Læsetid: 6 min.

’Jeg er ikke bange for at kalde en tosse for en tosse. Det er bare en måde at debattere på’

Debatten på internettet kan være hård. En stor del af de hårdeste kommentarer er skrevet af en lille gruppe personer. I denne serie har vi talt med nogle af dem
Jesper Munch bliver beskyldt for at være både racist, nazist og fascist, når han går ind i debatter på Facebook. Han ved godt, at man til tider må være kontroversiel for at få gang i en god debat.

Jesper Munch bliver beskyldt for at være både racist, nazist og fascist, når han går ind i debatter på Facebook. Han ved godt, at man til tider må være kontroversiel for at få gang i en god debat.

Jakob Dall

24. juli 2017

Jesper Munch, 37 år

Bor i en forstad til København, arbejder som tømrer, og går til skydning i sin fritid. Gift og far til to børn. Er ikke politisk aktiv.

– Hvornår begyndte du at blande dig i debatten?

»Det er et år eller halvandet siden, cirka. Du kender godt det der med, at der er noget, som irriterer, og så tænker man, at det har jeg da egentlig en kommentar til. Så blev det bare oftere og oftere, og på et tidspunkt lavede jeg et indlæg, som fik lidt over 500 likes. Det er ret meget.«

– Hvad skrev du?

»Det var et kritisk opslag om vores venner fra Mellemøsten. Jeg er uforstående over for, hvordan man kan komme til et andet land for eksempel i Europa, og så lade som om man er flygtning. I mine øjne er alle, som kommer til grænsen og søger asyl i Danmark, velfærdsmigranter. Altså, hvis man er rejst igennem 13 lande, så er det ikke fordi, man ønsker asyl, men fordi du ønsker at bo i det pågældende land.«

– Hvad svarede folk?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jan Damskier

Er det for voldsomt at kalde personen for afstumpet?

Eva Schwanenflügel, Henrik L Nielsen, Hans Christian Asmussen, Steffen Gliese, Peter Knap og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Nu kommer jeg aldrig på sociale medier. Men ærligt talt undre det mig, at netop en person med Jesper Munch´s habitus, emotionelle tillstand og baggrund, er i stand til at vurdere, hvem der er en tosse.

Eva Schwanenflügel, peter juhl petersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Han er hooked: "Han ved godt, at man til tider må være kontroversiel for at få gang i en god debat."

Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Michael Friis

Citat fra et andet debatforum dvs ikke skrevet af mig

Guide til god debatskik
Nedenstående er baseret på erfaring gennem flere år som debattør og moderator på en række fora.
Bemærk først og fremmest at dette ikke er ment som en facitliste, men alene som en række gode råd. Det er heller ikke retningslinjerne for brug af dette forum - de vil som udgangspunkt være langt mindre restriktive end hvad jeg beskriver hér.
Først lidt om det tekniske:
Undgå at skrive hele sætninger med store bogstaver. For det første opfattes det traditionelt som råben, hvilket aldrig er høfligt. For det andet er det besværligere at læse.
Hold brugen af spørgsmåls- og udråbstegn nede. Der er ingen grund til at skrive "?!?", når "?" tjener præcis samme formål.
Undgå overdreven brug af smileys og tilsvarende. Dette er et debatforum, ikke en chat. Der skal selvfølgelig være plads til at være munter, men pas på med at lade det tage overhånd.
Og nu er det så på tide at gå til selve indholdet. Her er det selvfølgelig sværere at komme med retningslinjer, men heldigvis er dette som nævnt ikke retningslinjer, så vi fortsætter ufortrødent.
Lad være med at kalde folk navne. Ingen konflikt er nogensinde blevet løst af at den ene part begyndte at kalde den anden for "idiot". Og forummet er bestemt ikke tjent med mudderkastningskrige.
Hvis én begynder at kalde dig navne, så svar sagligt igen - eller ignorer ham. Lad være med at lade et fjols diktere dit debatniveau.
Lad være med at skrive et indlæg mens du er ophidset over noget - det være sig moddebattører, hårtab eller verdenssituationen. Køl ned, og overvej så om der er noget formål med at skrive et vredt indlæg.
Overvej i det hele taget hvad du vil med dine indlæg. Er de til gavn for forummet? Er de til gavn for din sag, hvis har en sådan? Vil folk finde dem interessante, eller bare opfatte dem som spild af tid?
Folk kan ikke lide din propaganda. Det kan godt være du har fundet Den Store Sandhed om Gud, Livet eller Universet, men hvis din reaktion på dette er at sende en stor bunke basalt enslydende indlæg hertil, så bliver folk fjendtligt indstillet. Hvis dine indlæg tilmed bærer præg af at være skrevet i andre sammenhænge - og altså bare er kopier af indlæg der sendes til andre fora - så vil folk med rette anse dig for en spammer.
Forvent at andre ikke nødvendigvis vil være enige med dig. Argumentér for din sag, men acceptér at ikke alle vil lade sig overbevise. Lad være med at blive sur over dette.
Du ejer ikke en tråd bare fordi du skrev det første indlæg i den. Af og til udvikler tråde sig i en anden retning end den du forventede - sådan er livet, og du er altså smålig, hvis du føler et behov for at skælde ud over sådan noget.
Respektér andres tråde. Overvej det gavnlige i at bøje tråden alt for meget væk fra det den oprindeligt handlede om. Det kan af og til være en idé at starte en ny tråd med det nye emne.
Hav humor. Vi kan ikke altid alle være seriøse - så bliver verden et kedeligt sted. Men prøv at afstemme niveauet efter det generelle niveau i den tråd du skriver i.
Men først og fremmest bør alle huske dette: Vis hensyn! Du er ikke alene på forummet

Eva Schwanenflügel, Kim Øverup, Hans Aagaard, Flemming Berger, Hans Jørn Storgaard Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Man høster som man sår, hedder det. Men han glemmer da hvis, at vi i dag høster netop det, han med hans stemme til venstre har sået. Syntes meget af det han nævner er den anden side af mønten, når man tænker venstres politik/reformer.

Tror egentlig den her artikel mere er et indblik i, hvem det er der stemmer venstre, end hvem det er der debatterer.

Henrik L Nielsen

Dette forum er også en del af de sociale medier. Det er ikke begrænset til Facebook og lignende.
Og selv herinde kan folk gå helt over gevind.

Men artiklen her siger da godt nok mere om Jesper Munch end han bør være stolt af.

Eva Schwanenflügel, Ib Christensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Torben - Nielsen

Selv om jeg mener, at jeg holder kammertonen på skrift, kan det selvfølgelig godt være, at andre er uenige i det jeg skriver.

Nå, men på en anden debat blev jeg kaldt for idiot.

Nu skulle jeg jo helst ikke ramme samme niveau, så jeg svarede, at hvis man bliver ved med at kalde folk man ikke kender for idioter, risikerer man en dag at blive mødt med kravet om at stille ved kirkegårdsmuren.

Ved daggry.

Medbringende sine sekundanter.

René Arestrup

Han forekommer at være temmelig ligeglad med debat - i betydningen en udveksling af synspunkter og argumenter - men får tilsyneladende et kick af at provokere med henblik på at generere klik og likes.

Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Tino Rozzo, Anders Reinholdt, Steffen Gliese, Ib Christensen og Jan Damskier anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

Selvfølgelig går sådan en til skydning. Hvorfor er det kun højre orienterede debatører der tages fat på? Gad vist, hvad Jesper Munch vil kalde sig selv, hvis det var hans børn og hans kone, som risikerede at blive lemlæstet eller dræbt af vilde oprørsgrupper og han for at rede sin familie var tvunget til at flygte ud af landet? Er han så en velfærdsmigrant som bare fattes penge hvortil han flygter? Det siger han i hvert fald selv. Han har aldrig bare være i nærheden af sådan en situation. Latterlig person.

