Nyhed
Læsetid: 4 min.

Er Al Jazeeras tid som politisk aktør i Mellemøsten slut?

Saudi-Arabien har taget nyhedskanalen Al Jazeera som gidsel i en konflikt med Qatar, hvor tv-stationen har base, og kræver mediet lukket. Nyhedskanalen er en torn i øjet på det saudiske regime og valgte tydeligt side i Det Arabiske Forår. Det fortæller forfatter og ekspert i Al Jazeera
Al Jazeera kræves lukket af Saudi-Arabien, Egypten, Yemen, Bahrain og De Forenede Arabiske Emirater som led i en konflikt mellem de fem lande og Qatar, hvor nyhedskanalen har hjemme.

Al Jazeera kræves lukket af Saudi-Arabien, Egypten, Yemen, Bahrain og De Forenede Arabiske Emirater som led i en konflikt mellem de fem lande og Qatar, hvor nyhedskanalen har hjemme.

Associated Press

Kultur
4. juli 2017

Lige siden en gruppe arbejdsløse journalister dannede Al Jazeera i 1996 har Mellemøstens journalistiske flagskib haft en central rolle i udviklingen i de arabiske lande. Men nu er Al Jazeera havnet i en storpolitisk konflikt, der truer mediets eksistens.

Al Jazeera kræves lukket af Saudi-Arabien, Egypten, Yemen, Bahrain og De Forenede Arabiske Emirater som led i en konflikt mellem de fem lande og Qatar, hvor nyhedskanalen har hjemme.

Onsdag skal Qatar svare på, om de vil imødekomme en række krav fra Saudi-Arabien, som bl.a. omfatter, at Qatar skal droppe forbindelsen til den politiske gruppe Det Muslimske Broderskab og lukke mediet.

»Det er en anspændt situation, fordi Qatar ikke viser nogen tegn på at ville imødekomme kravene. USA er trådt tilbage og har ladet dem forhandle internt. Det kan se ud, som om det vil bryde Gulf Council (samarbejdsaftale i regionen, red.)

Det siger engelske Hugh Miles, freelancejournalist og forfatter til bogen How Arab TV-News Challenged the World, der fortæller historien om Al Jazeera. Hugh Miles er uddannet i arabisk fra Oxford, bosat i Cairo, Egypten, og er til daglig redaktør på en online videnscentral, hvor politiske eksperter diskuterer arabisk politik.

Arbejdsløse journalister

Historien om Al Jazeera begynder med et nederlag for det britiske medie BBC, som i midten af 1990’erne forsøgte at skabe en arabisk nyhedskanal i samarbejde med Saudi-Arabien. Der blev brugt mange penge på projektet, men BBC’s tradition for kritisk journalistik harmonerede ikke med Saudi-Arabiens ønsker, og det resulterede hurtigt i en tom tv-station og en gruppe arbejdsløse journalister.

De gik sammen igen og skabte i stedet nyhedsmediet Al Jazeera, der sidenhen er blevet et velrenommeret medie i Vestens øjne.

Lige fra begyndelsen stod mediet for en omvæltning i det arabiske mediebillede, fortæller Hugh Miles. Førhen var medierne i de arabiske lande totalitært styrede. Al Jazeera indtog fjernsynene med en vestlig måde at lave nyheder på, og de inviterede gæster i studiet, som aldrig havde fået en offentlig stemme før. Det var »mindblowing« for de arabiske tv-seere, som pludselig kunne se tv-udsendelser om politik, hvor oppositionen var med. Eller debatter om sex.

»Det var en succes, og de oplyste folket. De introducerede araberne til begreber som menneskerettigheder og retfærdighed, og det var nyt i den sammenhæng. Det var en medierevolution, og i begyndelsen forsøgte regeringerne i Mellemøsten at lukke Al Jazeera,« siger Hugh Miles.

På trods af både diplomatiske og voldelige forsøg på at slukke for Al Jazeeras tv-signal, lykkedes det hverken saudierne i slutningen af 1990’erne eller begyndelsen af 00’erne. I stedet gik Saudi-Arabien til modangreb med en ny tv-station, Al-Arabiya, som blev lanceret i 2003.

