har besluttet, at Yiannopoulos virker som en person, som er på vej til at blive mainstream, og på den måde gør de ham mainstream.«

Til Los Angeles Times udtalte Chicago Review of Books’ redaktør Adam Morgan:

»Jeg ved ikke, hvordan Simon & Schusters redaktører kan sove om natten, vel vidende at de har normaliseret hadetale for penge.«

Faren for den brede venstrefløj er altså helt overordnet set en kulturel normalisering af det alternative højre.

Ytringsfrihed og politisk korrekthed

Men hvad med den gode gamle ytringsfrihed. Gælder den ikke for det allermest højreorienterede Amerika?

Det paradoksale er, at reaktionerne fra de forfattere og medier, der boycutter Simon & Schuster, er med til at underbygge en helt central pointe for den nye, mere radikale amerikanske højrefløj: nemlig at venstrefløjen kvæler ytringsfriheden i politisk korrekthed.

En pointe, som Milo Yiannopoulos nærmest har bygget hele sit provokerende og grænseløst fornærmende image op omkring, og som efter sigende også er omdrejningspunktet for hans kommende bog.

Ifølge de protesterende forfattere, der bl.a. tæller Mahatma Gandhis barnebarn Arun Gandhi, handler det ikke om ytringsfrihed, da Yiannopoulos i forvejen har en veletableret, bred internetbaseret platform.

»Hans stemme bliver i den grad hørt,« skriver de i protestbrevet og fortsætter: »At insinuere, at folk, der protesterer imod denne elendige beslutning, ønsker at undertrykke ytringsfrihed, er følelsesmæssig manipulation.«

Ramaskriget, boykutten og forargelsen passer som fod i hose i den selvudråbte internet-trolls fandenivoldske selvforståelse.

»Ethvert angreb, som de politisk korrekte kræfter retter mod mig, mislykkes på patetisk vis,« udtaler Yiannopoulos til The Hollywood Reporter.

»Jeg er mere magtfuld, mere indflydelsesrig og mere fantastisk end nogensinde før, og med denne bog kommer det tidspunkt, hvor Milo går mainstream. Forkæmpere for social retfærdighed bør være bange – meget bange.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Randi Christiansen

Boycutte? Drengeklip?