Baggrund
Læsetid: 1 min.

Gid det var mig: Katrine Marie Guldager

Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? På denne plads fremhæver en dansk forfatter hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, vedkommende ville ønske, at han eller hun havde skrevet – og forklarer hvorfor
Kultur
27. maj 2017

Katrine Marie Guldager ville ønske hun havde skrevet:

»Der havde i flere dage raset et herrens vejr over egnen. På forrevne, sorteblå sky-vinger var stormen kommen flyvende fra øst og havde gennempisket fjorden, så store skumflager var kastet højt op på markerne. Mange steder havde den ganske oprevet bondens vintersæd, afsvedet engene og tilstoppet grøfterne med jord og sand, så vandet, der ikke kunne finde afløb, bredte sig ud over agre og veje.«

Fra Henrik Pontoppidans Det forjættede land (1891)

Begrundelse:

Jeg elsker denne begyndelse på Det forjættede land af Henrik Pontoppidan, fordi den er så dejlig dramatisk. Og det bliver mere dramatisk endnu. Jeg kan godt lide romaner, hvor der sker noget, hvor tunge modsætningsforhold tørner ind i hinanden som vrede dyr. Og det er dét, man fornemmer vil ske her.

Jeg elsker også indledningen som et sindbillede på, hvordan der ser ud inde i forfatteren, før han/hun tager fat: Der raser et herrens uvejr! Stormen gennempisker fjorden! Skumflager kastes op på marken, og bondens vintersæd bliver revet op ad jorden. Man aner en smule af det vanvid, der venter, men man aner også det enorme overtryk, der får forfatteren til at skrive. Grøfterne er tilstoppede med jord og sand, og vandet kan ikke finde afløb. Træer og telegrafstænger knækker og fugle slås til jorden og dør på stedet.

Jeg tror, alle forfattere kender det. Og jeg kan godt lide det. At han har noget på hjerte. At han vil noget med mig. Jeg har mange gange lovet mig selv, at jeg vil skrive en lige så dramatisk indledning engang. Eller i hvert fald forsøge. Gid det var mig.

Serie

Gid det var mig

Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? I serien 'Gid det var mig' fremhæver en dansk forfatter hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, de ville ønske, de selv havde skrevet – og forklarer hvorfor.

Seneste artikler

 • Gid det var mig: Lars Husum

  13. januar 2018
  Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? På denne plads fremhæver danske forfattere hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, de ville ønske, de selv havde skrevet – og forklarer hvorfor
 • Gid det var mig: Inge Pedersen

  6. januar 2018
  Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? På denne plads fremhæver en dansk forfatter hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, de ville ønske, de selv havde skrevet – og forklarer hvorfor
 • Gid det var mig: Sebastian Bune

  30. december 2017
  Hvem lader forfatterne sig inspirere af, og hvem misunder de for deres arbejde med sproget? På denne plads fremhæver en dansk forfatter hver uge et uddrag fra et skønlitterært værk, vedkommende ville ønske, at han eller hun selv havde skrevet – og forklarer hvorfor
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her