Læsetid: 7 min.

Titanic kunne ikke synke, marsboerne ville ikke angribe, og Le Pen kan ikke vinde – vel?

Det har været et dårligt år for de politiske eksperter. Først sagde de, at briterne ikke ville stemme for et Brexit, så sagde de, at Trump aldrig ville blive valgt, og nu siger den samme type eksperter med samme skråsikkerhed, at Le Pen ikke har en chance for at blive Frankrigs næste præsident. Det minder om noget, man ellers kun kender fra film – katastrofefilm
’Som nogen af jer måske ved, har Bear Stearns lige modtaget et lån fra JP Morgan. Selvfølgelig må vi lige vente og se, hvordan markederne reagerer, men det burde eliminere enhver bekymring om bankens helbred.’ Sådan siger investoren Bruce Miller (Tony Bentley) i filmen ’The Big Short’ (2015), kort før investeringsbanken Bear Stearns kollapser, og finanskrisen begynder.

’Som nogen af jer måske ved, har Bear Stearns lige modtaget et lån fra JP Morgan. Selvfølgelig må vi lige vente og se, hvordan markederne reagerer, men det burde eliminere enhver bekymring om bankens helbred.’ Sådan siger investoren Bruce Miller (Tony Bentley) i filmen ’The Big Short’ (2015), kort før investeringsbanken Bear Stearns kollapser, og finanskrisen begynder.

Paramount Pictures

2. maj 2017

Dagen før det amerikanske valg var CNN’s politiske kommentator Hilary Rosen i studiet for en afsluttende kommentar til valgkampen: »I morgen, når Hillary Clinton vinder, vil det stå klart, at Donald Trump tabte valget allerede den dag, han annoncerede, at han stillede op,« sagde hun.

Mindre end et døgn senere havde den storskrydende forretningsmand sikret sig en evig plads i historiebøgerne som USA’s 45. præsident.

Det har været et dårligt år for politiske spåmænd og -koner, men det synes ikke at have taget modet fra dem. Det samme ekspertvælde, som skråsikkert afviste, at Trump ville vinde, og at briterne ville forlade EU, hævder nu, at Marine Le Pen ikke har en chance for at blive Frankrigs næste præsident.

»Hun vil ikke vinde, vi vil ikke få et nyt Trump-valg i Frankrig,« sagde den franske filosof Bernard-Henri Lévy for nylig til tv-stationen Bloomberg, og EU-eksperten Quentin Peel fra den politiske tænketank Chatham House fulgte trop på CNN: »Sandheden er, at hun ikke kommer til at vinde. I anden runde vil alle slutte sig sammen imod hende,« sagde han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jane Krüger
  • Torben Skov
Jane Krüger og Torben Skov anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens Bjerrehuus

Forskellen på Leave og Remain i meningsmålingerne var kort før afstemningen et par procentpoint. Hillary Clinten førte kort før præsidentvalget med et par procentpoint.

Le Pen var femten-tyve procentpoint bagud sidst jeg så en meningsmåling, så sandsynligheden for en overraskelse her er vist noget mindre.

Rasmus Haugaard Langkilde og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Jeg tager intet for givet. Det er der en del journalister der gør. Men bevares, alt for at befolkningen tænker på noget andet end de ufatteligt mange milliarder vores land har tabt pga SKAT, og at ingen politiker har tænkt sig at tage ansvar for det eller overhocedet anerkende de vafr involveret. De ser "fremad".
Det er ligeså elendigt som en bananstat som opdager at den tidligere diktartor på en eller anden må¨de har flyttet mele statskassen til en konto i Schweiz.

Once again, the revolution is NOT FUCKING Televised!

Søren Roepstorff, Per Torbensen, Jacob Jensen og Jane Krüger anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Nåh ja, der er abslout ingen b rug Holywood film hvis man leder efter Hubris i vores verden. Rent strategisk er vi allerede døde fordi vores ledere har ignoreret klimatruslen og taget penge fra den fossile industri. Du har bare ikke opdaget det.

Hold kæft en lorte artikel.

Søren Roepstorff, Michael N og Jane Krüger anbefalede denne kommentar

Det er godt nok en lidt tynd artikel - sammenhængen mellem film og real politik? Hvad siger Avengers -filmene så om politik? At en gruppe elitære-overmennesker skal redde verden fra pøblen?
Jeg er lidt skuffet over artiklens vinkel og niveau, for jeg føler slet ikke, at den er seriøs, da der ingen sammenhæng er mellem nutidens aktuelle politi og forskellige film.

Glenn Lynge Andersen

Da "eksperterne" og deres meningsmålinger tog fejl blev de hånet. Det interessante spørgsmål er: Hvem har fortjent at bliver hånet, hvis det viser sig, at det går som forventet, og Emmanuel Macron bliver Frankrigs næste præsident? Ingen. De (også på denne tråd) der skråsikkert forudser et "folkeligt oprør" vil være som sunket i jorden, for når man er "imod eliten" har man i egen selvopfattelse pr. definition ret, uanset hvad man siger. Måske vinder hun næste gang, siger de så. Fem år er MEGET lang tid i politik. Måske er hun ikke engang på fri fod til den tid, hvem ved?

Finn Thøgersen

Prognoserne siger en klar sejr til Macron, men...

Et væsentligt spørgsmål er hvad valgdeltagelsen bliver for dem der støttede en af de tabende kandidater i første runde, det er jo lige meget hvad folk ville have stemt hvi de aldrig når hen i stemmeboksen...

Tilfældigvis er næste mandag fridag i Frankrig, og med godt vejr er det jo en dejlig lille 3 dages ferie for dem der ikke går så meget op i politik, og makronen er jo sikker, ikke...

Sandsynligheden taler for at Macron får 5 år til at opføre "Hollande, part II", i det mindste kan han dårligt ryge under Hollandes meningsmålinger (4% opbakning da de var lavest).
Og i 2022 rydder Le Pen så bordet...