Læsetid: 14 min.

’Justin Bieber kunne vi skjule i to dage, men Marcus og Martinus kunne vi ikke gemme i fem minutter’

Hvis ikke du kender dem, så spørg bare ethvert barn. Marcus & Martinus er to 15-årige norske tvillinger, som er klar til at lægge verden ned med deres popsange. Information fulgte med, da de for nylig var i Danmark
Information har fulgt de to 15-årige norske superstjerner Marcus & Martinus, da de for nylig var på besøg i Danmark

Information har fulgt de to 15-årige norske superstjerner Marcus & Martinus, da de for nylig var på besøg i Danmark

19. maj 2017

12.30

Der sidder 50 piger på en stentrappe i Indre København. De ser næsten ens ud. De har næsten samme alder, identiske frisurer og er klædt i hættetrøjer og korte læderjakker. Mange af dem sidder med deres mobiltelefoner i hænderne, nogle af telefonerne spiller musik. »Girls, girls, girls, girls,« skratter det. Pigerne har slået lejr foran Hotel St. Petri i Krystalgade. De ankom i aftes. Så gik de hjem og sov, og nu er de tilbage og har siddet her hele morgenen og drukket juice, instagrammet og råbt på deres idoler.

Inde på hotellet bor Marcus & Martinus, to 15-årige norske tvillinger, der synger popsange om piger og kærlighed. Det skulle egentlig have været en hemmelighed, hvor brødrene bor, mens de et enkelt døgn er i Danmark for at spille til et talentshow, men alligevel er det lykkedes deres fans at opsnuse, hvor de holder til.

»Vi har bare brugt almindelige stalker-midler,« siger Emma på 13 og fniser fjantet. Hun følger Marcus & Martinus’ dansere på de sociale medier, og selv om hverken Marcus eller Martinus har lagt billeder op, som viser, at de er i København, har en af danserne fortalt sine virtuelle følgerne, at hun er her.

»Og når danserne er her, så er Marcus og Martinus her også,« siger Emmas veninde. De kender hinanden fra en fangruppe på Facebook, som har flere end 4.500 medlemmer, der alle har det til fælles, at de elsker Marcus & Martinus. Fansene mødes tit og snakker om dem. De kigger efter detaljerne i billeder af dem og zoomer helt ind på brødrenes pander for at se, om de har fået en bums.

12.41

Flere piger kommer til. Rygtet har spredt sig i diverse onlinefangrupper. Én har set Marcus & Martinus’ forældre gå ind på hotellet og regnet ud, at det er herinde, de norske stjerner gemmer sig.

12.45

Inde på hotellet dukker Marcus og Martinus op i lobbyen. Bag dem er deres faste entourage. Den består af deres manager, Eirik, deres product manager fra pladeselskabet Sony, David, bodyguarden Isak og deres far, Kjell Erik, som har sagt sit lærerjob op for at arbejde for sine sønner.

Marcus og Martinus har stadig barneansigter. Store bløde kinder og øjne, som næsten forsvinder ind i ansigtet på dem, når de smiler. Men de har også lidt uren hud, og deres stemmer er ikke længere så lyse, som da de i 2012 vandt det norske børne-melodigrandprix med sangen »To dråper vann«, som blev begyndelsen på deres karriere.

 

13.00

Marcus og Martinus skal give et interview til DR’s børnekanal, DR Ultra, som laver tv til de 7-12-årige. Det foregår på et af hotellets værelser. Hele entouragen følger med, og snart er vi ti mennesker på det lille værelse. Der er meget varmt, men vinduerne må ikke åbnes, for så kommer skrigene fra pigerne nede på gaden med på optagelserne. Hotelværelset stinker af tung herreparfume, men det er ikke til at finde ud af, hvem der bærer den. Tvillingerne sætter sig i en blå sofa. De er svære at kende forskel på. De er enæggede og kom til verden med et kvarters mellemrum ­– Marcus først.