»Den er en saudisk kopi af Al Jazeera, som blev designet til at få folk til at stoppe med at se Al Jazeera,« siger Hugh Miles.

Al-Arabiya er også blevet populær blandt araberne, omend den er mere ensidig til statens fordel.

Troværdigheden

Den medieudvikling, der har gjort sig gældende i Vesten, hvor sociale medier har overtaget en stor del af de etablerede tv-stationers og avisers marked, har også ramt Mellemøsten. Al Jazeera og Al Arabiya har mistet det stærke tag i befolkningen, efter internettet og de sociale medier er begyndt at konkurrere om befolkningens opmærksomhed og kommunikation, fortæller Hugh Miles.

»Al Jazeera havde størst indflydelse i 1990’erne og 00’erne. Men i de første 10 år uddannede mediet den arabiske verden om rettigheder. Det glemmer seerne aldrig, for når man først har forstået et koncept som menneskerettigheder, så kan man ikke glemme det. Først lavede Al Jazeera en medierevolution, og derefter bidrog de til en rigtig revolution med Det Arabiske Forår i 2010,« siger han.

Da folket i de arabiske lande i 2010 begyndte at gå på gaden og demonstrere mod deres totalitære regimer, var Al Jazeera med og rapporterede fra »orkanens øje«. Demonstrationerne spredte sig i hele regionen, og flere diktatorer som f.eks. Mubarak i Egypten blev væltet. Optøjerne blev dækket verden over.

Ikke mindst på Al Jazeeras arabiske nyhedskanal, som viste sig som en aktør i den politiske udvikling.

»Da Det Muslimske Broderskab først kom til magten og efterfølgende blev væltet i Egypten, viste Al Jazeera, hvor partiske de var i sagen. Mediet støttede tydeligt Det Muslimske Broderskab. Det blev ensidigt, og det skadede Al Jazeera Arabics troværdighed.«

Terrororganisationer?

Det er vigtigt at skelne mellem Al Jazeeras to nyhedsspor – de engelsksprogede, vestlige udsendelser og så de arabiske nyheder, fortæller Hugh Miles. Mens den vestlige del af Al Jazeera har et ry på linje med BBC og CNN, har de arabiske nyhedsudsendelser et langt mere aktivistisk og politisk udtryk.

Han sammenligner Al Jazeera Arabics nyhedsstil med amerikanske Fox News – en nyhedskanal, der serverer en udpræget højreorienteret dagsorden.

Og at være en partisk nyhedsformidler er netop, hvad Saudi-Arabien klandrer Al Jazeera for at være. Tv-kanalen giver i Mellemøsten sendetid til bl.a. Det Muslimske Broderskab og Hamas, og det er organisationer, som Saudi-Arabien betragter som »terrororganisationer«, fortæller Hugh Miles.

Qatars udenrigsminister fløj mandag til forhandlinger i Kuwait med en liste med nationens svar på kravene fra Saudi-Arabien, der også tæller 12 andre punkter. Svarene forventes at blive omdrejningspunktet i forhandlinger mellem landene, som vil finde sted onsdag, skriver Al Jazeera. 

»Jeg gætter på, at Qatar ikke vil lukke Al Jazeera og ikke vil imødekomme kravene. De vil blive smidt ud af samarbejdsaftalen i regionen, og de vil i stedet samarbejde mere med Iran og Tyrkiet,« siger Hugh Miles.

En sådan alliance er heller ikke, hvad Saudi-Arabien drømmer om. Men hvis det alligevel lykkes Saudi-Arabien at få knægtet Qatar og Al Jazeera, vil det være et tab for oplysningen af borgerne i Mellemøsten, siger han.

»Der er intet alternativ til at formidle de islamiske grupper som Det Muslimske Broderskab og Hamas. Befolkningerne vil blive efterladt med regeringskontrollerede medier, som er ensidige til styrets fordel. Araberne vil miste perspektiv, og den islamiske bevægelse vil blive ramt, fordi Al Jazeera hjælper dem med at ligne reelle politiske partier og ikke bare terrorister, som de bliver kaldt.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Rasmus G Svaneborg

Det er særdeles oplysende, at Hugh Miles så skarpt skelner mellem Al Jazeera på arabisk og på engelsk. Jeg ser den engelsk version, og det er oprørende, at nogen kan forlange den lukket.

