Klumme
Læsetid: 1 min.

Grimme tanker

Kultur
4. marts 2017

I et interview i denne sektion for nylig startede forfatteren Christina Hagen en debat om kunstens ’grimme tanker’. Lad mig i den forbindelse komme med et statement: Kunsten, herunder litteraturen, er på en og samme tid hæmningsløs og hæmmet.

Al kunst bliver til i en åben konfrontation mellem hensynsløs inspiration og de dogmer, regler og begrænsninger, som er ethvert kunstværks forudsætning.

Selvom vi hylder den hudløst ærlige kunstner, der sætter strøm til alt det, der afviger fra vante forestillinger, så er den intet værd uden den formgivning, der til slut spærrer alt inde i et værk.

Ja, jeg taler om kunstens ærlighed. I tilfældet Jørgen Leth om det uperfekte menneske, der undersøger sig selv og alle sine små indre fascismer og små beskidte, koloniale hegemonidrømme. Christina Hagen fremstod i interviewet her i sektionen også som et uperfekt menneske, der vedgår sig sine grimme tanker. Det har fået kolleger til at kalde hende for racistisk og sexistisk.

Men kunne det rent faktisk være, at Christina Hagen påtager sig racismens og sexismens rolle i et antiracistisk og antisexistisk kunstnerisk projekt? For er hun ikke typen, der begynder med at undersøge et generelt problem, men ender med at vende pilen indad mod sig selv?

I Jungle og i sine andre bøger undersøger hun de magtrelationer, vi alle indgår i. Ikke gennem en distanceret beskrivelse, men ved at deltage i dem.

Kan det derfor være, at hun ikke bare kan etablere et blik på verdens uretfærdigheder uden at skulle spørge til de steder i sig selv, hvor den verden også kommer til syne? Ikke for at hylde, men for at beskrive den.

Nogle kan levere en fortræffelig magtanalyse, så vores kulturelle blindhed, vores racisme, sexisme og privilegier med ét blotlægges, men hvad nu hvis vores kroppe ikke helt forstår det sprog? Jeg ved det ikke, men jeg tror, at det fortsat giver mening at diskutere – og undersøge – i kunsten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her