Læsetid: 1 min.

’Mormor lærte mig at passe godt på mine ting’

Vi bliver rigere af at handle med hinanden. Det gælder international handel med Kina og USA og dagligvarehandel i de lokale butikker, men også handel med gamle kassettebånd eller tegneserier på Den Blå Avis. I en serie af interview fortæller en række personer, hvad de sælger og hvorfor. I denne uge Helle Carstensen fra København S
Jeg husker æsken fra min barndom på Østerbro i 60’erne. Vi havde et legerum hjemme hos min mormor og morfar, som blev kaldt Esmeralda, og på en hylde inde derinde stod en gammel æske med glasperler
19. maj 2017

Sælges: Historisk Magasinæske.

Pris: 50 kr.

Sælger: Helle Carstensen, 2300 København S.

Jeg husker æsken fra min barndom på Østerbro i 60’erne. Vi havde et legerum hjemme hos min mormor og morfar, som blev kaldt Esmeralda, og på en hylde inde derinde stod en gammel æske med glasperler. Den stod et særligt sted, og det var ikke noget med at tage den ned på gulvet. Man åbnede den og tog, hvad man skulle bruge, og så lukkede man låget igen. Min mormor sagde altid, at man skulle passe godt på sine ting.

Når vi var i Tivoli, fik min søster og jeg for eksempel hver et lommetørklæde med mønter i, og så sagde min mormor: »I må selv bestemme, hvad I bruger jeres penge til, men det er de penge, I har.« Og når vi var på restaurant, tørrede hun altid askebægeret af og kom skodderne i en serviet, inden vi gik, for sådan noget kunne man ikke efterlade til tjeneren, sagde hun.

Sådan var det hele vejen igennem med min mormor, og det har jeg også taget med mig i opdragelsen af mine egne børn. Da de var små, måtte de betale med deres egne lommepenge for at få lov at gå i slikskabet om fredagen – og den dag i dag er der ikke nogen af dem, der har noget gæld overhovedet! Jeg har også lært dem, at man ikke smider skrald på gaden, og hvis de som børn glemte at slukke lyset på deres værelse, jamen så blev der bare færre lommepenge. Det er alt sammen idealer, som min mormor lærte mig, og som jeg forbinder med æsken fra Magasin.

Jeg har frygtet lidt, om den nu havner hos nogen, der ikke vil passe lige så godt på den, som jeg har gjort. Men jeg har sat den til salg under ’samlerobjekter’. Samlere passer godt på deres ting.

Serie

Hvad sælger du?

Vi bliver rigere af at handle med hinanden. Det gælder international handel med Kina og USA og dagligvarehandel i de lokale butikker, men også handel med gamle kassettebånd eller tegneserier på Den Blå Avis. I en serie af interview fortæller en række personer, hvad de sælger og hvorfor.

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Nej, det er den største illusion af alle. Handel forøger ikke nogen værdi, produktion alene gør.

Lise Lotte Rahbek og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Nej, alle bliver ikke rigere af at handle med hinanden.
Der er altid nogen eller noget, der betaler, hvad de andre sparer. Miljøet, dyrene, sweatshopsarbejderes børn, distributionsledet, tjenerens knæ, grundvandet..

Besparelser findes ikke.

Niels Duus Nielsen

Det smarte ved handel er, at jeg hellere vil have mælk i kaffen end penge i lommen, mens mælkemanden hellere vil have penge i lommen end den mælk, som han har mere end nok af.

Selvfølgelig skal mælkemanden have løn for det besvær, han har med at transportere mælken fra bondegården og ned i supermarkedet, men uanset hvordan man vender og drejer det, er det en fordyrelse af varen.

En nødvendig fordyrelse, bevares, men ikke desto mindre en fordyrelse, som jeg kun accepterer, fordi det ville være endnu dyrere for mig, hvis jeg selv skulle tage til Jylland hver gang jeg har brug for en liter mælk.