Baggrund
Læsetid: 5 min.

Uglerne er ikke, hvad de ser ud til at være, og alle skjuler et eller andet

FBI-agent Dale Cooper (Kyle MacLachlan, yderst til højre) kommer til Twin Peaks for at opklare mordet på gymnasieeleven Laura Palmer, der her begraves.

FBI-agent Dale Cooper (Kyle MacLachlan, yderst til højre) kommer til Twin Peaks for at opklare mordet på gymnasieeleven Laura Palmer, der her begraves.

HBO Nordic

Kultur
5. maj 2017

Da gymnasieeleven Laura Palmer bliver fundet myrdet og indpakket i plastic ved en flodbred i lillebyen Twin Peaks, bliver den gemytlige FBI-agent Dale Cooper tilkaldt og sætter gang i en lavine af afsløringer. Gør dig klar til tredje sæson af David Lynch’ og Mark Frosts tv-serie med Lone Nikolajsens gennemgang af de centrale hemmeligheder fra de første to sæsoner.

Kærlighedsaffærerne

Myrdede Laura Palmer var officielt kærester med quarterbacken Bobby Briggs og uofficielt med den følsomme motorcykeldreng James Hurley (der efter Lauras død finder sammen med hendes veninde Donna, dernæst hendes kusine Maddy og så en gift kvinde ved navn Evelyn, som har en affære med Malcolm, der giver sig ud for at være hendes bror).

Bobby har en affære med servitricen på den lokale diner, Shelly Johnson, som er gift med den voldelige langturschauffør Leo (der i øvrigt har dyrket morbid sadistisk sex med Laura Palmer m.fl.).

Shellys chef Norma er gift med Hank, som bliver prøveløsladt for mord i begyndelsen af første sæson, og har sideløbende en affære med sin gamle gymnasiekæreste, Ed, der er onkel til James Hurley og gift med Nadine, som er lidt kuk.

Sheriffen Harry S. Truman er forelsket i Jocelyn Packard, som er enke og arving til ejeren af det lokale savværk, som blev dræbt af Hank, og hvis søster, Catherine, har en affære med hotelejeren Benjamin Horne, som også har haft en affære med Donnas mor.

Dæmonen Bob (Frank Silva) kan besætte hvem som helst.

HBO Nordic

Konspirationerne om Packards Savværk

Sammen med sin elskerinde, Catherine Packard, pønser den lokale storentreprenør og hotelejer Benjamin Horne på at lade Packard-savværket gå konkurs, så han kan købe jorden billigt og etablere Ghostwood Country Club.

Savværkets ejer, Jocelyn Packard, har sine egne planer for at få solgt virksomheden, efter at den lokale altmuligskurk Hank har ryddet hendes mand af vejen i noget, der ligner en ulykke.

En gruppe investorer fra Norge bliver skræmt væk af mordet på Laura Palmer og giver plads til endnu en parodi på et nordisk folkefærd, da de islandske investorer kommer på banen og underskriver kontrakten.

I en blanding af utålmodighed og mordlyst bliver der sat ild til savværket, Josie stikker af, skyder agent Cooper, fordi hun i virkeligheden er sammensværget med sin gamle forbrydermentor Eckhardt fra Hong Kong.

Ham – og alle hendes øvrige makkere – svigter hun, inden hun selv dør under mystiske omstændigheder. Dog når hun lige at opdage, at hendes mand Andrew slet ikke er død. Han har endda tilgivet hende, men dør kort efter, da en bombe plantet af Eckhardt sprænger i luften. 

Efter en række vilde plotsving med masser af afpresningsforsøg ender Benjamin Horne i øvrigt med at købe savværket af Catherine.

Narko, gambling og prostitution

Selvfølgelig er der også stoffer til at korrumpere det lille bysamfund med de velduftende douglasgraner. De blev smuglet ind over den canadiske grænse af bøllen og langturschaufføren Leo Johnson, der arbejdede for overbøllen Hank, og blev solgt af Lauras gymnasiekæreste Bobby.

Laura Palmer var forfalden til kokain, som hun tog i forbindelse med de hemmelige sadistiske sexorgier, hvor hun mødte sin drabsmand (hendes egen far Leland, besat af dæmonen Bob) blandt andre gustne typer med forbindelse til hotelejer Benjamin Hornes semihemmelige casino og bordel One Eyed Jack’s.

Her arbejdede Laura Palmer, og her fik Benjamin Hornes datter, Audrey, arbejde i efterforskningsøjemed. I en særligt pinagtig scene slap Audrey lige netop for at blive indviet i prostitutionsbranchen af sin egen far.

The Bookhouse Boys

I bevidstheden om, at der lurer en særlig ondskab rundt om Twin Peaks, har en række af byens retskafne og handlekraftige mænd det hemmelige borgerværn The Bookhouse Boys, der holder til i en nydelig hytte med hjemmebar og bogreoler.

Gode folk som politifolkene Harry S. Truman og Hawk, Donnas far dr. Hayward og tankstationsbestyreren Big Ed holder mørket i skak og hilser på hinanden med det hemmelige tegn: En pegefingerspids, der langsomt føres ned langs tindingen.

