Læsetid: 2 min.

»Jeg ved jo ikke noget om flintesten på det niveau, som man ved noget om flintesten på Nationalmuseet«

To nye råd bestående af repræsentanter for det kulturelle liv i Danmark er blevet nedsat til at rådgive Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst. Præcis hvad rådet skal rådgive om, er ikke åbenlyst. Tine Smedegaard Andersen, direktør for DR kultur og formand for Nationalmuseets museumsråd, giver svar på tiltale
17. marts 2017

I tirsdags nedsatte kulturminister Mette Bock (LA) to nye museumsråd, der skal fungere som såkaldte advisoryboards for henholdsvis Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst. I spidsen for museumsrådet for Nationalmuseet er direktør for DR Kultur, Tine Smedegaard Andersen, udpeget.

– Hvad kommer det nye museumsråds rolle til at være?

»Rådets og min opgave som formand er at være sparringspartner for nationalmuseets ledelse og dermed styrke museets virksomhed. Vi er et hold med stærke kompetencer fra forskellige dele af det kulturelle felt. Som direktør på DR kommer jeg særligt med formidlingsmæssige erfaringer. Ligesom Nationalmuseet har DR en central rolle som kulturformidlende institution for den brede befolkning i Danmark. Og dér, hvor DR’s formidling og museumsformidlingen ligner hinanden, er jo netop i ønsket om at skabe kvalitetsbåret formidling til en bred gruppe.«

– Du er ikke bange for at museerne i stedet for at være formidlere af viden bliver gjort til en del af underholdningsindustrien?

»Nej.«

– Men er der ikke stor forskel på at formidle danmarkshistorien på fjernsyn og radio og så på et museum?

»Der er klart forskelle. Men der er også ligheder, hvad enten formidlingen finder sted i museets rum eller den er mediebåret. I centrum står jo at være relevant, nærværende og at sætte sig spor i folks tanker. Det er den fælles opgave for Nationalmuseet og DR. De ligner hinanden, men de har også forskellige former, hvor man gensidigt kan inspirere hinanden. Det er f.eks. klart, at museet har en stærk forsknings- og bevaringsforpligtelse, hvor vi på DR på en anden måde trækker på forskere og eksperter i vores formidling.«

– Er det noget du gerne vil være med til at ændre på Nationalmuseet?

»Jeg synes, det er vigtigt, at museumsrådet mødes med ledelsen først. Og eftersom vi skal være rådgivende, er det først og fremmest vigtigt at være lyttende. Det er sådan, vi skal begynde vores arbejde.«

– Ved du noget om flintesten?

»Jeg ved jo ikke noget om flintesten på det niveau, som man ved noget om flintesten på  Nationalmuseet. Men der sidder heldigvis mange forskellige kompetencer i museumsrådet, og vores rolle er så at rådgive inden for de kompetencer, vi kommer med. Formidlingsdelen vil for mit vedkommende være den stærkeste.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu