Læsetid: 3 min.

Guide til DOX-film: Fra bekymring til begejstring

Vi anbefaler seks seværdige DOX-film om teknologi – fra de mest bekymrede til de mest begejstrede
’Cassette: A Documentary Mixtape’ er en kærlighedserklæring til et musikmedie, hvis kulturhistoriske betydning er til at få øje på. Hiphop og punk spredtes gennem kassettebånd, og der er nostalgiske lys i øjnene på de medvirkende, der tæller Run DMC, Thurston Moore, Henry Rollins og Daniel Johnston.

’Cassette: A Documentary Mixtape’ er en kærlighedserklæring til et musikmedie, hvis kulturhistoriske betydning er til at få øje på. Hiphop og punk spredtes gennem kassettebånd, og der er nostalgiske lys i øjnene på de medvirkende, der tæller Run DMC, Thurston Moore, Henry Rollins og Daniel Johnston.

CPH:DOX

10. marts 2017

Stof til fremtidsangsten

Instruktøren bag The New Radical, Adam Bhala Lough, betegner sin film som en thrillerdokumentar. Underlægningsmusikken er da også opsat på at fortælle, at der er fare på færde, når den teknologiske udvikling gør det muligt at producere sine egne håndvåben nemt og billigt.

The New Radical er et portræt af anarkistiske opfindere, der undergraver samfundet, som vi kender det, med ny teknologi. Folk som den højrerabiate texaner Cody Wilson, der netop står bag verdens første 3D-printede pistol, the liberator, og den britiske programmør Amir Taaki, som har været med til at udvikle den digitale valuta bitcoin og gøre pengeoverførsler, der ikke kan spores, mulige.

Filmen lader de medvirkende præsentere de politiske visioner bag teknologiudviklingen, men lægger også op til en vis bekymring for en fremtid, hvor reguleringen ikke kan følge med teknologien.

’The New Radical’. Instruktion: Adam Bhala Lough. Amerikansk

Lødig kritik af nye muligheder

Kritisk og nuanceret undersøgelse af de etiske dilemmaer og nye normer, der følger i kølvandet på muligheden for fosterscanninger. Fordele, ulemper og komplikationer ved muligheden for at fravælge et foster med handicap fremløgges nøgternt i voiceoveren.

Her kommer eksperterne til orde, mens billedsiden viser forældre med deres børn i svømmehallen, til babygymnastik og hos fotografen. Optagelser fra et fitnesscenter får den kapable krop til at fremstå som bizart ensrettet.

The Third Option er hverken jubeloptimistisk eller alarmistisk i sin skildring af reproduktiv teknologi, men konsekvent tankevækkende.

’The Third Option’. Instruktion: Thomas Fürhapter. Østrigsk

Klip fra det ensomme og intime liv på skærmene

Hvis man vil se en traditionel bekymret dokumentar om, hvad det betyder for nutidens børn at være online hele tiden, er det tjekkiske debatoplæg af en film Children Online et godt bud. Vil man hellere se, hvordan intimitet, afstand og ensomhed lyser ud af computerskærme og telefoner, bør man se kinesiske Zhou Chens Life Imitation.

Filmen forklarer og fortæller ikke noget, den viser bare fortrolige samtaler på en bar i Shanghai, en meget envejs sms-korrespondance om sex og angst, akavet stemning mellem avatarer i computerspil og mennesker, der orienterer sig i virtuelle og virkelige landskaber præget af nattestemning.

’Life Imitation’. Instruktion: Zhou Chen. Kinesisk

Kur mod arbejde og alderdom?

Først skal man arbejde, og så skal man dø. Sådan har menneskelivet i store træk været indtil videre, men med en accellererende teknologisk udvikling er der råd for det. The Future of Work and Death undersøger gennem en række reportager og interviews med eksperter inden for forskellige videnskabelige felter, hvordan teknologien vil redefinere hvad begreber som arbejde og alder betyder for menneskearten.