Men Hugh Miles giver en forklaring.

Poul Sørensen

Der er en dejlig følelse at tænde for Al Jazeera og så nyde nogen af verdens bedste juornalister lave noget af verdens bedste journalistik på en helt ukrukket og seriøs måde.....Jeg er en kæmpe fan af Al Jazeera og vil virkeligt blive ked af det, hvis stationen ikke fortsætter succesen.

Arne Albatros Olsen, Sus johnsen, Niels Duus Nielsen, Karsten Aaen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

... jeg ser den engelsksprogede version... forståes.

Søren Jacobsen

Saudi Arabien er USA's millitær base og olie depot i mellemøsten.

René Arestrup

Et hvilket som helst indflydelsesrigt medie vil altid, uanset faktisk ståsted, kunne tages til indtægt for dette eller hint. I tilfældet Al Jazeera er der tale om det første, genuint pluralistiske medie i den arabisk sprogede verden. Al Jazeera er ganske enkelt enestående, hvilket formentlig også er årsagen til at stationen har mere end 200 millioner seere og er en torn i øjet på diverse mellemøstlige despoter. Saudiarabiens m.fl ultimatum er helt utilstedeligt, men også et vidnesbyrd om, at magthaverne i Mellemøsten, i bund og grund, ikke bryder sig om uafhængige medier, kritik og alternative forklaringer.

Arne Albatros Olsen, Sus johnsen, Niels Duus Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Aaen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Hvilke forskel er det mellem reaktionen mod lukning af Al jazeera og reaktionen mod Erdogans Tyrkiet. Qatar kunne nemlig, takket være srøtte fra Tyrkiet(, som har den næste militær magt efter USA, klare sig. Problemet er USA- Hvordan kan Saoudi Arabien også kræve Tyrkiets base i Qatar lukket? hvis ikke USA står bag. For mig det er unuligt.

Søren Jacobsen, Qatar er heller ikke irrelevant for USA militære strategi. Og mon ikke de også får olie fra Qatar...?

Er det ikke påfaldende så tavse ytringsfrihedsfundamentalisterne Fl. Rose, Lars Hedegård og Katrine Winkel Holm og deres klakkører på de danske medier er i denne sag. Journalisterne på al Jeezera har virkelig noget i klemme, og langt mere end nogensinde har været i nærheden af.
Også påfaldende så tavs regeringen er her. De skal ikke have noget af at generer Saudi Arabien. Det kunne jo være de blev gale, og så ikke længere ville købe for 4 mia kr. hos Arla.

Arne Albatros Olsen, Poul Sørensen, Sus johnsen, Niels Duus Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Henrik Leffers, Søren Jacobsen, Hans Larsen, Karsten Aaen, Slettet Bruger, Holger Madsen, Thomas Christensen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Erik Karlsen

"Saudi Arabien er USA’s millitær base og olie depot i mellemøsten."

Søren,
den største US-amerikanske base i Mellemøsten ligger i...... - ja, Qatar.

Torben Lindegaard

https://en.wikipedia.org/wiki/Al_Udeid_Air_Base

Der er mere end 11.000 mand på Al Udeid Air Base.

Mikael Fotopoulos

Iflg Hugh Miles har Al Jazeera gjort mere end USA eller nogen anden for at sprede demokrati i Mellemøsten. Donald Rumsfeld og Wolfowitz har kaldt Al Jazeera anti-amerikanske med mere. Vi ved nu, at de to amerikanske høge selv er utroværdige, de har skabt krige i Mellemøsten på falsk grundlag. Det samme har Saudi Arabien. Derfor er det alvorligt når Vesten ikke utvetydigt tager parti og afviser en lukning af Al Jazeera. I demokratiets navn. Det er meget alvorligt hvis nyhedskanalen lukker, og det er lige så alvorligt hvis det lykkes Saudi Arabien at underkue Qatar. Dette burde vestlige politikere modarbejde.