Baggrund
Læsetid: 5 min.

Den måske 'største skandale i forlagsbranchen i årevis' handler ikke kun om penge

Forlagschef for Tiderne Skifter, Claus Clausen, har ifølge anklager fra Gyldendal undladt at udbetale flere millioner til forfattere. Men det handler mere om tillid end om penge, siger branchefolk
Claus Clausen grundlagde, sammen med sin hustru, Suzanne Giese, Tiderne Skifter i 1973. Efter parret blev skilt, førte Claus Clausen forlaget videre selv.

Claus Clausen grundlagde, sammen med sin hustru, Suzanne Giese, Tiderne Skifter i 1973. Efter parret blev skilt, førte Claus Clausen forlaget videre selv.

Miriam Dalsgaard

Kultur
30. juni 2017

Det er blevet kaldt »den største skandale i forlagsbranchen i årevis.«

Forlaget Tiderne Skifter har siden sin grundlæggelsen i 1973 udgivet en lang række skønlitterære værker og debatbøger af danske og udenlandske forfattere. I forlagsbranchen er det kendt som et af de mindste og et af de mest idealistiske forlag. Men forlaget har ifølge dagbladet Politiken undladt at udbetale mere end seks millioner kroner til forfattere.

Det kom frem tirsdag.

Det problematiske ved den manglende betaling til forfatterne er ikke kun det konkrete beløb, men også at Tiderne Skifter har brudt en tillid mellem forlag og forfattere. En tillid, som er grundlæggende for ikke bare forlaget og deres forfattere, men for at udgive bøger i det hele taget.

Det mener blandt andre formand for Dansk Forfatterforening, Morten Visby:

»Det alvorlige er først og fremmest – hvis anklagerne fra Gyldendal er sande – at der er tale om en grundlæggende disrespekt over for forfatteres rettigheder og for aftaler og kontrakter på bogmarkedet. Det er helt essentielt. I modsætning til andre brancher er bogbranchen ikke baseret på enkelte handler med varer, men på aftaler og tillid mellem forlag og forfattere. Hvilke rettigheder har forfatteren? Hvilke rettigheder har forlaget? Hvad skal den her tekst bruges til? Det er simpelthen sådan, bogmarkedet fungerer. Og det bygger på tillid,« siger han.

Forlægger og tidligere chefredaktør på branchebladet Bogmarkedet Bjarke Larsen kalder det »den største skandale i forlagsverdenen« i mange år, hvis anklagerne fra Gyldendal er rigtige.

»Hele forholdet mellem forfatter og forlag bygger på et tillidsforhold. Forfatteren vælger forlaget, fordi han har tillid til, at det kan varetage hans eller hendes interesser bedst muligt og sælge bogen. Det er svært at gennemskue for forfatteren, om han får sin del af salgsindtægterne, og derfor bygger forholdet mellem forfatter i høj grad på tillid. Hvis det begynder at blive sådan, at man som forfatter ikke stoler på sit forlag, så forsvinder grundlaget for hele den model, der er i branchen i dag,« siger han.

Feminisme og væbnet kamp

Tiderne Skifter blev grundlagt i 1973.

Det blev grundlagt og drevet de første år af parret Claus Clausen og Suzanne Giese, med Claus Clausen som leder og Suzanne Giese som redaktør. Men efter parrets skilsmisse blev det ført videre af Claus Clausen selv.

Udgangspunktet for de to grundlæggere og for forlaget var venstrefløjen og kvindebevægelsen, og de to første udgivelser var Suzanne Gieses Derfor Kvindekamp (1973) og bogen Væbnet kamp (1973) skrevet af den venstreekstremistiske terrororganisation Rote Armee Fraktion.

I 1980'erne og 1990'erne begyndte forlaget at udgive debatbøger om en række andre områder af samfundet, blandt andet fra køn, modernitet, feminisme og sexologi til computerkultur, fremtidsforskning, psykoanalyse og billedkunst.

»Det har ikke været drevet af snævre kommercielle hensyn,« siger Morten Visby. 