Kigger man godt efter, opdager man, at Martinus har en skønhedsplet på læben. Men den nemmeste måde at skelne mellem dem på er, at Marcus tit sætter sit hår op i en knold, mens Martinus lader sit hænge. »This is going to be the best interview we’ve had in Denmark, so let’s get started,« siger Martinus skabet. Han virker overgearet. Hyper næsten. Han snakker, uden at nogen rigtig lytter, synger og trommer med fingrene på sofaens armlæn. De skal lave en video til DR Ultra, hvor de gør en masse ting, som de ikke har prøvet før: trutter i en kavaleritrompet, skriver en autograf med ketchup, kæler med en udstoppet kat og smadrer en sparegris med en hammer.

Deres far, Kjell Erik, træder ind i kamerabilledet med voks i den ene hånd og hårlak i den anden. Uden at sige noget sprayer han Martinus’ lange hår fast til baghovedet og træder ud af billedet. Tvillingerne smager rødgrød med fløde og siger ind i kameraet: »Vi har aldrig smagt rødgrød med fløde.« De er vant til at være på, de behøver ingen interaktion. Vi er en hel flok på det lille hotelværelse, som tavst sidder og betragter dem skeje ud til ære for DR. Da de er færdige, er hotelværelset smadret. Ikke på rockstar-måden med coke og trusser i lamperne. Men med ketchup på gulvet, flødeskum i sofaen og konfetti overalt.

Det er i øvrigt deres far, der dufter kraftigt af parfume.

14.02

Marcus kigger hurtigt ud ad hotelværelsets vindue. Han er synlig i ét, måske to sekunder, og straks stiger en bølge af høje hvin op nede fra gaden. Manageren beder ham gå væk fra vinduet. Pigerne på gaden begynder af synge Marcus & Martinus’ hit »Bae« – et ord, unge bruger, når babe bliver for langt. »And I wanna know you better than I know myself, know you better,« synger pigerne. De ved ikke, at Marcus inde på hotelværelset, et par etager over dem, går rundt og synger med: »I say, I say hey bae ...«

Pigerne er hans kor.

 

14.12

DR Ultra er gået. Marcus og Martinus har lige optaget en video til Vi Unge, og nu skal de svare på spørgsmål fra Sonys facebookfølgere. De er blevet lidt matte. Deres far får øjenkontakt med dem, klapper i hænderne og siger: »Kom så drenge. Energi! Energi!«

Omvendt, hvis drengene bliver for fjollede og overgearede, hiver han dem til side og aer dem på armene, mens han roligt taler dem ned. Et af spørgsmålene fra Sonys følgere er fra Emilie fra Hobro: »Hvad er jeres største frygt?«

»Min største frygt er, at vi må stoppe som artister, fordi vores karriere går dårligt,« siger Martinus.

14.47

Der bliver ringet efter to vogne, som skal køre tvillingerne og deres dansere ud på Østerbro, hvor de skal optræde til finalen i tv-programmet Danmark har talent. To store, sorte biler med let tonede ruder parkerer ved hotellets bagudgang. Her kan crewet uset sætte sig ind i bilerne. Marcus og Martinus’ mor og otteårige lillesøster kommer også ud fra hotellet og sætter sig ind. Bilerne starter. De skal ud af gården, som er lukket med en høj gitterport.

Fansene hænger allerede i gitteret. De er ikke længere 50, men mindst 100. »I får ikke lov til at komme ud,« er der en, der råber.

Da gitteret åbner, kaster pigerne sig ind mod bilerne. Flere læner sig ind over kølerne, hamrer løs på ruderne og får de store biler til at gynge fra side til side. Bodyguarden Isak stiger ud. Han råber, at de skal gå væk, så bilerne kan komme ud.

Marcus og Martinus siger ikke noget. De sidder inde i den ene bil og prøver at holde ansigterne væk fra vinduet, mens de med deres mobiltelefoner filmer pigerne udenfor, som går amok. Ekstra personale fra hotellet kommer ud og forsøger at skærme af for pigerne. Bilerne suser af sted og kører over for rødt for at ryste fansene af.

