'Folk gider ikke længere have en eller anden tilfældig gammel stenøkse, som er brækket midt over'

Hver dag bliver massevis af brugte ting sat til salg. Og selv om de i udgangspunktet ikke behøver være noget særligt, kan de vise sig at være det
Kultur
9. juni 2017
Med sådan en huløkse skulle man jo tro, at hullet var lavet med et diamantbor, men det er lavet med en pilegren, noget sand og noget vand. Det var den måde, man har boret hullet i stenen dengang. Det er jo fuldstændig fantastisk

Sælges: Huløkse fra oldtiden.

Pris: 3.200 kroner.

Sælger: Morten Dall, 43, Kolding.

Det er en huløkse. Den er lavet som et eller andet symbol og er omkring 4.000 år gammel. Det er ikke, fordi jeg ellers har gået op i historien, men en af min ekskones gode veninders mand samler på de her ting, og så begyndte jeg også. Det er fascinerende, at der har været mennesker for 4.000 eller 7.000 år siden, som har været i stand til at lave det her, selv om de kun havde nogle sten og træpinde til at gøre det med. Med sådan en huløkse skulle man jo tro, at hullet var lavet med et diamantbor, men det er lavet med en pilegren, noget sand og noget vand. Det var den måde, man har boret hullet i stenen dengang. Det er jo fuldstændig fantastisk.

Der er mange falske ting på markedet. Rigtig mange. Sådan en økse eller en dolk kan jo nemt koste 10.000 eller 15.000, og så kan det jo godt betale sig at bruge nogle timer på at lave sådan en. Men det er jo forfærdeligt at have givet mange penge for en ting, som ikke er det værd, og det kan godt være med til at bremse lysten lidt.

Jeg har tre glasmontrer inde i væggen med lys i. Der er lidt som kunst. Men jeg er ved at flytte, og i det nye hus har jeg kun to montrer, og de er lidt lavere, så nu har jeg altså sat nogle af tingene på Den Blå Avis.

Der er sket en stor ændring i markedet for ting fra oldtiden efter finanskrisen. De er blevet mindre værd, og folk gider ikke længere have en eller anden tilfældig gammel stenøkse, som er brækket midt over eller har en skade ud på ægget. Det gider folk ikke i dag. De vil have fine ting.

Hvad sælger du?

Vi bliver rigere af at handle med hinanden. Det gælder international handel med Kina og USA og dagligvarehandel i de lokale butikker, men også handel med gamle kassettebånd eller tegneserier på Den Blå Avis. I en serie af interview fortæller en række personer, hvad de sælger og hvorfor.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her