Læsetid: 7 min.

’Vi er ikke interesserede i at uddanne og oplyse mænd. Og du må gerne mene, at det er radikalt’

Information har været til feministisk litteraturoplæsning i Malmø. For afgangseleverne fra Kvinnofolkhögskolans skrivekursus er litteratur, feminisme og magtkritik uadskillelige størrelser. De skriver på vrede, på sorg, på håb
’Your silence will not protect you,’ lød det fra Audre Lorde i 1977 i USA og fra afgangseleverne i feministisk litteratur i Malmø forrige fredag. Feministisk litteratur kan pege mod mere solidariske og ansvarlige fællesskaber, lød det. Men en hel del må smadres og kortlægges, før vi når dertil. Det var først og fremmest patriarkatet, der stod for skud.

’Your silence will not protect you,’ lød det fra Audre Lorde i 1977 i USA og fra afgangseleverne i feministisk litteratur i Malmø forrige fredag. Feministisk litteratur kan pege mod mere solidariske og ansvarlige fællesskaber, lød det. Men en hel del må smadres og kortlægges, før vi når dertil. Det var først og fremmest patriarkatet, der stod for skud.

Julia Lindemalm

27. maj 2017

»Vi skriver, fordi vi har det dårligt. Vi har det faktisk fandens dårligt. Vi må omsætte det. Vi har været udsat for noget, vi er gået igennem det, vi er blevet sat uden for døren, vi er blevet hjemme. Vi har spist noget dårligt, og nu skal det ud.«

Sådan indledes aftenens oplæsning og præsentation af ny feministisk svensk litteratur. Det er afgangseleverne fra skrivelinjen på Kvinnohögskolan i Göteborg, der skal læse op, og de indleder altså med det kollektive manifest En knytnäve upp genom halsen. De læser op i kor, langsomt og monotont, næsten enstemmigt, alle ord betones lige meget.

»Vi stikker fingrene ned i sårene. Vi producerer byggemateriale til en ny verden. Vi skriver nye love af vores overgrebserfaringer. Vi skriver nye byplaner af vores kroppes begrænsninger. Vi skriver i gæld, til vore egne, til hver enkelt, til den koloniserede verden.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Morten Balling

Jeg har engang set en magtfuld hvid mand, så alle hvide mænd er helt sikkert "komma privilegeret". Der findes ingen hvide mænd som er hjemløse. De hjemløse er allesammen kvinder. Hvis man er født hvid mand er livet nemt, og man er sikker på at blive politiker eller millionær.

Morten Pedersen, Troels Brøgger, ulrik mortensen, Flemming Berger, Morten Clausen og Gustav Alexander anbefalede denne kommentar
Mads Jakobsen

De kvinder er, så vidt jeg kan se, hyklere.

For det første: De forvendte at modtage patriarkatets traditionelle goder. De vil have statsstøtte, og hvis en af dem har det skidt, må "samfundet" gøre noget. De mener altså at de, som kvinder, har krav på forsørgelse og beskyttelse. Mest fra mænd.

For det andet: Hvis mænd (igen) skabte rum som udelukkede kvinder, så ville de se det som ren vold. De synes altså at mene at segregering er et særligt kvindeligt privilegium.

NB: Jeg kan tage fejl. Hvis de selv finansiere deres liv og hobby & ikke har noget problem med at mænd segregere sig, så kan jeg kun sige: "You go, girlz!"

ulrik mortensen, Carsten Wienholtz og Bjarne Frederiksen anbefalede denne kommentar
Gustav Alexander

I USA er selvmordsraterne - og det er succesfuldt selvmord - langt højere end andre grupper. Det vidner vel i forfatterens perspektiv ikke om problemer hos gruppen .. Jeg antager næsten at de teoretisk forvirrede misandrister, der forvirrer anarkisme og socialisme med gale identitetsteorier, vil pådutte manden og patriarkiet skylden for denne tendens.

De seksuelle og etniske minoriteter der dyrker deres minoritetsstatus, som en særlig værdimæssig markør, forvolder sig netop på idéen om køn- og etnicitet som ligegyldige størrelser. I deres litteratur og selvopfattelse internaliserer de også det neoliberale samfunds hyperindividualisering. Det er nu engang mere belejligt med et samfund af individer, der går og piller i egen navle og bekymrer sig om dybt personlige problemer, i stedet for en bevidst klasse af mennesker, der tør handle kollektivt.

De kære "feminister" i Sverige ville nok være uenige, men de er i realiteten et ideologisk symptom på det neoliberale samfunds produktionsvilkår.

Nike Forsander Lorentsen

Rolig, rolig og fald nu lidt ned, der er mænd med på det skrivekursus da de også inkluderer transpersoner aka trans kvinder. Deres DNA, kromosom er stadigvæk mandligt da man ikke kan ændre på dessa ting uanset østrogen, læbestift og høje hæle som bruges på trods af 'normkritiken' i disse 3-4 bølge af feminisme.