En hvid Range Rover kører op på siden af den vogn, Marcus og Martinus sidder i. Dens vinduer rulles ned, og passagerne hænger ud af bilen for at tage billeder.

14.55

Vognene er fremme ved tv-studiet på Østerbro. Marcus og Martinus bliver vist hen til deres backstagerum. Der er ikke meget plads, ingen vinduer, men to sofaer, som tvillingerne straks smider sig i. Udenfor sidder der allerede et par piger og fryser med tæpper omkring sig. De har sodavand, kiks og højtalere, som spiller hittet »Girls« på repeat. Det har godt 25 millioner afspilninger på Spotify.

Marcus & Martinus’ far, Kjell Erik, som også er deres manager, sørger for, at tvillingesønnernes hår sidder godt, mens de bliver filmet til dansk børne-tv.

15.07

Tvillinger går ned i studiets kælder og får lagt første omgang af dagens makeup. Martinus får malet foundation på med en pensel, og de små røde pletter får lidt ekstra farve. Imens nynner han, vender sig rundt i stolen og råber: »Marcus, hvad er det egentligt, vi skal synge?«

»’Bae’ og ’Girls’,« svarer Marcus fra den anden ende af sminkerummet. Han er i gang med at fortælle kvinden, som giver ham pudder på, hvordan det hele begyndte, da de efter melodigrandprixet i 2015 udgav debutalbummet Hei. Siden er det gået stærkt. Deres pladeselskab sørger for, at de udkommer på alle tænkelige platforme: Ud over at drengene er meget aktive på sociale medier, har de udgivet en bog, der er blevet lavet en dokumentarfilm om dem, anerkendte fagfolk skriver deres tekster og musik, og de har deres eget merchandise. Blandt andet nogle armbånd, som deres far, Kjell Erik, bærer. Tre på hvert håndled.

15.25

Der bestilles pizza. »Ikke nogen med ananas,« siger manageren Eirik. Det kan Marcus og Martinus ikke lide. Mens der bliver ringet efter mad, bliver den hårde bodyguard Isak blød og viser danserne sine moves. Han laver en ret god running man, bliver danserne enige om. Lillesøsteren Emma går også rundt i backstagelokalerne. Hun har en hvid pels uden ærmer på og tager selfies på Snapchat med et kattefilter, som giver hende bløde, plyssede ører og en lyserød snude.

I december sidste år udgav hun sin første single. Den hedder »Engle i sne« og blev ikke nogen stor succes.

17.02

Fansene fra St. Petri er efterhånden nået ud til studiet på Østerbro. De har samlet sig udenfor og synger sange i den bidende vind.

De færreste af dem har billetter til aftenens show. De er her udelukkende for at være tæt på deres idoler, og fordi de håber på at få et glimt af dem, når deres optræden er overstået, og de igen skal ud i bilerne, der skal køre dem tilbage til hotellet.

17.15

Inde i varmen skal der om lidt være meet and greet, hvor en lille flok børn får lov til at hilse på deres idoler. De stiller sig i kø til kram og autografer. En repræsentant fra Sony siger, at børnene ikke må kysse drengene. »Heller ikke på kinderne.« Flere af forældrene spørger deres børn, om de vil sige noget til tvillingerne, men børnene ryster generte på hovederne.

Marcus og Martinus kommer ud og giver kejtede kram. De skal bukke sig langt ned for at omfavne de mindste, som ikke engang er fyldt fem år. Herefter er der endnu et meet and greet, men det er hemmeligt, og fansene ved ikke, at de om lidt skal møde deres musikalske helte. En flok piger i 13-15-årsalderen har i en TV 2-konkurrence vundet billetter til aftenens show. De seks piger sætter sig i en rød lædersofa. Alle har de langt løst hår, og de fleste har hvide sneakers på.

En journalist fra TV 2 spørger, hvem af dem der er den største Marcus & Martinus-fan. »Det er jeg,« siger de alle sammen i munden på hinanden. Mens de diskuterer, hvorfor tvillingerne er dejlige, lister Marcus og Martinus sig ind på dem, indtil de til sidst står lige bag sofaen. Martinus rømmer sig, og med et skrig springer pigerne op fra sofaen.

