Læsetid: 2 min.

Ansigtet og stemmen der bragte Mellemøsten tættere på

Journalist og forfatter Jens Nauntofte er død 78 år gammel
Jens Nauntofte er død efter kort tids sygdom.

Jens Nauntofte er død efter kort tids sygdom.

Hans Andersen

29. marts 2017

For flere generationer var Jens Nauntofte et af de ansigter og stemmer, der bragte det dengang fjerne Mellemøsten tættere på. Først som freelancer, så fra 1969 til 1975 som journalist på Information og sidenhen på Danmarks Radio.

Nauntofte blev ansat i DR som redaktør i Kultur- og Samfundsafdelingen i 1977.

I DR var han med til at starte en række hjørnesten i Danmarks udenrigsdækning, som udenrigsprogrammet Udefra og det politiske radiomagasin Orientering. Sammen med Leif Davidsen genskabte han Horisont. Han blev studievært på TV-Avisen i 1988, hvor han senere fra 1999 til 2004 var udenrigskorrespondent.

Det var sjovt for mig, og mange andre yngre mellemøstforskere og journalister, at blive venner med ham og høre ham fortælle om hans tid blandt palæstinensiske revolutionære i Beirut, Amman og på Vestbredden i slut-1960’erne.

Jens Nauntoftes bøger om Saigons fald og den palæstinensiske frihedskamp er stadig meget læseværdige. 

Polfoto

Var man interesseret i listige historier fra den danske presseverden, var han også mere end leveringsdygtig. Eller han fortalte om opvæksten i Viborg, om lysten til at rejse væk fra Danmark, om hans år i en israelsk kibbutz i 1961-62 og den interesse for Mellemøsten, som det vakte, og hans rejser rundt i de arabiske lande.

Det er et andet Mellemøsten i dag, men Jens fulgte godt med, og han dækkede den folkelige opstand i 2011, som han skrev om i bøgerne Tyrannernes Fald og Verden og den arabiske udfordring. Han holdt en tæt kontakt til det akademiske miljø og var tilknyttet som gæsteforsker ved Georgetown University i 1986.

Han kunne trække tråde fra oprørene dengang til oprørene nu. Han var særligt optaget af de arabiske ledere og kunne mange anekdoter om Gaddafi, Saddam Hussein, Yasser Arafat og Hafez al-Assad.

Det kunne være svært at fange ham, for han havde travlt med at skrive bøger, og artikler og producere kort- og dokumentarfilm gennem sit eget selskab. Men når vi mødtes, spurgte han altid om det sidste nye fra Libanon og Syrien, og »havde jeg i øvrigt været i Oman for nylig?« Det havde han selvfølgelig. Der har nok aldrig været et mere værdigt medlem af Eventyrernes Klub: fuld af liv, ukrukket, sjov og stærk. Det virkede altid, som om han var på vej et nyt sted hen.

Som Mellemøstjournalist havde han en fantastisk evne til at fortælle nyhederne. Hans bøger om Saigons fald og den palæstinensiske frihedskamp er vigtige dokumenter og stadig meget læseværdige.

I 2001 modtog han DR-TV’s jubilæumspris for journalistik og reportage. Det var det mindste. Hans reportager og bøger – hele 17 af slagsen om udenrigspolitik og Mellemøsten – er båret af indsigt, overblik og et personligt anslag, der vil blive stående som et af de vigtigste i dansk udenrigsjournalistik.

Jens Nauntofte, 78 år, efterlader sig sin hustru skuespillerinden Maria Stenz.

Sune Haugbølle er mellemøstforsker og lektor i Globale Studier ved Roskilde Universitet

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Ja han er en journalist, der er savnet.
PS: er det mig der husker forkert - blev Jens Nauntofte ikke sagt op ved en af sparerunderne i DR nogle år før hans pensionsaldre????