Det mystiske, The Bookhouse Boys gennem generationer har bekæmpet, går i løbet af de første 30 afsnit fra at være ganske diffust og uforklarligt til at bestå af en regulær overnaturlig overbygning på lokalsamfundet bestående af en slags underbevidsthedens bygningskomplekser, The White Lodge og The Black Lodge.

Det er i sidstnævnte, at FBI-agent Dale Cooper møder den baglæns talende dværg og den gådefuldt profetiske kæmpe, der hjælper ham med at finde hoved og hale i efterforskningen.

Project Blue Book

I periferien af Twin Peaks’ plot finder man major Garland Briggs, far til Laura Palmers kontrære og udskejende kæreste Bobby. Major Briggs er aldrig central for seriens handling, men til gengæld typisk for dens stemning.

Garland Briggs hviler på et leje af mystik, der dels kommer til udtryk i hans strengt fortrolige arbejdsopgaver for det amerikanske militær, dels i den selvfølgelige form for selvhøjtidelighed, han praktiserer, når han taler om følelser og/eller rygning med sin søn. Som andre af seriens karakterer er han tilbøjelig til at få pludselige visioner.

Briggs afslører i anden sæson, at han arbejder for den amerikanske luftstyrkes UFO-forskningsprogram Project Blue Book, der officielt blev lukket i virkelighedens verden i 1969. Hans job er ikke så UFO-orienteret, men handler om at kortlægge de overnaturlige zoner omkring Twin Peaks med særlig fokus på det nirvanalignende sted The White Lodge. Hvis man spørger ham, hvad han frygter mest af alt, svarer han: »At kærlighed ikke er nok.« 

Laura Palmers veninde, Ronette Pulaski (Phoebe Augustine), slap lige akkurat levende fra den togvogn, Laura Palmer blev myrdet i.

Laura Palmers veninde, Ronette Pulaski (Phoebe Augustine), slap lige akkurat levende fra den togvogn, Laura Palmer blev myrdet i.

HBO Nordic

Windom Earles ondsindede planer

Efterhånden som alle karakterer fra første sæson var blevet spillet ud mod hinanden på den ene eller den anden måde, blev posen rystet på ny midtvejs gennem anden sæson, hvor Dale Coopers gamle makker fra FBI, Windom Earle, melder sig på banen som hans geniale, hævngerrige og skruppelløse nemesis.

Mordet på Laura Palmer er så nogenlunde opklaret, og den uhyggelige skikkelse Bob (der efter sigende kom med i serien ved en tilfældighed, da en langhåret filmarbejders stirrende blik via et spejl kom med på optagelserne) er rimelig veletableret som en dæmon, der kan tage bolig i svage sjæle.  

Der skal ny ondskab på banen, og her har Windom Earle et relevant projekt, som er at finde den såkaldte The Black Lodge, det lokale centrum for mystisk og uforklarlig ondskab.

Windom Earle er som Cooper besat af tibetansk mysticisme og tilføjer med sine forklædninger og nøje orkestrerede seriemyrderier med skaktema serien et strejf af klassisk krimi, bedst som plottet går fuldstændigt amok.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Det korte resumé: Året er 1987. Twin Peaks lokale sherif har bedt FBI om hjælp til en dødsattest. Laura Palme, byens dygtige og tilbedte skønhedsdronning, er fundet død. Da FBI-agent Cooper ankommer og ønsker en obduktion af Laura, starter en lavine af intriger. Det viser sig, at Laura har ført et excentrisk dobbeltliv, der kan vælte byens matador og hans net af interesser. Ydermere har fire af byens teenagere begyndt deres egen opklaring. Cooper er i knibe, men får hjælp af skovens ånder og en god kop kaffe. Eller, som der bliver sagt: "a damn good cup of coffee!"

I sæson 2 afsløres det, efter pres fra distributøren, hvem der myrdede Laura Palmer og et nyt plot startes op omkring en seriemorder, hvorefter det hele falder fra hinanden.

Anders Sørensen

Jeg har ikke set Twin Peaks, siden jeg var lille. Som i 12-14 år. Eller 16.

Den startede godt ud, signaturmusikken er fantastisk, og jeg var grebet af både stemning og plot.

Så skete der det, at David Lynch blev grebet af sig selv, af sig selv eller andre, og så blev det for underligt, for ufokuseret og for dårligt. Fuck dværge. Lidt Lissom Lynchs film. Han gør det muligvis med vilje: De starter godt ud, og så falder de sammen i en bunke af pseudo eller ukoncentrerethed, der bliver alt for demonstrativ.

Imo er den eneste gode film, David Lynch har lavet, Mullholland Drive. Og Wild at Heart.

Søren Kristensen

Ja, Laura Palme - r. Laura Palmer, skulle der stå. Af en eller anden grund er det svært for mig at skrive her i tekstboksen. Der går sekunder før bogstaverne popper op på skærmen. Det er også et mysterium.