For få sekunder siden talte de højrøstet om deres besættelse af tvillingerne, men nu hvor deres idoler faktisk er her, bliver de underligt tavse. De får stille og roligt et kram hver og får taget billeder. Først da Marcus og Martinus forlader lokalet, bryder de ud i hvin. Flere græder. To veninder står i flere minutter helt tæt med ansigterne begravet i hinandens hår. »Det er bare så sindssygt,« siger den ene stødhulkende til den anden.

18.30

Det er tid til generalprøve. Crewet går mod scenen, og tvillingernes far, Kjell Erik, klapper igen i hænderne og råber: »Energi!«

Marcus og Martinus er trukket i showtøj. Det er sort og hvidt med påsyet læder og fiskenet. Nogle udefinerbare seler hænger rundt om Martinus’ bukseben. De synger og danser en koordineret dans, mens ild står op fra scenen.

Da tvillingerne går af scenen, kommer deres far hen til dem og giver dem sine sidste bemærkninger. Han vil gerne have endnu mere energi ind i deres dans.

18.47

Hele entouragen samles i det lille backstagerum for at slappe af, inden aftenen kulminerer klokken 21.58, hvor de går på. Der lugter af mad og fodsved. Marcus og Martinus har smidt skoene og kastet sig i hver sin sofa, hvor de ligger og kigger på deres telefoner. På bordet står der et fad med kylling og sovs og flere slags salat. Faderen spiser brie på kiks, og lillesøsteren står på ryglænet af en sofa og sender snapchats – stadig med kattefilter.

19.11

Showet begynder klokken 20, og publikum er ved at ankomme. I ankomsthallen står veninderne Thea på 13 og Noa på 14. De blev tidligere overrasket af Marcus og Martinus, og det var dem, der bagefter længe stod og omfavnede hinanden.

»Vi begyndte at græde, fordi de bare betyder alt for os,« siger Thea om oplevelsen. Hun har vundet billetter til aftenens show ved at deltage i en konkurrence. Hun har deltaget 40 gange og sendt 40 forskellige videoer, hvor hun miner til Marcus & Martinus’ sange. Veninderne viser kamerarullerne på deres telefoner. Det er næsten alle sammen billeder af de norske tvillinger. Nogle har de selv taget, andre har de fået tilsendt af andre, som har spottet dem. De har svært ved at vælge, om de bedst kan lide Marcus eller Martinus, »fordi de begge to bare er så fantastiske og smukke og dejlige,« som Noa udtrykker det. »Men hvis jeg skal vælge, vil jeg sige Marcus,« siger hun.

Marcus & Martinus’ fans skriger, da deres idoler går på scenen og ved finaleshowet af ’Danmark har talent’.

»Det er et spørgsmål om, hvilken personlighed man er til,« siger Thea. »Martinus er mere genert, og Marcus er mere udadvendt,« uddyber hun.

To piger, veninderne Camilla og Emma på 13, kommer hen og blander sig. De var blandt dem, der i formiddags slog lejr foran Hotel St. Petri. Siden de fandt ud af, at Marcus og Martinus kom til landet, har de i snart 24 timer rejst frem og tilbage med S-tog for at opspore deres idoler.

Fem gange har de været ved Tivoli Hotel, fem gange ved Radisson og fem gange i lufthavnen. Heller ikke her mødte de dem, for af sikkerhedsgrunde blev det besluttet, at tvillingerne blev hentet ude på landingsbanen, så de ikke skulle ind gennem lufthavnen og forbi horden af fans.

»Men det gør ikke noget,« siger Emma. »For jeg har allerede mødt dem én gang før i lufthavnen, og der holdt jeg Marcus i hånden i seriøst fire sekunder eller sådan noget.«

21.13

Alle forlader det lille backstagelokale undtagen Marcus og Martinus og deres far. De lukker døren ind til rummet, men man kan stadig høre dem. De varmer stemmerne op. Øver forskellige toner og fraseringer.

