Folk
Læsetid: 1 min.

Bogfolk

Kultur
11. marts 2017

Kirsten Thorup

Forfatteren, der i 1967 debuterede med digtsamlingen Indeni – udenfor på Gyldendal, fejrer i denne uge sit 50-års jubilæum. Læs på side 4-5 Erik Skyum-Nielsens portræt. I sidste måned fejrede Kirsten Thorup også sin 75-års fødselsdag. I dag er hun uden tvivl mest kendt for sine fantastiske romaner, hvoraf den seneste er Erindring om kærligheden, der er blevet indstillet til flere litterære priser, herunder ikke mindst Nordisk Råds Litteraturpris. Men hvad der nok er mindre kendt, er, at Kirsten Thorup i de første år var tilknyttet TV-Teatret og skrev manuskripter til syv TV-spil.

Torben Skjødt Jensen

Kirsten Thorup stammer fra den lille fynske stationsby Gelsted. Før hun blev 20 år, var hun flygtet til København og fik også aflagt sig sin fynske dialekt. Tirsdag aften i det forgangne år var hun så tilbage i Gelsted, nærmere bestemt Gelsted Kro, hvor der var verdenspremiere på Torben Skjødt Jensens nye portrætfilm om Kirsten Thorup Hjemme i verden. Kroen var proppet til bristepunktet, og 100 mennesker måtte gå forgæves, da det undslupne bysbarn vendte tilbage og blev hyldet. En del af filmen, der får premiere til september, følger Thorup tage tilbage til Gelsted og hele barndommens verden.

Janus Kodal

Man får en ny bog i hånden. Sådan en lille hård, sort kvadratisk bog, hvor det eneste, der står på omslaget, er »Undskyld«. Forfatteren er Janus Kodal, og så er det pludselig svært ikke at associere til den famøse episode fra 2011, hvor samme Kodal til et arrangement i LiteraturHaus i Møllegade pludselig rejste sig med bowlerhat, paraply og hvide handsker og hældte en karaffel vand ud over kritikeren Lars Bukdahl. Men nej, det er slet ikke den slags undskyldninger, bogen, der udkommer den 17. marts på forlaget OVO press, gør sig i, men undskyldninger fremsagt i digtform for sig selv.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her