Baggrund
Læsetid: 2 min.

Underwood havde fået kamp til stregen af Johnson, Nixon og de andre

Selv om den magtkorrumperede, kyniske og helt igennem badass amerikanske præsident Frank Underwood i ’House of Cards’ kan virke ekstrem, er hans karakter faktisk ikke helt urealistisk. Her er fire eksempler på rigtige præsidenter, som ligner den fiktive antihelt
Siden House of Cards havde premiere i 2013 har fans og politisk interesserede diskuteret, om Underwood og hans metoder afspejler virkelighedens politiske spil i USA.

Siden House of Cards havde premiere i 2013 har fans og politisk interesserede diskuteret, om Underwood og hans metoder afspejler virkelighedens politiske spil i USA.

Ritzau Foto

Kultur
31. maj 2017

Femte sæson af serien ’House of Cards’ om præsident Frank Underwoods kamp for at tilegne sig og fastholde magten i Det Hvide Hus kan nu ses på Netflix.

Siden serien havde premiere i 2013 har fans og politisk interesserede diskuteret, om Underwood og hans metoder afspejler virkelighedens politiske spil i USA. Den tidligere præsident Bill Clinton er en af dem, der mener, at serien tegner et realistisk billede af hverdagen i Washington.

»99 procent af det, du gør i serien, er virkelighed,« har Clinton sagt til Kevin Spacey, der er skuespilleren bag Frank Underwood. Det fortalte Spacey i et interview med Gotham Magazine i 2015.

Under alle omstændigheder er der tydelige paralleller mellem Frank Underwoods karakter og personlige forhold og en række tidligere amerikanske præsidenter. Også Clinton. Her er et overblik.

Lyndon B. Johnson, præsident 1963-1969

AP

Det er ikke tilfældigt, at sydstatsdemokraten Frank Underwood i første sæson af ’House of Cards’ sidder og bladrer gennem en biografi om Lyndon B. Johnson. Ifølge en af seriens skabere har Johnson, der af mange beskrives som manipulerende og en hård forhandler, nemlig været den største inspirationskilde i udformningen af karakteren Underwood.

Ligesom Underwood samlede Johnson, der blev kaldt master of the Senate, på kompromitterende oplysninger om alle medlemmer af senatet, og han var ikke bange for at bruge dem, når han skulle have armen vredet om på kollegaer for at få noget stemt igennem.

Derudover var han kendt for bevidst at overskride sine kollegaers og ansattes grænser ved for eksempel at vælge at blive morgenbriefet, mens han sad på toilettet med åben dør. På samme måde er Frank Underwood i sæson to ikke spor berørt af, at hans sikkerhedsagent kommer ind i rummet, mens præsidenten onanerer til en pornofilm.

Richard Nixon, præsident 1969-1974

Richard Nixon beskrives som en politiker med en machiavellisk tilgang til magt, en evig paranoia, og som den hårdeste hund inden for beskidte tricks i amerikansk politik. Mens Johnson var brutal i forhandlingssituationer, opererede Nixon og hans folk snarere i skyggerne.

Nixon havde endda en hel afdeling for dirty tricks, som offentligheden fik kendskab til efter Watergate-skandalen, og som arbejdede på at finde eller plante noget snavs på ’fjender’ – ligesom vi ser Underwood gøre det med guvernørkandidaten Peter Russo, da han sætter ham op med en prostitueret.

Bill Clinton, præsident 1993-2001

Frank Underwood er gift med Claire Underwood med den korte powerfrisure og store politiske ambitioner for sig selv. For tilskueren kan det være svært at se, hvor stor en del af deres forhold der hviler på en politisk pagt, og hvor stor en del der egentlig kommer af ægteskabelig kærlighed.

På denne måde ligner makkerskabet mellem de to dét mellem Bill og Hillary Clinton.

Donald Trump, præsident 2017-

Indtil videre har Frank Underwood og Donald Trump ikke haft meget tilfælles, og op til premieren på den nye sæson af ’House of Cards’ er der blevet spekuleret i, om dette vil ændre sig. Og det gør det.

Ud over at lave en no fly-liste magen til Trumps skruer Frank Underwood op for hadretorikken om dem og os for at redde sin egen præsidentkampagne.

Fotos: John Bazemore, The Granger Collection, Christy Bowe, Netflix og Ritzau Foto

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her