Læsetid: 6 min.

Sagen om Trump og Rusland lyder som en spionroman. Og det er det faktisk også

Det lyder som en spionroman: En uerfaren politiker bliver valgt til præsident i USA efter en valgkamp, som senere viser sig at være påvirket af Rusland, der ønsker at få deres egen mand indsat på præsidentposten. Og det er faktisk handlingen i en spionroman fra 1980
I 1980 udgav den britiske forfatter Ted Allbeury bogen ’The Twentieth Day of January’, som beskriver en række begivenheder, der til forveksling ligner begivenhederne i amerikansk politik det seneste halve år

Andrew Harnik

9. juni 2017

I 1980 udgav den britiske forfatter Ted Allbeury bogen ’The Twentieth Day of January’, som beskriver en række begivenheder, der til forveksling ligner begivenhederne i amerikansk politik det seneste halve år.

Det amerikanske medie Slate kalder den spionromanen, der ’forudsagde Trumps sejr’, og bogen er nu blevet genudgivet i USA. Spørgsmålet er selvfølgelig: Hvordan ender det hele? Vi har sammenstillet handlingen i romanen med virkeligheden.

The Twentieth Day of January blev første gang udgivet i 1980. Den er skrevet af den britiske forfatter Ted Allbeury, som under Anden Verdenskrig arbejdede som officer i den britiske efterretningstjeneste og efter sin tilbagetrækning fra tjeneste begyndte at skrive spionromaner og tog udgangspunkt i sin viden fra efterretningstjenesten.

Ifølge The New York Times Book Review er Allbeury ’en af de mest vidende forfattere inden for genren’. Fra begyndelsen af 1970’erne frem til sin død i 2005 skrev han 42 romaner. 

Handlingen i 'The Twentieth Day of January' strækker sig over tre måneder. Fra præsidentvalget i begyndelsen af november til indsættelsen i slutningen af januar. 

Der er præsidentvalg i USA. Den mest uerfarne blandt kandidaterne, Logan Powell, vinder til stor overraskelse for både republikanere og demokrater. Han har tidligere haft sin egen konsulentvirksomhed, og på trods af meget lidt politisk erfaring er han blevet valgt til Republikanernes kandidat til posten som præsident. 

NOTE: Donald Trump, ejendomsinvestor og tidligere realitystjerne, vinder det amerikanske præsidentvalg den 8. november.

Amerikanerne er begejstrede over at have fået en »anderledes præsident«. De har ønsket sig en præsident, som ikke er en professionel politiker, og som kan »genskabe den amerikanske drøm«.

NOTE: Under hele valgkampen frem til valget slår Donald Trump på ikke at være professionel politiker eller en del af systemet: »Systemet er korrupt« og »Make America great again«, siger han igen og igen.

En britisk efterretningsofficer bliver ved et tilfælde opmærksom på, at den nyvalgte amerikanske præsidents kampagneleder, Andrew Dempsey, er tidligere støtte af Det Sovjetiske Kommunistparti og angiveligt stadig har en forbindelse til Sovjet. Han indleder en undersøgelse af sagen.

Det viser sig, at flere personer med tæt forbindelse til den amerikanske præsident har kontakt til Sovjet.

NOTE: I begyndelsen af januar fremlægger flere amerikanske efterretningstjenester en rapport, som blandt andet slår fast, at russerne under valgkampen havde hacket Det Demokratiske Partis computere i et forsøg på at påvirke valgkampen. 

I årevis har den sovjetiske efterretningstjeneste, KGB, planlagt at placere en mand i det amerikanske præsidentembede. Det handler ifølge en af efterretningsofficererne bare om at have den rette kombination af »penge og indflydelse«. Russerne har brugt lidt mindre end 30 millioner dollars på operationen, som blandt andet skal få præsidenten til at trække USA ud af NATO.

Allerede inden valgdagen i november har den amerikanske efterretningstjeneste beviser for Sovjets rolle i valgkampen, men ledelsen af tjenesten er i tvivl om, hvorvidt den kan offentliggøre noget inden valget. Den er bange for at påvirke resultatet.

NOTE: 11 dage inden præsidentvalget meddeler chefen for FBI, James Comey, at han havde besluttet at genåbne undersøgelsen af, om Clinton ved at anvende en privat server havde kompromitteret den nationale sikkerhed. Det fik flere til at beskylde ham for at have overtrådt de regler, som forbyder Justitsministeriet og FBI at offentliggøre oplysninger, der kan påvirke udfaldet af en valgkamp i de sidste tre måneder.

Ifølge KGB er Logan Powell den rigtige mand for russerne, fordi han er gået ind i politik »for at lave forretning«.

NOTE: Trump, som ud over at være ejendomsinvestor har skrevet bogen The Art of the Deal, understreger flere gange, at han vil lave gode forretninger for USA. Senest i sidste uge med klimaaftalen.

