Læsetid: 1 min.

Streaminganbefalinger

Fængsel-edition
Kultur
24. februar 2017

Mennesker har brug for mennesker

At isolere mennesker fra samfundet kan være nødvendigt. At isolere mennesker fra mennesker er  grusomt. Den fremragende HBO-dokumentar Solitary beskriver livet i et topsikret amerikansk fængsel, hvor de indsatte er isoleret 23 timer i døgnet. De medvirkende er skarpe og har sprog til at beskrive, hvad der sker, når man ’bor alene på et toilet’. I en meget rørende scene zoomer kameraet ind på en indsat, mens tv-holdet giver ham mikrofon på. Han ansigt er som en barns, det øjeblik døren åbnes ind til det tændte juletræ. For han er blandt mennesker.

’Solitary’, HBO Nordic

Damer kan lide damer

Locked Up: Women Behind Bars er en dokumentarserie med flere episoder, end du har spist ærter i dit liv. Og jeg har en mistanke om, at manuskriptforfatterne bag Orange is the New Black har nærstuderet den, for flere af karaktererne i tv-serien er meget tæt på dokumentarens rigtige kvinder. Og de er hårde og sårbare, umulige og kærlige, og helt på røven og fulde af håb. Og det er ret bevægende.

’Locked Up: Women Behind Bars’, Netflix

Røvhuller, der kan lide penge

I den mere afslørende ende er Kids for Cash en ret rystende beretning om, hvad der sker, når fængselsvæsnet privatiseres. To private ungdomsfængsler bygges i en by i Pennsylvania, men de mangler indsatte. Så kan man jo bare købe et par lokale dommere til at sende kunder deres vej – i dette tilfælde børn fra sårbare familier.

’Kids for Cash’, Netflix

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her