Læsetid: 2 min.

Brandvarm sci-fi

20. maj 2017

Forfatter og musiker Kristian Leth har som optakt til udgivelsen af hans fantasy-roman Mithos, der kommer i næste uge, kritiseret det »litterære Danmark« for at betragte fantasy og sci-fi-litteratur som »underlødig« og »ufin«. Det er for ham at se både »oldnordisk« og »latterligt«.

Kritikken havde muligvis ramt plet for et årti eller to siden, hvor fantasy og sci-fi-litteratur ofte blev beskyldt for at være mindre seriøs litteratur. Men i dag er sci-fi langtfra »underlødig« i det, jeg tror, Leth vil betegne som »det litterære Danmark«.

Forfatterskolen afvikler eksempelvis deciderede forløb om sci-fi-litteratur, ligesom også landets litteraturvidenskabelige uddannelser ikke alene har værker som 1984 af George Orwell, Shikasta af Doris Lessing og Slagtehal 5 af Kurt Vonnegut på pensum. Det giver også god litterær kapital at kende sin Margaret Atwood, Aldous Huxley, Robert Anton Wilson og Ursula K. Le Guin med flere. Og med rette.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Martin Rytzel

At Vonnegut blev klassificeret som Sci-fi-forfatter er fortsat noget af det mere morsomme, der er foregået i den litterære verden.
Vonnegut skriver ikke sci-fi - han skriver fantasifuld absurd-komik - men hvilket mærkat skal man ellers sætte på værker der indeholder fænomener som det 'Krono-synklastiske-infundibulum'(Sirens of Titan), 'Ice 9' (Cat's craddle) eller den nødvendige gen-population af planeten efter en alt-ødelæggende atom-krig(Galapagos).
Kristian Leth er næppe i samme klasse som Vonnegut og bør nyde denne yderst generøse sammenligning i fulde drag.
Løst baseret på Leths tidligere udtalelser om dette og hint, der ofte har været komplet hjælpeløse, er det fortsat svært at forestille sig Leth som ophavsmand til læseværdig litteratur, men måske fantasy er lige hans genrer.