Læsetid: 9 min.

’Vi forventer næsten af kvinder, at deres liv bliver ødelagt af en voldtægt’

Vi forventer, at et voldtægtsoffer er traumatiseret og skal ’generobre’ sig selv ved at tale om det. Men er det nødvendigvis altid tilfældet? Og hvad siger det om vores syn på kvindelig seksualitet, at manden kan stjæle noget fra kvinden? I en ny bog undersøger den tyske kulturhistoriker Mithu M. Sanyal den vestlige kulturs forestillinger om voldtægten og dens ofre
Det er særligt arbejdet for at skabe en bredere vifte af fælles narrativer om voldtægt, der optager kulturhistoriker Mithu M. Sanyal. Hun mener nemlig, at det er nødvendigt at gøre op med de kulturelle forventninger, vi har til en kvinde, der har været udsat for seksuel vold.

Det er særligt arbejdet for at skabe en bredere vifte af fælles narrativer om voldtægt, der optager kulturhistoriker Mithu M. Sanyal. Hun mener nemlig, at det er nødvendigt at gøre op med de kulturelle forventninger, vi har til en kvinde, der har været udsat for seksuel vold.

Sofia Busk

14. juni 2017

I de otte år, hvor den østrigste pige Natascha Kampusch blev holdt fanget af sin kidnapper Wolfgang Priklopil, udsatte han hende systematisk for seksuel vold. Men da Natascha Kampusch efter sin flugt i 2016 endelig stod frem for offentligheden i et tv-interview, afviste hun pure at tale om voldtægterne og nægtede at definere sig selv som et offer. Som hun senere skrev: »Hvis jeg fortæller det hele, vil de aldrig mere acceptere mig som et normalt menneske.«

Men den position skulle vise sig at få store omkostninger for den unge kvinde, skriver den tyske kulturhistoriker og journalist Mithu M. Sanyal i sin nye bog, Voldtægt – Aspekter af en forbrydelse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Mette Poulsen
  • Jan Weis
  • Anne Eriksen
  • Vivi Rindom
  • Lise Lotte Rahbek
  • ulrik mortensen
  • Robert Ørsted-Jensen
  • Henrik Petersen
  • David Zennaro
  • Niels Roed
Mette Poulsen, Jan Weis, Anne Eriksen, Vivi Rindom, Lise Lotte Rahbek, ulrik mortensen, Robert Ørsted-Jensen, Henrik Petersen, David Zennaro og Niels Roed anbefalede denne artikel

Kommentarer

Charlotte Svensgaard

Er det ikke sådan at jo mere "normalt" et overgreb er inden for en bestemt kreds jo mindre traumatiserende er det? Og er det ikke også derfor at man fks anser børnesoldater i fks visse Afrikanske regioner som værende dybt traumatiserede - tiltrods for at det i virkeligheden måske mere har været deres hverdag en deres undtagelse. Disse børn er nok nærmere desensiteverede end traumatiserede - lige som at voldtægt nærmest er blevet folkesport i visse regioner af verden. Man ignorere det hvis man har blot det mindste ønske om ikke at blive stigmatiseret af omgivelserne. I hvertfald indtil man bliver gravid som kvinde og bliver stenet ud af samfundet.
I mellem østen har man forresten den absolut højeste andel af anal gonnerea hos drenge/mænd....
Men uanset hvad - en voldtægt siger altid mest om gerningsmanden og absolut mindst om ofret. I hele verden

Anne Eriksen, Vivi Rindom, Lise Lotte Rahbek og Pia Madsen anbefalede denne kommentar
Henrik Petersen

Det befriende ved Mithus tankegang er jo netop, at gerningsmanden - ved sin gerning - ikke også skal kunne fratage den som gerningen er gået ud over muligheden for at definere sig selv.

Charlotte Svensgaard

Lars Steffensen@ For min skyld er du hjertelig velkommentil at komme med både fakta og meninger.

Charlotte Svensgaard

@Henrik Petersen; Det du skriver giver til gengæld ingen mening - enhver har mulighed for at definere sig selv. En voldtægts episode eller ej. Og en traumatiserende situation eller hændelse har intet med en gang højskole pjat at gøre

Poul Solrart Sørensen

Det er sandelig godt at højrefløjen har fået gennemtrumfet mere kristendom i folkeskolen. Vi må håbe de "gode gamle dage" snart bliver genindført....( det hele skal forstås ironisk)

Lars Steffensen

Charlotte Svensgaard "For min skyld er du hjertelig velkommentil at komme med både fakta og meninger".
Problemet er ikke at det ikke findes individer, der som du fastholder en rationel tilgang til disse vanskelige emner. Problemet er at vores fælles debat af køn og kønskonflikter er præget af dogmer og instinktive reaktioner på følelsen af at være offer. Det står stadig enhver frit selv at udersøge og udfordre sine egne holdninger, men det ændrer ikke ved at meget få er parrat til lytte til andre en de man deler synspunkter og holdninger med. Og at der derfor ikke er nogen specielt givtig debat om den slags spørgsmål.

Henrik Petersen

At deltage i en debat om voldtægt = bevæge sig ud i et minefelt. Det er synd. Det er nemlig et emne, som fortjener langt mere opmærksomhed.

Vildt at tænke på, at voldtægt i gamle dage blev opfattet som tyveri af mandens brugsret til kvindens krop. Noget tyder på, at det nytter at stille spørgsmålstegn til den bestående opfattelse.

Else Marie Arevad

I mine unge dage blev jeg udsat for to voldtægtsforsøg, et i Frankrig og et i Spanien. Heldigvis blev jeg så rasende, at jeg drev gerningsmændene på flugt! I begge tilfælde var politiet fuldstændig ligeglade og afslog at optage rapport.