»Det har været drevet af en oprigtig kærlighed til litteraturen og samfundsdebatten og af en risikovillighed i forhold til at tage nogle chancer med nogle ting, som ikke umiddelbart har været store kassesuccesser. Men hvor man alligevel har sagt, at det har været vigtigt, og at det skulle ud. Det er ikke det eneste forlag, der har gjort det, men det er noget, man forbinder med Tiderne Skifter.«

Siden 1973 har forlaget udgivet flere end 1.500 bøger. Flere af kendte forfattere som danske Pia Juul, Tor Nørretranders og Klaus Rifbjerg, og udenlandske forfattere som Timothy Garton Ash, Pierre Bourdieu og Jonathan Safran Foer. Men også mange ukendte.

»Det har været kendetegnende for Tiderne Skifter, at man har været virkelig gode til at finde nye forfatterskaber og udvikle dem, og på den måde har det været en vigtig brik i bogmarkedet. Bogmarkedet har jo brug for alsidighed.«

Den måske mest kendte udgivelse – og formentlig også den mest indbringende i forlagets historie – er bestselleren Kvinde kend din krop (1975), som er udgivet i fem forskellige udgaver og solgt i mere end 200.000 eksemplarer.

Kvinde kend din krop er Tiderne Skifter. Men forlaget har også udgivet den kontroversielle bog Mit Liv skrevet af den drabsdømte rocker Jørn Jønke Nielsen og de tre opfølgere, Mit andet liv (1992), Endnu et liv (1998) og Jeg lever stadig (2014).

»Det var undtagelsen, som bekræftede reglen,« siger Bjarke Larsen.

»Mange undrede sig i sin tid over udgivelsen og mange syntes, det var forkert at udgivet en bog skrevet af en rocker. Det passede heller ikke ind i resten af udgivelserne. De udgav jo blandt andet Bourdieu, og i offentligheden stod det som det her kvalitetsforlag inden for skønlitteratur og debat. Men Claus Clausen forsvarede udgivelsen med, at også rockere har en ret til at blive hørt.«

Et kæmpe beløb

Forlaget har eksisteret i snart 50 år.

Fra begyndelsen og frem til i dag har det været kendt som idealistisk forlag med en særlig position i den danske forlagsbranchen. Men måske er tiderne skiftet.

Ifølge Claus Clausen er der dog i den verserende sag tale om en fejl. Han medgiver i et interview i gårsdagens Information, at nogle udenlandske forfattere ikke har fået honorar for blandt andet lydbøger, som de ellers var berettigede til. Men ifølge Claus Clausen er der tale om en fejl.

Ifølge Morten Visby og Bjarke Larsen er det usandsynligt, at der kan være tale om fejl for millioner.

»Så meget kan man ikke sjuske med over så mange år. Hvis der var tale om en fejl eller sjusk, ville det også nogle gange være til forfatterens fordel, og det er der tilsyneladende ikke,« siger Bjarke Larsen.

Ifølge Gyldendal er der tale om en beløb på flere millioner kroner.

Det er et »kæmpe beløb,« siger Morten Visby.

»Forlagsbranchen er økonomisk mindre, end mange folk tror. Hvis man ser på bogbranchen i forhold til erhvervslivet i øvrigt, så er det en meget lille branche.«

Han understreger, at han udtaler sig på baggrund af oplysningerne fra Gyldendal om beløbets størrelse.

»Men hvis beløbet er korrekt, så er der for mig at se formentlig tale om mere end tilfældigt rod i butikken. Det forekommer at være mere eller mindre systematisk – at det har været en fast praksis gennem mange år.«

Det er ifølge Morten Visby ikke ualmindeligt, at små forlag har »lidt rod i butikken« og derfor skal have hjælp til at forstå regler for kontrakter eller udbetalinger.

»De idealistiske forlag har så stærkt et fokus på selve bogen og ikke en stor økonomiafdeling til at tage sig af bogføring. Det er måske en eller to personer, som skal varetage alle funktioner, både redigere bøgerne, finde nye forfatterskaber og i øvrigt også holde styr på eller kontrakter og salg. Men omfanget i denne sag overrasker mig.«

Gyldendal har afskediget de tre medarbejdere på Tiderne Skifter. Forlaget fortsætter som forlæggermærke under Gyldendal.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her