Gid det var mig: Thomas Boberg
Thomas Boberg ville ønske, han havde skrevet
»Det hagler så hårdt, som for at jeg skal huske
og få de perler til at vokse
jeg har hentet i kæften
af hver storm.
Gid denne regn aldrig må tørre ud.
Med mindre det blev mig givet
at falde for den nu, eller at man begravede mig gennemblødt
i det vand
der ville springe af alle brandene.«
Fra Cesár Vallejos bog ’Trilce’ (1922). Vallejo (1892-1938) var peruansk digter. Digtet er oversat af Peer Bundgaard og Thomas Boberg.
Begrundelse
Digtet er fra samlingen Trilce, hvis titel kunne være en sammensætning af de spanske ord ’triste’ og ’dulce’ (trist og sød). Bogen betyder meget for mig, fordi jeg i 14 år boede i Peru og altid læste Vallejo. Den knytter mig til stedet. Og så er det besynderligt, hvordan en mestizo-indianer, som kom fra et meget konservativt samfund i en lille landsby i Nordperu, kunne skrive så avanceret.
Digtet handler om, hvad det kræver at skrive. De perler, som jeget har hentet »i kæften af hver storm«, tror jeg, er digte. Det kan man jo fortolke, som man vil, men for mig føles det sådan at skrive et digt. Det må hentes ud af modsætningsfyldte konflikter.
Så skriver han, at regnen aldrig skal tørre ud. Det er den regn, der får tingene til at vokse, skabelsesregnen. Men samtidig springer vandet også fra ilden, hvilket ikke giver logisk mening. Men det giver mening i poesien, i hans poesi. Der er hele tiden de her paradokser.
Jeg ville ønske, jeg havde skrevet ikke bare dette digt, men hele hans bog, fordi den er så uudtømmelig. Fordi den er så komplet, selvom alting på en måde er løse ender og overskårne ord. Den er eksperimenterende uden at være hittepåsom. Den virker så nødvendig. Og at se poesien som nødvendighed, betyder enormt meget for mig.
Thomas Boberg udgav sidste måned digtsamlingen ’Mexicocitydigte’
Gid det var mig
Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? I serien 'Gid det var mig' fremhæver en dansk forfatter hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, de ville ønske, de selv havde skrevet – og forklarer hvorfor.
Seneste artikler
Gid det var mig: Lars Husum
13. januar 2018Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? På denne plads fremhæver danske forfattere hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, de ville ønske, de selv havde skrevet – og forklarer hvorforGid det var mig: Inge Pedersen
6. januar 2018Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? På denne plads fremhæver en dansk forfatter hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, de ville ønske, de selv havde skrevet – og forklarer hvorforGid det var mig: Sebastian Bune
30. december 2017Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? På denne plads fremhæver en dansk forfatter hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, vedkommende ville ønske, at han eller hun selv havde skrevet – og forklarer hvorfor
Mest læste
Du skal være registreret bruger for at kommentere. Log ind eller opret bruger »
Selvfølgelig kan vand springe fra ild. Vi slukker jo en gang i mellem ild med vand og en kedel over vand bringer vanddamp. Solens ild bringer varme der skaber tåger af fordampet vand, fra marker, skovbund osv.
Glemte at skrive, at våde tårer kan springe, grundet de brande der er tændt i dit sind.