Den centrale efterforsker i FBI har svært ved at se en løsning: »Hvad ville der ske? Alle løsninger var katastrofale. Dyb depression for hundrede af millioner, kommunistjagt som under McCarthy, alle ordene fra 1776 ville være betydningsløse, checks and balances ville blive udstillet som en drøm, og der ville være spændinger mellem verdens to største magter.«

Logan Powell vil skabe et godt forhold til Sovjet og trække USA ud af NATO. Han siger blandt andet om sin politik: »Der kommer betydelige nedskæringer i forsvarsbudgettet. Alt for længe har USA været hele verdens brandmand. Men vi har vores egne brande som inflation og arbejdsløshed.«

NOTE: Donald Trump siger i en tale i begyndelsen af april på en konference i Washington: »Jeg er ikke, og jeg vil ikke være præsident i verden. Jeg er præsident i USA, og fremover er det Amerika først. Vi vil have vores arbejdspladser tilbage.«

Samtidig er der i offentligheden forvirring om præsidentens politik. »Alt er op til overvejelse,« siger han blandt andet om muligheden for, at USA vil trække tropper tilbage fra Natos baser i Europa.

NOTE: Flere gange, blandt andet i omtalen af indsatsen mod Islamisk Stat under valgkampen, har Trump selv italesat uforudsigeligheden som en bevidst politisk strategi.

I Sovjet er man begejstret. Valget af Logan Powell vil betyde »enden på Nato og Europa som en samlet enhed«.

The Twentieth Day of January

’The Twentieth Day of January’ blev første gang udgivet i 1980. Den er skrevet af den britiske forfatter Ted Allbeury, som under Anden Verdenskrig arbejdede som officer i den britiske efterretningstjeneste og efter sin tilbagetrækning fra tjeneste begyndte at skrive spionromaner og tog udgangspunkt i sin viden fra efterretningstjenesten.

Ifølge The New York Times Book Review er Allbeury ’en af de mest vidende forfattere inden for genren’. Fra begyndelsen af 1970’erne frem til sin død i 2005 skrev han 42 romaner. ’20th Day of January’ er nummer 14 i rækken.

NOTE: Morgenen efter det amerikanske præsidentvalg den 8. november bliver Donald Trumps valgsejr mødt med klapsalver i det russiske parlament, Dumaen.

Mens den nyvalgte præsident Powell er på vej til Washington for at blive indsat som præsident den 20. januar, bliver hans kone og sønnen i New York. Hun interesserer sig ikke for politik, og forholdet mellem hende og den nyvalgte præsident har fra begyndelsen været dårligt. Powell opsøger prostituerede - hvilket senere skal vise sig at være fatalt.

NOTE: Umiddelbart inden indsættelsen i slutningen af januar meddeler Det Hvide Hus, at Melania Trump og sønnen Barron ikke flytter med Donald Trump til Washington, men bliver boende i New York.

CIA fortsætter sin efterforskning i månederne mellem valget og indsættelsen. Tjenesten samler flere og flere beviser for forbindelser mellem russerne og den nyvalgte præsidents stab og kontakter til sidst lederne af Republikanerne og Demokraterne. Partierne ser med stor alvor på sagen:

»Det handler ikke om politik,« siger formanden for Det Republikanske Parti.

»Det handler om vores forfatning.«

Allerede inden indsættelsen forsøger en af russernes folk i den nyvalgte præsidents stab at få chefen for efterretningstjenesten afskediget. Præsidenten holder et møde med chefen for den amerikanske efterretningstjeneste, hvor han truer ham med en fyring. Den bliver dog ikke gennemført.

NOTE: I begyndelsen af maj afskediger Donald Trump chefen for FBI, James Comey. Det sker, mens FBI er i gang med en efterforskning af forbindelserne mellem Rusland og Trumps folk.

I forbindelse med en af mange ransagninger finder den amerikanske efterretningstjeneste en brun konvolut med fotos. Den er gemt i en fryser i en lejlighed tilhørende en af personerne i præsidentens inderkreds. I konvolutten finder CIA en række fotos af den nyvalgte præsident og en prostitueret. Fotografierne skal ifølge kampagnelederen bruges til at afpresse præsidenten.

NOTE: Først i januar offentligør det amerikanske medie Buzzfeed et 35 sider langt dokument, hvor en tidligere britisk MI6-agent hævder, at de russiske efterretningstjenester skulle være i besiddelse af andet kompromitterende seksuelt materiale om Trump, som de kan bruge til afpresning.

I ugerne umiddelbart inden indsættelsen af præsidenten anholder efterretningstjenesten de to centrale personer i russernes operation, præsidentens kampagneleder og en forbindelsesofficer.

Under afhøringen tilstår kampagnelederen at være en del af en russisk operation.

Efterretningstjenesten samler materiale til en rigsretssag mod præsidenten, men da en retssag kræver et politisk flertal, kan sagen på trods af den opfattende dokumentation for forbindelserne mellem præsidentens stab og Sovjet ende med ikke at føre til en sag. Derfor vælger efterretningstjenesten at konfrontere præsidenten.

De fremlægger sagen for præsidentens kone, som få dage inden indsættelsen rejser fra New York til Washington og konfronterer præsidenten. Han vil overveje sagen indtil dagen efter.

Få timer efter begår han selvmord på sit kontor.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer