Klumme
Læsetid: 2 min.

Den autofiktive syge

Kultur
13. maj 2017

Når Journalist Knud Brix skal forsvare sig mod mistanke om i sin nye digtsamling Natfolden at komme for tæt på sin hverdag som hårdtslående Christiansborg-journalist og udstille navngivne politikere og andre magthavere, så svarer han uden tøven, at hans bog skam er 100 procent opdigtet og fiktion.

Løgn er det imidlertid heller ikke, tilføjer han, men en »analogi for, at der er forskellige lag af sprog hos politikere«. Knud Brix siger også, at hans digtsamling, som Erik Skyum-Nielsen i sin anmeldelse af bogen kalder »reportagelyrik«, på ingen måde er en slags ventil for de historier, han har hørt om, men ikke har kunnet fortælle som journalist.

Det er med andre ord en helt anden verden; det er som natten i forhold til dagen. Og når Knud Brix i et interview her i avisen bliver konfronteret med, at der i bogen optræder en historie, som har påfaldende lighed med en afsløring, han lavede som journalist for Ekstra Bladet i 2009, så indrømmer han, at det ligner et sammenfald, men siger samtidig, at »der er fri fantasi, og der er alle mulige ting i det, som jo på ingen måde er 1:1 med den artikel.«

Hvor er det, man synes, at man har hørt det her før? Det er, når fiktionsforfattere har skullet forsvare sig mod anklager om i deres værker under dække af fiktionen at udlevere alt for privat stof og udstille personer tæt på dem.

Det har fået et navn, nemlig autofiktion, og det er i den grad blevet mode. Så meget mode, at ikke kun fiktionsforfattere, der behersker den svære kunst at skrive fiktion oven på egne erfaringer, men nu også journalister griber til den genre og rent faktisk lyder som sådan en.

I sit forsvar for sin egen bog efterligner Knud Brix fiktionsforfatternes logik og retorik. Der er bare det problem, at han ikke er og eller tænker som en fiktionsforfatter. Han tænker som en journalist, der gerne vil skrive autofiktion.

Den udbredelse af autofiktionen til også at gælde journalistikken er både en konsekvens og degenerering af genren. Hvem var det nu, der sagde, at først gentager historien sig som tragedie, siden som farce?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her