21.45

Om lidt kulminerer dagen. Et par minutters optræden på live-tv, og så er det hele slut. Inde i studiet er programmet Danmark har talent godt i gang. Vinderen blandt ti finalister skal snart findes. Blandt finalisterne – som alle har et talent, de synes, det er værd at træde op på en scene med – er der en gruppe sorte dansere, en lille pige, der spiller trommer og en pige, som er god til at hulahoppe. Marcus og Martinus sidder klar på gangen ude foran studiet. De er igen trukket i showtøjet, drikker vand og siger underlige lyde med munden. Danserne griner og giver highfives.

21.58

Marcus & Martinus går på scenen. Backtracket til »Bae« brager ud af højtalerne. Marcus & Martinus stiller sig i en form for følsom positur, hvor de først kigger ned i gulvet og langsomt løfter blikket mod deres fans, som sidder og hviner og stamper i gulvet ude på stolerækkerne. De har taget hjemmelavede bannere med, skrevet ’M&M’ i panden, og hos flere triller tårerne ned ad kinderne.

Den ekstra energi, som deres far har efterspurgt hele dagen, viser sig nu. Tvillingerne afviger lidt fra koreografien og improviserer endda et par fraseringer hist og pist. Inden Marcus og Martinus forlader scenen, prøver tv-værten Felix at interviewe dem, men man kan næsten ikke høre ham på grund af pigernes skrig:

»Vi har haft fornøjelsen af at have jeres fans hængende ude på parkeringspladsen hele dagen,« siger han og forsætter: »Hvordan er det at have skrigende tøser rendende efter jer hele tiden?«

»Det er fantastisk. Vi kunne ikke gøre det uden dem. Vores fans er som familie for os,« siger Marcus og Martinus og vinker farvel.

21.28

Crewet pakker sammen. De store biler kører op til indgangen. Faren aftaler en strategi med Marcus og Martinus for, hvordan de kommer ud: Et par hurtige billeder til fansene, som har ventet hele dagen, og så hurtigt ind i bilerne og af sted. Efter et par kram og »jeg elsker jer SÅ meget« synker Marcus og Martinus ned i bilens bløde lædersæder. Manageren Eirik begynder straks at tale om morgendagen, hvor crewet skal tidligt op, ud i lufthavnen og videre til Los Angeles, hvor de skal skyde en musikvideo til drengenes nye single »Like it Like it«.

Selv om klokken er over 22, står der stadig omkring 40 piger foran Hotel St. Petri. De har stået her, lige siden tvillingerne kørte herfra i formiddags, og har livestreamet deres optræden på TV 2 på deres telefoner.

For Gud ved hvilken gang i dag, får Marcus og Martinus taget billeder med deres fans, inden de går ind i hotellobbyen.

»Hertil og ikke længere,« siger portieren til pigerne, som prøver at følge efter. De accepterer og sender luftkys efter tvillingerne. I samme øjeblik kommer to løbende rundt om et hjørne. »Eeeeej!« råber den ene og falder sammen på fortovet, da hun ser, at Marcus og Martinus allerede er væk igen. »Vi har misset dem hele dagen. Sådan noget ’lårt’,« siger veninden meget jysk.

Hotelportieren griner lidt af pigerne og fortæller, at det har været et hektisk døgn på St. Petri.

»Vi har kunnet skjule Justin Bieber herinde i to dage, men Marcus og Martinus kunne vi ikke gemme i fem minutter.«

Portieren siger godnat til pigerne og tager imod gaver, som han lover at sende op på værelset til drengene. Tidligere på dagen var han med til at skærme af for fansene, så bilerne kunne komme ud, og her så han en pige få kørt sine fødder over, fordi hun ikke ville træde tilbage.

»Jeg ville høre, om hun var o.k., men hun var iskold og løb bare videre efter bilen, mens hun råbte: ’Marcus og Martinus, jeg elsker jer’.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu