Læsetid: 9 min.

»Hvis jeg ville ændre samfundet, så var jeg ikke blevet forfatter«

Jonas T. Bengtsson er ikke interesseret i at udvide sine læseres sociale bevidsthed eller leve op til de forventninger, der er til såkaldt socialrealistisk litteratur. »Jeg ville aldrig selv betegne mit forfatterskab som socialrealistisk. Hvad pokker er det overhovedet? Det er det, middelklassen kalder litteratur, der beskriver underklassen«
’Jeg ville desuden aldrig selv betegne mit forfatterskab som socialrealistisk. Hvad pokker er det overhovedet? Det er det, middelklassen kalder litteratur, der beskriver underklassen,’ siger Jonas T. Bengtsson

’Jeg ville desuden aldrig selv betegne mit forfatterskab som socialrealistisk. Hvad pokker er det overhovedet? Det er det, middelklassen kalder litteratur, der beskriver underklassen,’ siger Jonas T. Bengtsson

Sille Veilmark

20. maj 2017

På hjørnet af Provstevej og Frederikssundsvej ligger Café Fuglereden. En brun bodega i Nordvest. Her er tilrøget på den behagelige måde, og spillemaskinerne larmer ikke ustyrligt. »Det er perfekt,« siger Jonas T. Bengtsson og sætter sig ved et bord ved vinduet.

Bag ham hænger Johanne Schmidt-Nielsen på en valgplakat fra 2011, et par af blomsterne er af plastik, men de fleste er ganske ægte. Manden bag baren griner tørt og svarer »naturligvis«, da jeg takker nej til et askebæger og beder om en danskvand til mig selv og en rød Tuborg på flaske til Jonas T. Bengtsson.

På den modsatte side af Frederikssundsvej ligger den syvetagers boligblok, der i knap ni år var Jonas T. Bengtssons hjem. I dag bor han i Brønshøj, men han kommer stadig en del på disse kanter. Hans seneste roman, Sus, kunne meget vel foregå i én af boligblokkene på Stærevej, der indtil for nyligt var på regeringens såkaldte ghettoliste, selv om hverken bydelen eller gaden er nævnt ved navn i romanen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steffen Gliese
Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Christian Lucas

Fuldkommen enig. Samme i dansk film...hvad er socialrealisme? Relativt rige instruktørers underlige kærlighedsaffære med Barbara Cartland og Nørrebro.