Læsetid: 1 min.

Clinton udgiver krimi. Er det en god idé?

Hvem sagde hvad, hvornår og hvorfor? Vi gengiver ugens vigtigste, sjoveste, underligste eller mest overraskende kulturdebat
Hvem sagde hvad, hvornår og hvorfor? Vi gengiver ugens vigtigste, sjoveste, underligste eller mest overraskende kulturdebat
19. maj 2017

Sag: Politikere skriver fiktion.

Personer: Bill Clinton, Jimmy Carter, Winston Churchill, Vaclav Havel m.fl.

Som fiktionsforfatter kan man få alt til at ske.

Det kan man ikke som politiker.

Måske er det derfor, den tidligere amerikanske præsident Jimmy Carter, den tidligere engelske premierminister Winston Churchill og en række andre politikere ved siden af deres politiske karriere har skrevet fiktion. Måske.

I hvert fald: I denne uge kom det frem, at også den forhenværende amerikanske præsident Bill Clinton er i gang med at skrive en roman. Der er tale om en politisk thriller med titlen The President is Missing, og den handler om en siddende præsidents forsvinden. Den er skrevet sammen med den amerikanske forfatter James Patterson og udkommer i 2018.

Det er der ikke noget i vejen med. Slet ikke. 

Det er Clintons egen beslutning at bruge sin tid på at skrive en krimi, ligesom det er George W. Bushs egen beslutning at bruge sit otium på at male selvportrætter for at opdage sin »indre Rembrandt« og Herman van Rompuys beslutning at skrive haikudigte. Men man kunne ønske sig, at det ikke kun var verdens mest magtfulde personer, som forsøgte at lave kunst. Men at også verdens kunstnerne ville søge magten. Som nu den tjekkiske dramatiker Vaclav Havel.

Han blev uddannet i dramaturgi og skrev i 1950’erne og 1960’erne stykker til teatrene i Prag. Efter omfattende censur gennem 1970’erne og 1980’erne kunne han ikke få sine stykker sat op på teatrene, og han blev som bekendt en af de mest betydningsfulde systemkritikere under Den Kolde Krigs afslutning og en af ophavsmændene til menneskerettighedsbevægelsen Charta 77. 

Og senere præsident.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Otto Lerche Kristiansen

Oaky - Winston Churchill har skrevet 1 roman, "Savrola", mens han som helt ung var kavaleriofficer i Indien. Resten af hans enorme produktion er non-fiction.

Churchill skriver selv i "De unge År" at han altid har frarådet sine venner at læse "Savrola".

Jeg læste romanen for mange år siden.
Min oplevelse er nærmest, at netop fordi forfatteren er Winston Spencer Churchill, er den spændende. Den er viktoriansk og romantisk i stil med "Fangen på Zelda" og åbenbart et stykke af vejen en nøgleroman i den forstand at at antal personer er modelleret på virkelige, samtidige personer; men al det gik selvfølgelig dengang hen over mit ukyndige hoved.