Læsetid: 1 min.

Gid det var mig: Thomas Boberg

Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? På denne plads fremhæver en dansk forfatter hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, de ville ønske, de selv havde skrevet – og forklarer hvorfor
8. april 2017

Thomas Boberg ville ønske, han havde skrevet

»Det hagler så hårdt, som for at jeg skal huske

og få de perler til at vokse

jeg har hentet i kæften

af hver storm.

 

Gid denne regn aldrig må tørre ud.

Med mindre det blev mig givet

at falde for den nu, eller at man begravede mig gennemblødt

i det vand

der ville springe af alle brandene.«

Fra Cesár Vallejos bog ’Trilce’ (1922). Vallejo (1892-1938) var peruansk digter. Digtet er oversat af Peer Bundgaard og Thomas Boberg.

Begrundelse

Digtet er fra samlingen Trilce, hvis titel kunne være en sammensætning af de spanske ord ’triste’ og ’dulce’ (trist og sød). Bogen betyder meget for mig, fordi jeg i 14 år boede i Peru og altid læste Vallejo. Den knytter mig til stedet. Og så er det besynderligt, hvordan en mestizo-indianer, som kom fra et meget konservativt samfund i en lille landsby i Nordperu, kunne skrive så avanceret.

Digtet handler om, hvad det kræver at skrive. De perler, som jeget har hentet »i kæften af hver storm«, tror jeg, er digte. Det kan man jo fortolke, som man vil, men for mig føles det sådan at skrive et digt. Det må hentes ud af modsætningsfyldte konflikter.

Den katolske kirke ser med skeptiske øjne på mexicanernes tiltagende dyrkelse af dødsgudinden Santa Muerte, som Thomas Boberg opsøger i ’Mexicocitydigte’. Han søger ind i Mexico Citys berygtede sortbørsområde Tepito, hvor turister frarådes at komme. På billedet ses 18-årige Brandon Josue Fuentes netop i Tepito, hvor han drikker til ære for Santa Muerte, som der er et særligt tempel for i Tepito.
Læs også

Så skriver han, at regnen aldrig skal tørre ud. Det er den regn, der får tingene til at vokse, skabelsesregnen. Men samtidig springer vandet også fra ilden, hvilket ikke giver logisk mening. Men det giver mening i poesien, i hans poesi. Der er hele tiden de her paradokser.

Jeg ville ønske, jeg havde skrevet ikke bare dette digt, men hele hans bog, fordi den er så uudtømmelig. Fordi den er så komplet, selvom alting på en måde er løse ender og overskårne ord. Den er eksperimenterende uden at være hittepåsom. Den virker så nødvendig. Og at se poesien som nødvendighed, betyder enormt meget for mig.

Thomas Boberg udgav sidste måned digtsamlingen ’Mexicocitydigte’

Serie

Gid det var mig

Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? I serien 'Gid det var mig' fremhæver en dansk forfatter hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, de ville ønske, de selv havde skrevet – og forklarer hvorfor.

Seneste artikler

 • Gid det var mig: Lars Husum

  13. januar 2018
  Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? På denne plads fremhæver danske forfattere hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, de ville ønske, de selv havde skrevet – og forklarer hvorfor
 • Gid det var mig: Inge Pedersen

  6. januar 2018
  Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? På denne plads fremhæver en dansk forfatter hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, de ville ønske, de selv havde skrevet – og forklarer hvorfor
 • Gid det var mig: Sebastian Bune

  30. december 2017
  Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? På denne plads fremhæver en dansk forfatter hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, vedkommende ville ønske, at han eller hun selv havde skrevet – og forklarer hvorfor
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Selvfølgelig kan vand springe fra ild. Vi slukker jo en gang i mellem ild med vand og en kedel over vand bringer vanddamp. Solens ild bringer varme der skaber tåger af fordampet vand, fra marker, skovbund osv.