Læsetid: 8 min.

’OK Computer’ er historiens sidste store fælleskulturelle rockalbum. Nu fylder den 20 år

Eksistentiel angst, sjæleindustrialisering, Jaques Tati og ’Hitchhiker’s Guide to The Galaxy’. De moderne tiders vanvid og sorte komik. Kropsmusik, der rammer ånden såvel som intellektet. Kritisk og kommerciel succes. Voksne mennesker, der græder, når de lytter. På søndag den 21. maj er det 20 år siden at Radiohead udgav deres gribende og civilisationskritiske hovedværk ’OK Computer’.
Fitter, healthier and more productive. Radioheads OK Computer fylder 20 år

Fitter, healthier and more productive. Radioheads OK Computer fylder 20 år

Daniel Hartwig/CC BY 2.0

19. maj 2017

OK Computers zeitgeist

1997. Muren er faldet. Den amerikanske politolog Francis Fukuyama har erklæret historien for slut. Tony Blairs New Labour er kommet til magten i Storbrittanien. En ny, fredfyldt tid vinker forude. Socialismen har kapituleret, kapitalismen har sejret.

I Storbritannien er britpoppens patriotisme dampet af, og Radiohead, en kvintet fra flækken Abingdon i Oxfordshire, har et helt andet ærinde end politisk optimisme med deres tredje album. OK Computer udkommer 29 dage efter Blairs indsættelse, men det fejrer ingen ny anglofil storhedstid, tværtimod paraderer albummet feberbilleder fra Vesten som et abendland. På vej mod mørket.

Radiohead har mærket og erkendt det vakuum, som det vestlige menneske befinder sig i. Henslumret i eksistentiel kedsomhed, men også grebet af pludselig uforståelig angst – måske under de flygtige erkendelser af egen afmagt. Den personlige computer er ankommet, og vi holder den med selskab, ensomme, i dens blå skær.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torsten Jacobsen
  • Peter Møllgaard
Torsten Jacobsen og Peter Møllgaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Nissen

Skøn artikel. Tak til Ralf Christensen for at ramme musikjournalistikkens svære sweet spot: intelligent og vidende, men med følelse, substans og kærlighed til musikken som ledetråd - i stedet for den intellektuelle show off og anekdotiske videns-flashing, som ofte ses i genren.

Torsten Jacobsen

Der findes musik, som ikke blot er musik. Plader, som ikke blot er plader. 'Okay Computer' er sådan musik. En sådan plade.