Odin Rasmussen

Hvorfor bliver problemet egentligt belyst på denne stråmands-agtige måde. Jeg mener selv at være okay velargumenteret, saglig og sober, men er alligevel blevet blokeret en del steder på de sociale medier af journalister - også fra Information - blot fordi jeg taler for en forståelse mellem Nato og Rusland frem for dæmonisering. Selvom jeg er tilhænger af ligestilling mellem kønnene er jeg ligeledes blokeret af diverse feminister - en ekstremisme ekspert blokerede mig ligeledes fordi at jeg gav udtryk for forståelse for de mennesker, der stemte for Brexit i 2016 - så selvom jeg egentligt synes at jeg for det meste er rimeligt velargumenteret og velafbalanceret - og åben overfor andre synspunkter i mine kommentarer rundt omkring på nettet så synes jeg ikke folk gider at forstå eller forholde sig til det jeg skriver, men vælger desværre at blokerer fordi de åbenbart ikke orker mine vinkler på deres dagsorden.
Mon Information også behandler den slags problemstilling ???

Niels Duus Nielsen, Jacob Jensen, Morten Pedersen, Trond Meiring, Frank Hansen, Troels Brøgger, Henrik L Nielsen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Bo Stefan Nielsen

"Jeg er også blevet kontaktet af en eller anden, der kalder sig De Danske Tempelriddere, som foreslog, at vi skulle arbejde i det skjulte for at redde Danmark, inden kampen går i gang."

Gad vide om JM slet ikke har overvejet hvem, der i virkeligheden er langt ude - de, der beskylder ham for racistiske og nazistiske synspunkter, eller ham selv - når han ligefrem forsøges hvervet af folk på den aktivistiske ekstreme højrefløj på baggrund af de holdninger, han stiller til skue på nettet. At de her typer ligefrem præsenterer sig under et navn, der fyldte en god del i efterforskningen af den nynazistiske terrorist Anders Breiviks massakre ('Knights Templars', en hemmelig modstandsgruppe, Breivik påstod at have stiftet tilbage i 2002) burde i det mindste få en klokke til at ringe.

Verbal vold kombineret med racistiske synspunkter fungerer som et rygmærke eller et armbind på nettet præcis som truende og voldelig opførsel stempler folk alle andre steder, hvor de færdes i det offentlige rum.

Men lad os få det på det rene, at de her typer, der lader til at tro, at deres racistiske tourettes syndrom-lignende adfærd på nettet er en slags modig eller bramfri patriotisk udøvelse af deres ytringsfrihed, altså stadig kun er kluntede afspejlinger af den nålestribede racisme. Den racisme, der hver eneste dag tales, skrives og ikke mindst udøves fra toppen af magthaverne i en evig kamp for at få os til at fjerne blikket fra systemets vold, fra uligheden, fra miljø- og klimatruslen osv. som er farlige temaer for magthaverne. "Se! Et muslimsk barn, der ikke vil spise frikadeller i daginstitutionen! DANSKHEDEN (fred være med den) er under angreb!"

Astrid Wang, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Kim Øverup, Lars Bo Jensen, Trond Meiring, Steffen Gliese og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jesper Munch : "Tv2 har for eksempel en lidt for rød profil".
Hvis det er specielt 'rødt' hvad der foregår på TV2, med alle de kommentatorer fra Venstres bagland, der konstant får taletid, undrer det mig at J. M. selv stemmer på Venstre. Mon han har sat sig ordentligt ind i sit partis politik?
Og at foreslå dødsstraf uden i virkeligheden selv at gå ind for den, udelukkende for at provokere en debat frem, er det ikke netop en trold i en nøddeskal?

Niels Duus Nielsen og Søren Dideriksen anbefalede denne kommentar

De mennesker er jo ikke interesseret i nogen form for debat.
De polerer bare deres sølle, flossede egoer ved at sparke nedad.