Læsetid: 1 min.

Hærværk mod Den lille Havfrue kan både ses som afstumpet og brandingstrategisk

Hvem sagde hvad, hvornår og hvorfor? Vi gengiver ugens vigtigste, sjoveste, underligste eller mest overraskende kulturdebat
Onsdag blev Den Lille Havfrue overhældt med blå og hvid maling.

Onsdag blev Den Lille Havfrue overhældt med blå og hvid maling.

Thomas Borberg

16. juni 2017

Sag: 2 x hærværk mod Den Lille Havfrue.

Aktører: Lyshåret pige, brandingekspert Nikolaj Stagis, kulturborgmester Carl Christian Ebbesen, Københavns Politi.

BEFRI ABDULLE’, stod der onsdag morgen skrevet med store hvide versaler foran Den lille Havfrue på Langelinie. Statuen var blevet overhældt med blå og hvid maling, og politiet efterlyser nu en spinkel, lyshåret pige, som er 170 centimeter høj.

Flere spørgsmål melder sig. Først og fremmest: Hvem er er Abdulle? Men også: Hvorfor blå og hvid? Og måske endda: Hvad har Den lille Havfrue med alt dette at gøre?

Da statuen for snart tre uger siden blev overhældt med rød maling, var der ikke tvivl om, at det var en protest mod den omdiskuterede jagt på grindehvaler på Færøerne. Der, hvor der nu står ’BEFRI ABDULLE’, stod der den 30. maj med rødt: ’Denmark defend the whales of the Faroe Islands’. Denne gang er motivet mindre åbenlyst.

En mulighed er, at der med Abdulle menes somalieren Abdulle Ahmed, der i 16 år har været indlagt på psykiatrihospitalet i Nykøbing Sjælland. En Facebookgruppe ved navn ’Free Abdulle’ sandsynliggør denne udlægning. Og så er det somaliske flag blåt med en hvid stjerne.

Uanset hvad den blå og hvide maling hinter til, lader det til, at hærværk mod Den lille Havfrue efterhånden kan symbolisere en hvilken som helst politisk protest. Demonstranter fra Bz-bevægelsen, Greenpeace og Ungdomshuset har brugt statuen, ligesom privatpersoner gennem tiderne har savet både arm og hoved af hende – hovedet endda to gange.

Brandingekspert Nikolaj Stagis udtaler til DR, at hærværkshistorierne er med til at fremhæve havfruen som et »moderne symbol, der er relevant i nutiden«.

Men med de seneste ugers dobbelte malingangreb har Københavns kulturborgmester Carl Christian Ebbesen (DF) fået nok. Han kalder hærværket »afstumpet« og har nu foreslået videoovervågning af statuen. Københavns Politi er gået i gang med at undersøge mulighederne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu