Læsetid: 4 min.

Adam, Jesus og Hitler: Folkets afslutning udløser tysk litteraturskandale

En afdød historikers højreradikale essays om opløsningen af det tyske folk er af prominente kritikere blevet anbefalet som en af månedens mest læseværdige bøger. Den efterfølgende skandale har udløst den perfekte bølge for bogen og Tysklands yderste højrefløj
20. juni 2017

»Politikkens ultima ratio er krigen: individets beredskab til at give sig hen til en højere sags tjeneste, for fællesskabet, til offerdøden.«

Sådan skrev den tyske historiker Rolf Peter Sieferle kort før sit selvmord i efteråret 2016. Andre steder i sine efterladte skrifter udpensler han gerne sine pointer med både højreradikalt og antisemitisk tankegods, og han opfordrer indtrængende de »indfødte tyskere« til at »sætte sig til nødværge mod det multikulturelle program«, som mainstreampolitik og medier i Tyskland står for.

At disse tanker florerer på højrefløjen – også blandt lærde historikere – ryster næppe nogen i den tyske offentlighed. At Sieferles posthumt udgivne essaysamling Finis Germania (Afslutning Tyskland, red.) er havnet på top 10 over juni måneds anbefalinger fra de fremmeste tyske litteraturkritikere, har derimod udviklet sig til en opsigtsvækkende skandale i det historiebevidste Tyskland.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Skrækkeligt, vi må ophøre med at tage de synspunkter alvorligt og diskutere ud fra dem.

Poul Solrart Sørensen

Rolf Peter Sieferle hiver frem arvesyndes uhyggelige spøgelse og er det ikke det samme som at skyde hele det tyske kristne arvegods i foden eller ligefrem at krosfæste de kristne og sige der ikke er nogen anden vej...Arvesynden er et noget mystisk symbol at hive frem for, på en og anden måde at belyse fortiden mere optimistisk - arvesynden er et symbol på alt elendighed fra fortiden som den kristen tradition har trukket hen over Vestens andre traditioner for derved, at knække livskraftige traditioner og fratage dem livsmodet til fordel for en skyldbetynget underkastelse.
- Arvesynden er den ultimative dumping på alle vestlige traditioner til fordel for underkastelse af mennesker og indførelse af den livsfornægtende teosofi. De fleste intelligente mennesker skyder ikke skylden for verdenskrigene på tyskerne men på imperalisme og nazisme som det, der skabte verdenskrigene.... tyskerne var ofre for omstændighederne, det var ikke udstukket af skæbnen, at tyskerne skulle blive sat i klemme, af deres historie og de skal selvfølgelig kæmpe for deres ret som helt uskyldige mennesker.... men højrefløjen vil gerne at tyskerne skal tynges ned af skyld sådan som den kristne tradition har tynget menneskeheden med den undertrykkende bibelske historie om arvesynd, for på den måde fremmer man irrationalitet i samfundet...