’Man må sige, at tyskerne excellerede i forfærdelige, grufulde ting’

Hver dag bliver massevis af brugte ting sat til salg. Og selv om de i udgangspunktet ikke behøver være noget særligt, kan de vise sig at være det
Kultur
16. juni 2017
Jeg sælger en æresdaggert. Det var en kniv, som den tyske Kriegsmarine (søværnet, red.) havde til deres gallauniformer under Anden Verdenskrig, så hvis du googler billeder af diverse store tyske admiraler, så har de den daggert på hoften af gallauniformen

Sælges: Æresdaggert fra den tyske Kriegsmarine, Anden Verdenskrig

Pris: 5.500 kroner

Sælger: Kim Gleerup, Hellerup

Jeg sælger en æresdaggert. Det var en kniv, som den tyske Kriegsmarine (søværnet, red.) havde til deres gallauniformer under Anden Verdenskrig, så hvis du googler billeder af diverse store tyske admiraler, så har de den daggert på hoften af galleuniformen. Min er speciel, fordi den er produceret af Puma. Normalt var det to andre producenter, der producerede dem, mens Puma producerede for Luftwaffe.

Det, der fascinerer mig ved den tyske hær, er ikke, at jeg har sympati for det, de gjorde. Man må sige, at tyskerne excellerede i forfærdelige, grufulde ting. Men rent militært var de enormt dygtige og havde personer, som var fuldstændig crazy hårdnakkede. Den mest dekorerede tyske soldat nogensinde, en pilot, var helt vild. Hvad han ikke fik sænket, og hvor mange missioner han ikke fløj.

Det er ikke æstetikken, der interesserer mig, det er mere det historiske i det. Og man kan sige, at Anden Verdenskrig var meget fascinerende på den måde, at det var den totale krig. Og det gjorde, at menneskeskæbner blev berørt, og jeg synes, at den menneskelige skæbnedel er fascinerende.

At holde daggerten i hånden er på mange måder en lidt underlig fornemmelse. Jeg går ud fra – med den historieviden, jeg har – at den er blevet fundet lige efter krigen, hvor tyskerne bogstaveligt talt gik hjem. Daggerten blev smidt fra sig i en grøft, så jeg går ud fra, at dens ejermand ikke var død, for så havde han ikke kunnet smide den fra sig.

Det er tankevækkende, hvad den person må have oplevet og set.

Hvad sælger du?

Vi bliver rigere af at handle med hinanden. Det gælder international handel med Kina og USA og dagligvarehandel i de lokale butikker, men også handel med gamle kassettebånd eller tegneserier på Den Blå Avis. I en serie af interview fortæller en række personer, hvad de sælger og hvorfor.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

"Æres"-daggert.. for at være crazy hårdnakket og slå mange mennesker ihjel.

Jeg begriber intet af, hvad det har med ære at gøre. For mig er det en Skam-daggert.