Klumme
Læsetid: 2 min.

Forfattermand

Kultur
6. maj 2017

Forleden kom postbudet hjemme hos os med pakkepost til min kæreste. Hun er forfatter og bestiller derfor en del bøger hjem.

Det var derfor ikke første gang, at postbudet havde bragt hende en bog, så han konstaterede med et smil, at hun sandelig læser mange bøger. Han fortsatte: »Jack Kerouac, Bukowski, Joyce, Herman Bang – jeg har læst dem, men hvad skal jeg nu læse? Har du nogle gode ideer,« spurgte han hende. Hun foreslog Siri Hustvedt. »En kvinde!« udbrød han. »Hvor spændende ... jeg har aldrig læst en kvindelig forfatter før.«

Hun kunne sådan set have foreslået sig selv eller en af sine gode danske kolleger, men hun foreslog netop Siri Hustvedt, fordi hun rent instinktivt tænkte, at det litterære postbud sikkert kendte Paul Auster. Hun havde altså foreslået hustruen til en mandlig forfatter. I forsøget på at imødekomme ham, havde hun tænkt som en mand.

For det er sådan – og nu undskylder jeg over for jer mænd, der sidder derude og læser kvindelige forfattere, for I findes jo – at mænd primært læser bøger af mandlige forfattere, mens kvinder læser mandlige og kvindelige forfattere. Nu kan man ikke slutte ud fra ét læsende postbud, men flere undersøgelser understøtter det generelle udsagn.

Men hvorfor er det sådan? Er det virkelig rigtigt, når man siger, at kulturelt opfattes manden ubevidst som mennesket, og kvinden er kvinden – altså det andet?

Hvis jeg selv kigger lidt dybere ned i min egen historik, i min mandligt opdragede og kulturelt prægede krop, så levede jeg hele min ungdom i den uformulerede forestilling, at en forfatter er en mand – og så var der lige Astrid Lindgren og Enid Blyton. Og i min studietid var der en del kvindelige forfattere, men broderparten (hov, der var den igen!) var mandlige.

Det er anstrengende, hvis man hele tiden skal gå kønnet til værks, og det må aldrig som sådan stå i vejen for det litterære, men er det ikke en nærmere diskussion værd, om det er sådan, at mænd helst bare vil læse om mandlig erfaring og derfor læser mandlige forfattere, eller om det er, fordi vi stadig ubevidst tænker, at en forfatter er en mand?

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Duus Nielsen

Jeg læser skam både mandlige og kvindelige forfattere, men sikkert nok flest mænd.

For mit eget vedkommende skyldes det - i det omfang jeg overhovedet er bevidst om forfatterens køn - at jeg simpelthen ikke gider femikrimier. Selvfølgelig har jeg da læst både Karen Blixen og Doris Lessing, men de skrev jo heller ikke femikrimier.

Helene Hindberg

Hvad er en femikrimi? Altså hvordan får man sådan en størrelse indkredset? Og hvis du aldrig har læst en, hvordan ved du så, hvordan de er?
Jeg læser generelt ikke rigtig krimier. Jeg griner stadig, når jeg tænker på den arme sælger fra et bogklub, der engang ringede til mig.
Sælger: "Læser du meget?"
Jeg: "Ja, omkring 4-5 bøger om ugen"
Sælger: "Nå, hold da op, hvad læser du så? Krimier?"
Jeg: "Nej, ikke rigtig"
Sælger: "Spændingsromaner?"
Jeg: "Nææh"
Sælger: "Kærlighedsromaner"
Jeg: "Nej"
Sælger: "True crime?
Jeg: "Nej, ikke rigtig"
Sælger (meget forbavset): "Jamen, hvad er det så for nogle bøger, du læser??"
Jeg opgav at fortælle ham, at der altså findes et hav af andre slags bøger, som ikke bare sådan lige lader sig kategoriserer ;) Selv skriver jeg weird fiction/horror.

Helene Hindberg

Hvorfor kan man ikke redigere i sine kommentarer?! Der skulle selvfølgelig stå "en bogklub" og "lader sig kategorisere".

Niels Duus Nielsen

Helene Hindberg, jeg har jo netop læst indtil flere femikrimier, det er jo derfor jeg ved, at den slags gider jeg ikke læse. Jeg gider heller ikke læse machokrimier, eller hvad det hedder, mord og vold og den slags foretrækker jeg i form af levende billeder. True Detective, Twin Peaks, den slags.

Jeg er helt klar over, at der er fantastisk spændende og interessante kvindelige forfattere, der skriver spændende og vedkommende bøger, men de drukner lidt i mængden af ligegyldige bøger om kvindelige detektiver. Jeg er nok ikke til krimier i det hele taget.

Til gengæld er jeg til både fantasy og science fiction, og der er faktisk utrolig mange gode kvindelige forfattere i disse to genrer.

Min lokale bogpusher er en afdeling i Føtex, og den fører tilsyneladende ikke andet end Anne Holt, Sarah Blædel og Liza Marklund. Så de sælger ikke mange bøger til mig, men det generer åbenbart ikke Føtex. Der må jo være salg i femikrimier, siden man næsten ikke kan få andet. Med mindre man går på antikvariat.