Læsetid: 16 min.

Knausgård kuraterer Munch

Karl Ove Knausgård kuraterer en ny udstilling med maleren Edvard Munch. Resultatet er blevet et andet syn på det norske ikon – og på ham selv: ’Det er i tilbagetrækningen, at vi kan åbne os. Munch kæmpede med det sociale. Jeg genkender mig selv i dette, i bortgemtheden’
Karl Ove Knausgård har mange gange i karrieren skrevet om billedkunst – også i de perioder, hvor det har faldet ham svært at skrive skønlitterært. 

Karl Ove Knausgård har mange gange i karrieren skrevet om billedkunst – også i de perioder, hvor det har faldet ham svært at skrive skønlitterært. 

Ove Kvavik/ Munchmuseet

13. maj 2017

»Munchs store begavelse lå i hans evne til at male,« siger Karl Ove Knausgård – »ikke bare det, blikket så, men også de følelser, som blikket var ladet med«.

»Munch brugte sig selv ved at forsøge at lave billeder til det, han følte. På den måde blev et billede af en kålmark fuld af både skønhed, fred og død«.

For over et år siden inviterede Munch-museet Karl Ove Knausgård til at lave en udstilling med hans udvalg af Edvard Munchs billeder. Den åbner denne weekend. Mot skogen er blevet en anderledes og aldeles uventet udstilling. Her er der ganske mange billeder, vi aldrig har set før. Straks vi træder ind i udstillingens første rum, er det fuldt af farver, lys og sol og vand, drenge, som bader, og kvinder, som vander blomster. Det livsbekræftende, smukt, dekorativt – og ikke mindst harmonisk, hvilket jo ellers ikke er det første, man ville forbinde med Munch.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • lars søgaard-jensen
  • Niels Roed
  • Hans Aagaard
lars søgaard-jensen, Niels Roed og Hans Aagaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Anders Morgenstjerne

Næh Skåderud, "respekt" betyder ikke "se om igen", så den respektfulde er ikke "en der ser godt efter". Den respektfulde er en som bliver set, og som i gensidighed ser igen på den første seer. Og ikke føler sig hævet over dette.
ODS: Respekt, en. [reˈsbægd] uden flt. (ænyd. respekt, hensigt, ogs.: anseelse, ære; gennem fr. respect af lat. respectus, egl.: det at se tilbage, vbs. til re-spicere, se tilbage; jf. Despekt, Prospekt, Spektakel samt II. Respekt, Respit)