Feature
Læsetid: 8 min.

Hun gusede sit liv. Hun gusede for sin frihed

I knap 100 graders varme er skuespil, duftende olier og svingende håndklæder en gusmesters værktøj, når showgusen opføres. Den stadig mere populære disciplin er et teaterstykke i en sauna, og til weekendens danmarksmesterskab krængede Diana Mauersberger sin dramatiske livshistorie ud over den varme saunaovn
Diana Maursberger sætter den følsomme stemning til hendes saunagus, der handlede om hendes liv. Hun og flere tilskuere græd undervejs.

Diana Maursberger sætter den følsomme stemning til hendes saunagus, der handlede om hendes liv. Hun og flere tilskuere græd undervejs.

Asbjørn Sand

Kultur
3. maj 2017

Diana træder ind i saunaen iført en sort vest og en nederdel, der på den ene side er et tysk flag og på den anden et dansk. Rummet er fyldt af halvnøgne tilskuere, varmen er tung, og sveden driver ned af kroppene. Fra nu af bliver det kun varmere i saunaen.

»Mit tema er The story of my life. Jeg er født og opvokset i det gamle Østtyskland. Murens fald var et vendepunkt for mig i mit liv. Der åbnede sig en helt ny verden. Jeg var elitesvømmer i Tyskland, og jeg fandt mit livs kærlighed her i Danmark.«

Hendes stemme knækker. Tårerne triller. Det er tydeligt for enhver i saunaen, at denne saunagus betyder noget helt specielt for Diana. Flere tilskuere græder med hende.

Den kortklippede, sorthårede og senestærke tysker er en erfaren gusmester, men for første gang i sin karriere ved den varme ovn vil hun guse sine følelser. Hun vil guse sit hjerte ud til tilskuerne og dommerne, der sidder på saunabænkene omkring den store ovn og iagttager hende.

Violiner begynder at spille i højtalerne, lyset er dæmpet, og hun går saligt runder om saunaovnen med et elektrisk stearinlys i sine hænder. Over strygermusikken lægger sig et lydtæppe af nyhedsudsendelser fra, da Berlinmuren faldt, og pludselig kaster hun en knaldperle på gulvet, så folk i saunaen får et chok. Det lyder som et skud.

Ronald Reagans berømte »Mr. Gorbatjov, open this gate« runger i træhytten i Bjerringbro Idrætspark, og mens musikken glider over i Pink Floyds ’Another Brick in the Wall’ pøser hun vand på ovnen, som reagerer med et stort ’tschhh’. Diana ruller et banner med Brandenburger Tor ned fra saunaens loft.

Asbjørn Sand

Hun fatter sit håndklæde, hæver det over hovedet med krydsede arme og bevæger sig dansende rundt i hele saunaen, mens hun med ubesværede bevægelser svinger håndklædet mod publikum. Hun fordeler varmen fra saunaovnen midt i lokalet. Hun lægger kugler af is, som har duftende olier i sig, på saunagrillen. Når isen smelter, stiger duftene op.

Diana bruger fire dufte; lærke, ocean, geranium og greenmandarin til at skabe duftrammen for hendes historie.

Varmen i saunaen stiger mod de 100 grader, musikken skifter til techno, og Diana kaster med usvigelig sikkerhed og et højt tempo to håndklæder rundt i luften over sit hoved.

Og sådan fortsætter hun i et kvarter, hvor sangene i samspil med dufte, bannere, udklædning og håndklædesvingets temperament fortæller historien om hendes liv. Fra Østtyskland til Bjerringbro. Folk klapper i takt og hujer højt, da hun endelig kan give slip og fortrække sig udmattet ud af saunaen.

Saunakysset

Saunagus er oprindeligt en tysk wellness-oplevelse, som flere og flere svømmehaller de seneste år er begyndt at tilbyde deres kunder. I Bjerringbro Idrætspark, hvor Danmarksmesterskabet blev afholdt, skyder de på, at de har cirka 250 gusgæster på en uge.

Saunagus er en forlængelse af den individualistiske sundhedsdyrkelse, som hitter i tiden. Mange mænd skal dyrke triatlon, løbe et maraton eller købe en dyr racercykel, og den nyeste sten i fitnessovnen er saunagus.

Det siger Anne Glad, livstilsekspert kendt fra DR’s program ’Kender du typen?’, som selv nyder en god saunagus.

»Men samtidig har du også et fællesskab med saunagus. Du kan som gruppe gå ind i det her, hvor alle kan være med. Det kan godt være, at det er en lille smule strabadserende i forhold til normal wellness, men de fleste kan holde det ud, hvis de er under halvfjerds. Du kan sagtens være tyk og tung og stadig have en skøn oplevelse i saunagus,« siger hun.

»Og så sker der noget helt rituelt, når man tager tøjet af og er sammen med mennesker, man kender eller ikke kender. Det bringer folk meget tæt på hinanden meget hurtigt, så man får paraderne til at falde,« siger hun.

Flere af gæsterne bærer hatte, ofte af filt, for at beskytte hovedet mod den høje varme til dagens mange saunature.

Flere af gæsterne bærer hatte, ofte af filt, for at beskytte hovedet mod den høje varme til dagens mange saunature.

Asbjørn Sand

Ventelisterne til saunagus er ofte lange, der bestilles plads uger i forvejen, og for mange af gæsterne er gusen en fast fornøjelse, som nøje bliver analyseret efterfølgende.

»Når man specialiseres inden for saunagus, så begynder man at få en foretrukken stil og gusmester. Der er jo gusmestre med fjerdragt og asatro. Ligesom man kan cykle på en mountainbike til 3.000 eller 300.000 kroner,« siger Anne Glad.

Til mesterskabet, hvor omkring 30 deltagere stillede op, svedte Diana Mauersberger i kategorien showgus for Bjerringbro Idrætspark. Kort sagt handler den kategori om, at gusmesteren opfører et teaterstykke i saunaen, mens der hældes vand og is med duftolier på saunagrillen.

Gusmesteren går rundt i saunaen og svinger med håndklædet for at fordele varmen. Tilskuere sætter specielt pris på saunakys– når håndklædet svirper varmen direkte ind i tilskuerens hoved.

For de, der ikke tiltales af et ophedet teaterstykke, findes den klassiske saunagus. Her hælder gusmesteren stadig olier og vand på grillen, og håndklædet svinges i pendulfart over hovedet, men den store opvisning og udklædning udebliver.

Der er lange køer til hver gus. Gæsterne ventede ofte 30 minutter i kø for at få en god plads i saunaen.

Der er lange køer til hver gus. Gæsterne ventede ofte 30 minutter i kø for at få en god plads i saunaen.

Asbjørn Sand

I Bjerringbro bestod en klassisk saunagus f.eks. i gusen ’Hjemrejse fra Kina’. Her stod gusmester Lars Kiran Larsen med intet andet end et håndklæde viklet om livet, mens han stille og roligt brugte dufte som ingefær og tjære til at tage gæsten med på en rejse fra Kinas travle markeder og ud på træskibet, der fragtede gæsterne hjem til Danmark.

Den gus stod i skarp kontrast til showgus, som for eksempel Merete Dams Lovis – røverkongens bedre halvdel, hvor hun gav den som røverdronning, der fødte et barn i saunaen, sang for sine gæster og imiterede at skulle overtale sine røvere til at lade sig vaske.

Eller gusen Prince og Egypt, hvor to gusmestre havde slået pjalterne sammen i en såkaldt Team-gus og klædt sig ud som Moses og Ramses fra det gamle Ægypten. De jagtede hinanden gennem saunaen, fingerede en slåskamp for øjnene af gæsterne og slavepiskede gulvet for fødderne af dem.

Gusmesteren fra Prince of Egypt havde klædt sig ud som Moses i den varme sauna. Efter endt saunagus stod gusmestrene og trykkede hånd med gæsterne.

Gusmesteren fra Prince of Egypt havde klædt sig ud som Moses i den varme sauna. Efter endt saunagus stod gusmestrene og trykkede hånd med gæsterne.

Asbjørn Sand

VM-drømme

Gusmestrene har et fælles rum, hvor de kan få ro til at forberede sig mentalt og fysisk på deres gus. Flere af deltagerne øver deres svingteknikker en sidste gang, inden de skal i saunaen og præstere, og en af dem, der har brugt timer, dage og uger på at forberede den perfekte gusoplevelse, er Sebastian Klinge.

Han stiller op for Frederiksberg Svømmehal, og med sin gus håber han også på at svirpe sig direkte ind i hjertet på dommerjuryen og gæsterne. Og det afspejler sig i hans valg af tema.

Hans gus hedder En sang til døden og er inspireret af børnebogen Den sorte violin, som handler om en lille pige, der ligger på dødssengen.

Hendes bror er naturligvis ulykkelig, og som en sidste udvej lykkes det ham på magisk vis at spille døden væk med en violin. Og netop den udvikling i følelsesregisteret skal gusen fortolke.

»I begyndelsen har jeg en introduktion, der sætter en stemning. Der er stille og rolig violinmusik, og der ligger en violinkasse, der ligner en kiste, som der kommer lys op af. Og så bruger jeg rosenduft, fordi man smider roser på kister. Jeg har et mørkt håndklæde og sort beklædning, så stemningen bliver trist og nedtonet,« forklarer Sebastian Klinge efter sin gus.

Asbjørn Sand

I takt med at broren fra Den sorte violin får jaget døden på flugt, bliver stemningen i saunaen mere opløftet. Musikken skifter til at være et lyst og energisk house-nummer, og Sebastians bevægelser i saunaen går fra at være dybe, langsomme skridt med en tung håndklædeføring, til at være lette gadedrengshop med hurtigere og hårdere svirp med håndklædet.

På trods af at han er ekstremt muskuløs, så kendes han i Frederiksberg Svømmehal som ’dansemusen’ på grund af sine elegante bevægelser i saunaen.

Som en showeffekt har han fået syet to håndklæder sammen med velcro, som han river fra hinanden og svinger et med hver arm til stor overraskelse for betragterne.

Også symbolikken er nøje overvejet i hans gus. Han hælder vand på saunagrillen fra en stor kolbe, der skal symbolisere solen, der stiger op over den overlevende søster.

»Og så kommer mandarinduften, der bare spreder sig – og jeg bliver altid helt glad, når jeg dufter mandarin. Det er sådan en orange farve, der er smuk og dejlig,« siger han.

Asbjørn Sand

Sebastian Klinge var elitehåndboldspiller, indtil en knæskade gjorde det umuligt at spille, og i stedet er han gået ind ad saunadøren med fuldt engagement.  

»Jeg vil gerne til VM. Nu var jeg ikke med til DM sidste år, og det var jeg lidt ærgerlig over, for jeg havde lagt mange timer i det,« siger han.

»Nu har jeg efterhånden gjort det her i et par år, og der er en vis prestige i at komme til VM. Og det at kunne sige, at man har været til VM i noget, er også fedt. Jeg er lidt et konkurrencemenneske, så når jeg går op i noget, så går jeg 100 procent op i det,« siger han.

Asbjørn Sand

Finalen

Der er næppe noget, der svinger som Bjerringbro by night, sang C.V. Jørgensen. Og det havde en stor sandhed i sig til festmiddagen lørdag aften, da Diana Mauersberger i rød læderjakke og med røde stiletter indtog dansegulvet.

Det virkede lidt fladt, syntes hun, og derfor tog hun sit håndklæde og lavede en gusmester-dans, hvor luften i festsalen blev roteret godt og grundigt over hovedet på de dansende.

Inden festen for alvor begyndte at svinge, skulle finalisterne udråbes under festmiddagens forret.

Sebastian var nervøs, det var tydeligt. Midt i forretten bestående af fisk og hønsesalat blev skuffelsen dog endnu mere synlig. Hans navn var ikke blandt de tre finalister i showgus-kategorien.

Asbjørn Sand

Kort efter at ceremonien var overstået, forsvandt han ud af salen. Han opsøgte dommerne – søgende efter en forklaring på, hvorfor han efter en, i egen optik, tæt på perfekt gus endte som nummer syv.

På trods af hans fejlfrie teknik og motoriske ynde havde dommerne ikke forstået hans tema, og det trækker væsentligt ned, når en showgus skal bedømmes. Historien, han forsøgte at guse, var for avanceret. Eller også havde han ikke formidlet den tydeligt nok. Og det gjorde ondt.

En, hvis humør derimod steg som dampen fra saunagrillen, var Diana. Hendes følsomme gus havde sikret hende en finaleplads.

Da det gjaldt dagen efter, formåede hun at holde tårerne tilbage. Historien var den samme, men opførelsen gik dårligere end i den indledende runde. Under et af sine sving i højt tempo tabte hun håndklædet– en dødssyn i saunagus. Efter sin opførsel messede hun »jeg lavede tre fejl« igen og igen til folk, der kom for at kramme hende uden for saunaen.

På trods af fejlen og selvkritik kårede dommerne, til hendes store overraskelse, hendes gus som Danmarks anden bedste, lige efter Merete Dams vindergus.

Og Diana græder. Igen. Hun bliver rørt, ligesom da hun i saunaen trak et hjerte af is op fra sin spand, holdt det i strakte arme over hovedet og sænkede det langsomt ned på saunaovnens glohede sten. For at kysse det og se det smelte. Og efterlade et stykke af sig selv på saunaovnen.

De tre kvindelige gusmestre, der have slået sig sammen under navnet Baker Sisters, vandt i kategorien for bedste team-gus. På andenpladsen kom de to mænd fra Prince of Egypt.

De tre kvindelige gusmestre, der have slået sig sammen under navnet Baker Sisters, vandt i kategorien for bedste team-gus. På andenpladsen kom de to mænd fra Prince of Egypt.

Asbjørn Sand

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lars Bækgaard

Gus kan varmt anbefales.

Anders Sørensen

Sikke dog en gang ironi.

Fuck den.

Anne Mette Jørgensen

Så lærte jeg et nyt ord.
Orkede ikke at læse det hele. og pga. af en lille tissepause har jeg allerede glemt det fine ord igen.
Hvad var det. gos eller gous. ved ikke,men sikke dog en gang elitær sprogblomst, som ingen mening giver.
Det er jo galskab af værste skuffe og den slags kan jo få enhver op i det røde felt.

Martin Madsen

Det lyder gustent!