Klumme
Læsetid: 2 min.

Vagant

Kultur
8. april 2017

Sidste år gik det danske tidsskrift Kritik, der i årtier var et førende forum for diskussion om litteratur og kultur, ind kort før sit 50-årsjubilæum.

Tidsskriftets vigtigste funktion forblev gennem årene at diskutere og kritisere en ny historisk forståelse af litteraturen med afsæt i 1970’ernes marxisme og siden gøre op med den. Kritik lukkede ganske vist med forsikring om at fortsætte som nettidsskrift, men hvad er der sket siden?

Intet, for løse hensigtserklæringer uden en klar vilje og et koncept fører lige lugt i døden. Jeg kan derfor, når jeg kigger rundt på tidsskrifterne i Norden, kun få øje på Vinduet og Vagant som de tilbageblevne, der formår den svære kunst både at diskutere litteratur i dens egen ret og sætte den i spil i forhold til det samfund, den også udspiller sig i.

Især norske Vagant har i de senere år tænkt og arbejdet tværskandinavisk, ligesom tidsskriftet har holdt det højeste niveau, hvad angår udviklingen af essayistikken og kritikken og givet litteraturen samfundsmæssig relevans, når det eksempelvis har handlet om fanatisme, droner, udviklingen i Rusland, miljøproblemer og spørgsmålet om menneskelig forbedring gennem teknologi.

Sidste år var det også lige ved at gå galt for Vagant, da forlaget Cappelen Damm trak sit engagement i udgivelsen, men Vagant har fået ny luft og har netop fusioneret med det danske litteraturtidsskrift på nettet Salon 55. Samarbejdet mellem de to udgivelser giver god mening, for de har med forskellige resurser villet det samme, nemlig at skubbe litteraturen frem i front, når det har handlet om den politiske og kulturelle samtale og debat på tværs af landegrænser.

Det nye Vagant giver derfor både håb for, at den essayistiske kritik, der har været marginaliseret her i landet, får nyt liv, og at de vil grave dybere i samspillet mellem politik og litteratur – og ikke mindst tilbyde et nyt sted for den kulturelle udveksling i en nationalpopulistisk tid.

Der er mere end nogensinde brug for publikationer, der ikke går på kompromis og vil åbne den skandinaviske samtale på den mest kvalificerede måde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her