Klumme
Læsetid: 1 min.

Tips til Alex Ahrendtsen

Kultur
27. maj 2017

Det var godt at få Dansk Folkepartis kulturordfører Alex Ahrendtsen til at udfolde sit kunst- og kultursyn her i avisen i onsdags. Han er partiets markante kulturelle talsmand og slet ikke en usandsynlig kandidat til kulturministerposten, hvis Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti efter næste valg slår pjalterne sammen og danner regering. Allerede nu begynder vi at kunne ane konturerne af en ny bagstræberisk kulturpolitik.

Når Alex Ahrendtsen i interviewet taler om »modernismens kvælertag« på dansk kulturliv, så har han ret så vidt, at modernismen i Danmark fra 1960’erne og frem også har været en ekskluderende, traditionsfjendtlig og forsnævrende bevægelse, der har privilegeret et bestemt kunstnerisk paradigme og undertrykt andre.

Han har dog alt andet end ret, når han gør modernismen til det, han i anden sammenhæng kalder en stor »tysk sump«, og når han gør al kunst efter 1900 til én stor ideologisk afsporing. Så afslører han ikke andet end sit eget reaktionære kunstsyn og bekræfter den national-nostalgiske pol, som DF navigerer efter, og som Socialdemokratiet i stigende grad også synes at styre efter.

I stedet for at skrue tiden tilbage til omkring 1900, og i stedet for at bruge krudt på at få erstattet Robert Jacobsen-skulpturen foran Rådhuset i Odense med en H. C. Andersen-skulptur, skære i støtten til Louisiana-museet og igen rase mod Klaus Rifbjerg, så vil jeg anbefale den lærde Alex Ahrendtsen, der heller ikke bryder sig om kvindelige forfattere, at læse den litteratur, der blev skrevet i skyggen af den danske konfrontationsmodernisme.

Her tilbydes en helt anden forståelse af modernismen eksempelvis i værker af Dorrit Willumsen og Vibeke Grønfeldt. Og læs dog nogle af de mange fantastiske yngre kvindelige forfattere, der traditionsbevidst og fornyende tegner nutidens landkort som Ida Jessen og Merete Pryds Helle, bare for at nævne nogle få. Der er rigelig tid til at få justeret lidt på dit kulturelle verdensbillede inden valget, Alex Ahrendtsen!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her