Essay
Læsetid: 4 min.

Den charmerende aristokrat

Gentlemantyv, uheldig helt, James Bond, jetsetter og UNICEF-ambassadør. Roger Moore, der i dag er død i Schweiz, opnåede sine første store succeser, da tv var barn
Roger More i rollen som James Bond,  ’Moonraker’ fra 1979.

Roger More i rollen som James Bond,  ’Moonraker’ fra 1979.

Associated Press

Kultur
26. maj 2017

Britiske Roger Moore vil blive husket som en af de helt store James Bond-skuespillere, rangerende lige under Sean Connery, den første og største af dem alle. Derimod lå det ikke for ham at være karakterskuespiller, selvom han elskede at gå i teatret.

Det var heller ikke nødvendigvis et ønske, for han befandt sig tydeligvis godt i de lette og let actionprægede roller, hvor hans force var et godt udseende og en stilsikker omgang med sine roller, en aristokratisk udstråling, som ikke var medfødt – faderen var politibetjent i London – og sidst, men ikke mindst: et glimt i øjet, som om han ironiserede en smule over sig selv.

Således svingede han fint og fermt mellem det humoristiske og den alvor, rollerne trods alt krævede. Den stil gik stensikkert hjem hos et stort publikum, og både det og kameraet elskede ham. På en måde spillede han altid den samme rolle.

Men jo, han vil bestemt blive husket.

Genteman-tyv

Han blev uddannet på Royal Academy of Dramatic Art og debuterede på film i 1940’erne, og med sin debut på skærmen er vi tilbage i tv’s barndom – ellers fjernsynets, som man dengang sagde. I 1962 dukkede han første gang op hjemme i stuerne hos de britiske tv-seere i rollen som Simon Templar i tv-serien Helgenen, og snart fulgte Danmarks Radio trop. Det var i monopolets tid, og eftersom DR anså det som sin fornemste opgave at være folkeoplysende og endnu var karrig med det rent underholdende, labbede man serien i sig som bjørne, der elsker honning.

Templar var en tyv, en gentlemantyv, der lejlighedsvis også optrådte som amatørdetektiv og agent for politiet. Figuren var inspireret af Robin Hood, men i nyere tid, hvilket kan forklare titlen, der ikke er helt indlysende for en professionel tyv. Man holdt med ham.

Serien kørte frem til 1969 og omfattede 116 afsnit, hvoraf Roger Moore selv også instruerede enkelte. Men det er så længe siden, at der næppe er mange i dag til at huske den.

Aston Martin

Flere husker til gengæld serien De uheldige helte fra 1971, selv om der ’kun’ blev produceret 24 episoder. Den erindres for et lykkeligt samarbejde mellem Roger Moore og den amerikanske skuespiller Tony Curtis. Glæden ved at spille sammen lyste ud af dem. En frisk krimiserie i den humoristiske afdeling. De spillede to charmerende gavtyve, der gav sig af med at opklare forbrydelser ved Rivieraen og i andre overklasse-miljøer rundt omkring.

Roger Moore spillede lord Brett Sinclair, der kørte Aston Martin, mens Tony Curtis spillede Danny Wilde, der kom fra et mere jævnt newyorker-miljø. Han kørte Ferrari. Ud over interessen for hurtige biler var de forenet i interessen for smukke kvinder, som de konkurrerede om. Når man lige troede, den ene havde vundet pigen, snuppede den anden hende.

Så skiltes deres veje, og Roger Moore indspillede syv James Bond-film, blandt andet Live and Let Die, Octopussy og A View to a Kill, den sidste i 1985. Derefter blev der mere stille om ham, men ikke i billedbladene og avisernes society-spalter.

James Bond i Hornbæk

Inspireret af kollegaen Audrey Hepburn ville han så bruge sin berømmelse fornuftigt i humanitært arbejde og blev fra 1991 såkaldt ambassadør for UNICEF med rejser til nødstedte områder i verden og efterfølgende aflæggelse af rapport til offentligheden. For dette og skuespillergerningen fik han adskillige hædersbevisninger som Knight Commander of the British Empire. Dermed kom hans aristokratiske udstråling i overensstemmelse med den virkelige verden. Sir Roger Moore.

Jetsetter blev han ved med at være og boede i Monaco. Han var gift fire gange, senest med den dansk-svenske stewardesse Kiki Tholstrup, der selv havde giftet sig til en stor formue og sit efternavn. Den danske Tholstrup-familie havde tjent pengene på Kosan Gas og havde også et osteimperium, bygget på den danske blåskimmelost. Startede restauranterne Bøf og Ost samt Peder Oxe i København.

Parret havde sommerhus i Hornbæk, hvor beboerne kunne være heldige at se ’James Bond’ stå i køen i supermarkedet. For resten indtalte han også en lydbog til børn med H. C. Andersens eventyr Prinsessen på ærten.

Hans største bedrift

Roger Moore fremstod som et yderst sympatisk menneske, der ikke mindst trådte i karakter, da hans steddatter, Kiki Tholstrups datter, døde af kræft som 47-årig, og Moore i høj grad var til stede for hende. Selv overlevede han en prostatakræft i 1993, men det blev alligevel kræften, der tog ham til sidst efter kort tids sygdom.

Han døde i Schweiz, 89 år gammel. Hans efterladte børn meddelte dødsfaldet på Twitter, blandt andet med ordene: »Tak, far, for at være dig selv og for at være så speciel for så mange mennesker.«. Samtidig omtalte de hans UNICEF-engagement som »hans største bedrift«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lars Bo Jensen

RIP. Roger More, det er ikke kun James Bond, jeg vil huske dig for, men også mange andre roller.

Søren Jacobsen

Sir James Bond-skuespilleren, rangerende lige under Sir Sean Connery. Og oven på dem begge rangerer så Sir Michael Caine. I det mindste i mit britiske Sir filmunivers.

Lars Bo Jensen

Undskyld at jeg stavede forkert Roger Moore.

Flemming Berger

Han var en virkelig fornøjelse at se på film og hans engelske - medfødt eller ej - var mig en nydelse at lytte til.
Tak for mange muntre timer i dit selskab.

Jeg husker ham fra "De uheldige helte", hvor han var et virkeligt godt mod- og medspil til Tony Curtis.

jens peter hansen

Fin nekrolog for os der husker ham fra fjernsynets barndom. Hans glimt i øjet viste hele tiden den distance han havde til mediet. Det er bare film..

Erik Karlsen

"rangerende lige under Sean Connery"

Det må være en trykfejl. Der burde stå "over". Det gør der i hvert fald i mit film-univers.