Romaer vil udfordre ældgamle forestillinger og fordomme med nyt kulturcenter

Banebrydende institut skal fremvise og promovere kunstnere og kulturarbejdere blandt Europas 12 millioner romaer og vise den kunst, der bliver ignoreret af de statslige samlinger. Nu åbner Europas første romakulturcenter i Berlin
Romaers kulturelle bidrag til Europa har nærmest været totalt overset, mener Timea Junghaus, en ungarsk romakurator og aktivist, nu direktør for European Roma Institute for Arts and Culture.
	Her ses den polske romakunstner Gosia Mirga sammen med sin søn og sine malerier.

Romaers kulturelle bidrag til Europa har nærmest været totalt overset, mener Timea Junghaus, en ungarsk romakurator og aktivist, nu direktør for European Roma Institute for Arts and Culture.
Her ses den polske romakunstner Gosia Mirga sammen med sin søn og sine malerier.

Piotr Malecki/Panos
20. juni 2017

Sead Kazanxhiu havde en enkel drøm, da han som dreng blev mobbet og diskrimineret på grund af sin romaidentitet i hjemlandet Albanien:

»At blive opfattet som ligeværdige med andre mennesker. Det var også den drøm, vores forfædre havde,« siger han. »Ikke at være nødt til at skjule vores identitet for at overleve.«

Den 30-årige kunstner, der er uddannet maler ved University of Arts i Tirana, står i spidsen for et banebrydende institut med navnet European Roma Institute for Arts and Culture, der åbnede i sidste uge i Berlin.

Det har til formål at fremvise og promovere de i vid udstrækning usynlige kunstnere og kulturarbejdere blandt Europas anslået 12 millioner store romabefolkning.

»Vi har beboet Europa i 600 år,« siger Kazanxhiu på sproget romani. »For første gang har vi nu et sted, vi kan kalde vores eget, og mulighed for at vise, hvem vi er, fremfor at andre gør det på vores vegne.«

 

Få adgang til hele artiklen og uafhængig kvalitetsjournalistik.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Brugerbillede for Viggo Okholm
  Viggo Okholm
 • Brugerbillede for Jan Weis
  Jan Weis
 • Brugerbillede for David Zennaro
  David Zennaro
 • Brugerbillede for Dorte Sørensen
  Dorte Sørensen
 • Brugerbillede for Alvin Jensen
  Alvin Jensen
 • Brugerbillede for Kristen Carsten Munk
  Kristen Carsten Munk
 • Brugerbillede for Karen Grue
  Karen Grue
Viggo Okholm, Jan Weis, David Zennaro, Dorte Sørensen, Alvin Jensen, Kristen Carsten Munk og Karen Grue anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Poul Solrart Sørensen
Poul Solrart Sørensen

Der er også god økonomi i at uddanne romaer... ikke at bruge penge på romaer er langt fra det samme som at spare penge.
-

Brugerbillede for Dennis Jensen
Dennis Jensen

Mange Romaer er desværre svære at uddanne, fordi de foretrækker det nomadiske liv på gaderne. Det er selvsagt ikke en tilværelse, som det moderne samfund kan akkommodere.

Hans Aagaard og Poul Solrart Sørensen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Michael Kongstad Nielsen
Michael Kongstad Nielsen

Min morfar fortalte, at han havde ønskedrømme om at rejse med sigøjnerne ud i deres eventyrlige vogne, når de havde været forbi Thisted i hans ungdom. Det er altså ikke noget helt nyt fænomen.

Per Torbensen og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Dennis Jensen
Dennis Jensen

Sikke dog et fint kulturelt-emotionelt appel, men problemerne med Romaer er desværre lidt mere håndgribelige end abstrakte fordomme mod deres kultur. Deres livsform er desværre kernen af problemet; ikke en eller anden udbredt racisme (med undtagelse af Balkan, hvor man hader romaer enormt).

Det er rigtig fint med kulturelle forståelsesprojekter men det spiller ind i idéen om at det er et spørgsmål om irrational racisme, som skal "løses" ved at opdage at racisternes skal indse at romaer "ikke er så slemme" - Det er imidlertid deres status som nomader, der eksempelvis dagligt skaber gener i diverse storbyer - indtil vi gør noget ved det, kan man skyde en pil efter den "kulturelle forståelse".

Folk er jo ikke fordummede racister, der bare behøver lidt kulturel indsigt. Det er en klassisk radikal elitisme.

Brugerbillede for Viggo Okholm
Viggo Okholm

Jeg ved ikke så meget om romaer og jeg ved jeg engang blev bestjålet og ret så fikst, men hvis de skel have det bedre og anerkendes som de mennesker de er, skal vi andre jo finde det gode frem og ikke hidse os op med de øgede straffe som lige nu er vedtaget.

Brugerbillede for Dennis Jensen
Dennis Jensen

Romaer er en minoritet og jøder var også en minoritet, derfor er romaerne efterfulgt som datidens jøder. Det er en køn Erasmus Montanus logik, der under ingen omstændigheder eleverer den i forvejen uskønne sport at sammenligne alting med nazismen.

Personligt ser jeg de kulturelle forståelsesprojekter som positive men misguidede. De antager jo arrogant at folk bare ikke forstår romaner; at deres issues med dem er imaginære. Romaerne der dagligt besørger på gaden i København, slås med hjemløse og stjæler, er bestemt ikke blot kulturelt misforståede, selvom de sandsynligvis OGSÅ er kulturelt misforstået.

Vi kan jo forstå dem alt det vi vil. Det ændre bare ikke på, at deres nomadiske livsstil til stadighed vil være et problem i samfundet.

Brugerbillede for Poul Solrart Sørensen
Poul Solrart Sørensen

Den vestlige livsstil omhandler uddannelse. Alt som vi har, det har vi på grund at uddannelse. Vi har brudt de gamle familie strukturere op for at gøre folk uafhængige og helst så dygtige, at de er eftetraktet arbejdskraft overalt i verden.
- Der er også danskere med gode uddannelser overalt i verden og mange af dem er på farten lidt som romarne, men dansker slæber ikke deres naboer og bedsteforældre med sig rundt i verden. Vi gør det, som vi syntes der er mest humant og det er at putte dem på et plejehjem tæt på deres rødder og deres liv, hvor de kan få en forsvarlig pasning, men for to hundrede år siden havde vi også slæbt vores bedsteforældre og et par af naboerne med (ligesom mange indvandere også har gjort)....og vi havde heller ikke nødvendigvis haft uddannelse af betydning.
- Vi skal bare have romaerne til at indse, ligesom vi har gjort, at uddannelse er nøglen til mere viden om os selv og om verden og det i sidste instans også vil føre til en bedre verden - hvis vi bliver ved at stemme for, at mennesker og ikke konserner og overstatslige organisationer skal bestemme retningen for hvad vi skal udvikle os imod. - men det er måske på det punkt, at romarne mener at gennemskue, at den vestlige kæde hopper af og at vi grundlæggende opgiver vores familie strukturere til fordel for storkoncernerne og de overstastlige instituioners strukturere og magt overtagelse af samfundet..... og de har nok en pointe om at meget i vesten er fint, men i øjeblikket er der ingen der tør tage styringen fra de rige og deres dagorden og vi måske endre med at tabe mere end vi vinder på, at uddanne os.... magteliten vil hele tiden være ti skridt foran os andre med deres uhindrede magt til at styre samfund, medier m.m.