Baggrund
Læsetid: 1 min.

Slavehistoriske mindeplader venter på at blive hængt op

Hvem sagde hvad, hvornår og hvorfor? Vi gengiver ugens vigtigste, sjoveste, underligste eller mest overraskende kulturdebat
Hvem sagde hvad, hvornår og hvorfor? Vi gengiver ugens vigtigste, sjoveste, underligste eller mest overraskende kulturdebat
Kultur
26. maj 2017

Sag: Markering af Danmarks slavehistorie.

Positioner: Anders Olling og Martin Voola, Sanne Kofod, Odd Fellow Ordenen og Hofmarskallet.

Københavns indre by er rig på historie. Dele af den historie bliver markeret med mindeplader på de bygninger, hvor berømte danske søhelte og forfattere har haft til huse. Andre dele får mindre opmærksomhed. Anders Olling og Martin Voola udgør tilsammen Another Copenhagen, som siden 2008 har arrangeret slavehistoriske byvandringer med det formål at oplyse den nysgerrige offentlighed om Danmarks fortid som slaveejende og -sælgende nation.

I anledning af jubilæet for salget af Dansk Vestindien til USA har de to turguider taget initiativ til en mere permanent markering af Danmarks slavehistoriske fortid. De har fået lavet tre informative messingskilte til at hænge op på tre bygninger, der på forskellig vis har forbindelse til den danske slaverihistorie.

På Charlottenborg fik rektor for Det Kongelige Danske Kunstakademi Sanne Kofod overrakt en mindeplade under en byvandring tidligere på måneden. Her lyder teksten: »Bygherren Ulrik Frederik Gyldenløve ejede skibet Friederich, som omkring nytår 1675-76 nåede til St. Thomas med den første dansk-norske last af slaver til Dansk Vestindien«.

Ved Odd Fellow Palæet på Bredgade er der allerede en mindeplade, der fortæller om bygherrens forretninger, men mindepladens tekst får ikke det hele med. Odd Fellow Ordenen har nu modtaget en supplerende mindeplade med teksten »Familien Schimmelmann, som ejede palæet omkring 1800, havde cirka 1.000 slaver på deres fire plantager i Dansk Vestindien.«

Til Det Gule Palæ i Amaliegade, Hofmarskallatet holder til, er der lavet et skilt, der oplyser, at »Bygherren Henning Frederik Bargum varetog den danske slavehandel fra 1765 til sin fallit i 1774.« Anders Olling og Martin Voola har endnu ikke haft lejlighed til at aflevere pladen til Hofmarskallatet.

De to øvrige mindeplader mangler stadig at blive hængt op.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her