Læsetid: 11 min.

I 1990 blev Europa samlet. Hvordan undgår vi en splittelse i dag?

I november 1990 blev samlingen af Europa markeret på et topmøde i Frankrig med deltagelse af bl.a. den sovjetiske generalsekretær Mikhail Gorbatjov og den amerikanske præsident George Bush. I dag står EU i en historisk splittelse med en stigende skepsis i nogle medlemslande og en fransk præsidentkandidat, som ønsker en folkeafstemning om EU. En af de centrale embedsmænd fra topmødet 1990 ser tilbage: ’Jeg havde nok ventet en reaktion. Men ikke at den ville gå så langt’
Harris Nielsen, der var embedsmand i Udenrigsministeriet, da Paris-Charteret blev underskrevet, siger, at vi var for naive, da vi i 1990 troede på en samling af Europa.

Harris Nielsen, der var embedsmand i Udenrigsministeriet, da Paris-Charteret blev underskrevet, siger, at vi var for naive, da vi i 1990 troede på en samling af Europa.

Jakob Dall

21. april 2017

Det var en anden tid.

I 1990 mødtes stats- og regeringsledere fra 31 europæiske lande samt det daværende Sovjetunionen, Canada og USA i Paris for at underskrive det såkaldte Charter for et Nyt Europa – et dokument, som markerede samlingen af Europa efter Den Kolde Krig.

»Vi befinder os i en tid,« stod der, »hvor de forhåbninger og forventninger, som vores folk har næret igennem årtier, er ved at gå i opfyldelse: en urokkelig forpligtelse over for demokrati på grundlag af menneskerettighederne og de fundamentale frihedsrettigheder.«

Det var ifølge chartret en tid med »dybtgående forandringer og historiske forventning.«

Der var tale om en »ny tidsalder« med »fred og enhed i Europa«.

Charter for et Nyt Europa markerede afslutningen på en mere end 40 år lang periode med kold krig. 40 år med et delt Europa. 40 år med en usikker verden. 

Men nu.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tja, - men i den sidste ende drejer spørgsmålet sig om, - hvem der er skyld i dette?

Er det folket eller politikerne i EU, der har begået fejl?