Om 50 år er vi muligvis digitale væsner og cyborgs, der ikke behøver at finde sig i samme grad af kropsligt forfald som nu. Træerne vokser dog ikke ind i himlen, for som en af eksperterne siger, vil den menneskelige natur næppe udvikle sig lige så hurtigt som teknologien.

’The Future of Work and Death’. Instruktion: Sean Blacknell og Wayne Walsh. Amerikansk

Musikteknologisk nostalgitrip

Kassettebåndets opfindere, musikere, DJ’s, samlere og musikhistorikere kommer til orde i Cassette: A Documentary Mixtape. Filmen er en kærlighedserklæring til et musikmedie, hvis kulturhistoriske betydning er til at få øje på.

Hiphop og punk spredtes gennem kassettebånd, og der er nostalgiske lys i øjnene på de medvirkende, der tæller Run DMC, Thurston Moore, Henry Rollins og Daniel Johnston. Sammen med en masse arkivmateriale udgør deres vidnesbyrd en charmerende fejring af en teknologi og den kultur, den ansporede.

’Cassette: A Documentary Mixtape’. Instruktion: Zack Taylor. Britisk

Mennesket skal overgås

Ben Goertzel er en visionær og eksalteret neurovidenskabsmand og matematiker med runde briller og langt løsthængende hår. Han er vokset op i et amerikansk hippiekollektiv og har viet sit liv til at udvikle kunstig intelligens i open source-projektet OpenCog.

Mennesket er ikke evolutionens endemål, siger han, som den idealistiske transhumanist han er. Det er bare et skridt på vejen mod mere og mere intelligente og fascinerende skabninger.

The Machine of Human Dreams følger ham og hans samarbejdspartneres forsøg på at få deres robotter til at virke. Den eksisterende teknologi står ikke helt mål med Ben Goertzels iøjnefaldende optimisme. Det er et spørgsmål om tid, før mennesket bliver overgået af sine egne kunstigt intelligente skabere, og perspektiverne i det er al usikkerheden og risikoen værd.  

’The Machine of Human Dreams’. Instruktion: Roy Cohen. Amerikansk

Teknologi og kultur

Ved at vende blikket mod kulturen og kunsten forsøger vi i dette tillæg at forstå de udfordringer og muligheder, der opstår i forbindelse med tidens teknologiske fremskridt. Vi lader den amerikanske romanforfatter Jonathan Safran Foer skrive essay om teknologiens påvirkning af vores liv. Vi spørger den italienske stjerneforsker og Google-rådgiver Luciano Floridi, hvordan vi tøjler algoritmernes stigende magt. Vi genbesøger computerspiluniverset Second Life, konsulterer filmhistoriens blik på kunstig intelligens og anbefaler dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX’s mest teknologibegejstrede og -forskrækkede film. Og vi besøger en 5. klasse på en dansk folkeskole for at høre, hvordan teknologien påvirker børnenes liv. 

Andre artikler i dette tillæg

 • I maskinernes vold

  10. marts 2017
  I kunsthallen DIAS på Vallensbæk S-togsstation sættes menneske og maskine stævne med nye digitale kunstværker, der undersøger teknologiens centrale plads i vores liv
 • Det handler om at tabe, når bamsehelikopteren kæmper mod babydukken med dinohovedet

  10. marts 2017
  Seks dildoer og en tom servietæske er ingredienser i den antiteknologiske dille Hebocon, der handler om kampe mellem hjemmelavede robotter bygget med forhåndenværende skrammel af folk uden særlig teknologisk kunnen. Egentlig skal man forsøge at vinde, men der er mest prestige i at tabe
 • Minecraft er som narko for dit barn. Men det er LEGO altså også

  10. marts 2017
  Det er meget populært i den teknologikritiske mediedækning at sammenligne børns teknologibrug med stofmisbrug. Det er til gengæld meget begrænset, hvad man kan bruge det til
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu