Interview
Læsetid: 6 min.

De er ikke de bedste musikanter, men de er de bedste til at være AC/DC

Du skal ikke tage til koncert med High Voltage, fordi de er ekstraordinære musikanter. Men fordi de skyder røg ud af kanoner, fordi guitaristen stripper, og forsangeren løber rundt blandt publikum. Det er i hvert fald derfor, de selv mener, at de er Danmarks bedste efterligning af AC/DC
High Voltage mener selv, at de er Danmarks bedste AC/DC-coverband, fordi de kører den helt ud på scenen og kopierer udstyr og adfærd i mindste detalje

High Voltage mener selv, at de er Danmarks bedste AC/DC-coverband, fordi de kører den helt ud på scenen og kopierer udstyr og adfærd i mindste detalje

Astrid Dalum

Kultur
8. juli 2017

Mellem kanoner og under en kæmpe klokke hængende i teltdugen står en mand i skoleuniform og sixpence. Han tager små skridt fra side til side, frem og tilbage, og så tager han jakken af. High Voltages guitarist har lagt sit instrument fra sig. I stedet valser han æggende rundt på Skive Festivals scene, vender ryggen til publikum og får øjenkontakt med trommeslageren.

Mens trommeslageren langsomt bygger op mod et klimaks, hopper den nu delvist afklædte guitarist baglæns mod publikum og trækker bukserne ned på sig selv. Han viser røv til publikum og den skov, der omgiver koncerten. Nogen jubler og pifter.

Det er ikke et udtryk for foragt. I stedet er det nøje tilrettelagt efter timers studier af videooptagelser af det verdenskendte rockorkester AC/DC’s guitarist Angus Youngs faste showelement, hvor han stripper på scenen og mooner til publikum. Seancen er en efterligning. Ligesom alt andet kopi-bandet High Voltage gør. Og de hævder, at de er dem i Danmark, der gør det bedst.

Dermed placerer de sig selv forrest i rækken på omkring ti andre coverbands, der spiller AC/DC. De forsvarer deres påstand i skurvognen bag scenen ved Skive Havn.

»Vi er jo ikke verdens bedste musikanter på nogen måde. Men vi har fundet en god synergi, og vi spiller godt sammen,« siger guitarist Søren Nautrup.

De er det bedste band, fordi deres show er den bedste kopi af AC/DC’s koncerter. Og så er deres energi i en liga for sig selv, mener de.

»Jeg kan ikke forklare det, men lige i det, Søren starter guitaren, så er indlevelsen der. To minutter forinden er jeg fuldstændig mig selv, men så påtager jeg mig en rolle,« siger forsanger Ole Bysted Sørensen.

Guitaristen Søren Nautrup giver et eksempel:

»Når vi øver, kan jeg spille i en uendelighed, men når vi er live, så kramper mine fingre efter tre numre, fordi der kommer så meget energi.«

Den bedste kopi

Målet med hele energiudladningen er at overbevise publikum om, at de ligeså godt kunne tage til en High Voltage-koncert som en AC/DC-koncert.

»Det er så stor en del af vores image at være dem og ligne dem og sætte sig i deres sted: Hvordan de har det, når de står der på scenen,« siger Ole Bysted Sørensen.

Bandet går så meget op i at være den bedste AC/DC-kopi, at de holder øje med, hvad de andre cover-bands laver. På Facebook kan Ole se klip fra de andres koncerter. Græmme sig, når de lave fejl, og tænke for sig selv, at det kan High Voltage gøre bedre.

De tager også ud og lurer på konkurrenternes koncerter.

»Det er fordi, hvis der sammenlagt er ti bands, og vi alle gerne vil have de store jobs, så er der jo noget konkurrence imellem. Det er rent naturlig udbud og efterspørgsel. Så handler det om at møde de rigtige mennesker. Så der er kamp om at få de rigtige jobs,« siger Esben Frandsen.

Og selvom kampen for det meste er venskabelig og med et glimt i øjet, så ender det til tider i et mere beskidt spil om spillejobs.

»Jeg har haft en fornemmelse af, at der var nogle AC/DC-bands, der gik ind og underbød markedet fuldkommen. Det er en måde at få jobs på, som vi ikke selv har praktiseret, for vi har ment, at vi har en vare, som folk må betale for,« siger Ole Bysted Sørensen.

Efterligningen går helt ned i den mindste detalje i kampen om at være den bedste kopi.

Guitaristen spiller på samme guitar som AC/DC’s guitarist. Tilsvarende har de andre bandmedlemmer samme instrumenter som originalbandet. Scenen er til hver koncert flankeret med kanoner, ligesom AC/DC, og der hænger en stor klokke i sceneteltets top, ligesom AC/DC.

Desuden bruger de fem gutter fra Skive, der udgør High Voltage, de samme Marshall-højtalere, som originalbandet fra Sydney. Og de har fået syet de samme denim-veste med påsyede lapper som AC/DC.

Det er et lille teater, som rockgruppen opfører på Skive Festival. Det gør de til hver koncert, om det så er 40 bikere til et motorcykeltræf eller en større dansk festival.

»Det er det nødt til at være. Eller i hvert fald på den måde, vi gør det. For vi kan også vælge at gå den anden vej og sige, at vi har otte medlemmer i bandet og en på xylofon bare for at peppe AC/DC op. Det gider vi ikke. Vi prøver at komme så tæt på som muligt,« siger guitaristen Søren Nautrup.

Forsanger Ole Bysted Sørensen supplerer:

»Men det virker lidt mærkeligt at gå på scenen og være en anden. Og man sidder derhjemme og tænker over det i hverdagene – hvorfor gør man det egentlig? Men det giver bare et kick at stå deroppe,« siger han.

Alt, hvad AC/DC gør, gør High Voltage også.

Alt, hvad AC/DC gør, gør High Voltage også.

Astrid Dalum

Mændene er i starten af trediverne, og grunden til, at bandet i 2008 begyndte at spille AC/DC, var, at de fandt ud af, at forsangeren Ole Bysted Sørensens stemme mindede meget om forsangeren i AC/DC Brian Johnson.

De stillede op til en såkaldt band-battle i Skive, hvor bands spiller mod hinanden, og vandt. Og derfra tog det bare fart. De fik deres debut på Skive Festival i 2008, og nu er de vendt tilbage til festivalen og byen.

Kort før start

To timer inden koncertstart står leadguitaristen Søren Nautrup og rytmeguitaristen Esben Frandsen og spænder hver deres guitarstrenge bag scenen. På en rullende platform står trommesæt, den kæmpe AC/DC-klokke og to kanoner klar til at blive rullet ind på scenen, når High Voltage går på. En flok unge mænd fra Skive, som kopierer andre kunstneres værker. Leadguitaristen Søren Nautrup behøver ikke et selvstændigt eventyr som originalkunstner.

»Det har jeg ikke talenterne til,« siger han med et stort, jysk grin.

Esben Frandsen, der til dagligt bor i København, byder ind.

»Jeg kunne da godt tænke mig at spille originalmusik. Men det er ikke lige sådan ... Det kræver bare virkelig meget tid og tålmodighed, hvis man vil have det op at køre. Markedet er bare psykosvært i Danmark,« siger han.

»Man skal øve to-tre gange om ugen, hvis man virkelig er seriøs, og det er der ikke nogen af os, der har overskuddet til,« siger Esben Frandsen.

Markedet er nemmere for coverbands, mener han, fordi de jo bare skal lære at spille andres numre. AC/DC er for musikerne ret lige til, fordi rytmerne og akkorderne ofte går igen. En AC/DC-joke er, at bandet kun har skrevet en sang, som de så fortolker lidt på i hvert nyt nummer. Og det kan Esben Frandsen sagtens grine af.

»Det kan godt være, at de kun har skrevet en sang. Men den er til gengæld god.«

Babyfest

Under koncerten trykker forsangeren Ole Bysted Sørensen på en hjemmelavet knap-installation langs scenegulvet med sin fod, og scenen eksploderer i konfetti. Han og leadguitaristen Søren Nautrup løber på kryds og tværs af hinanden på scenen. Skiftevis hopper de op på højtalerne og skuer ud over de omkring 300 mennesker, der står og betragter dem, mens de rocker videre.

Unge og voksne står langs hegnet foran scenen og headbanger til hits som »Thunderstruck« og »TNT«, og forsangeren forcerer hegnet og løber ned til publikum. Han finder en festivalgæst, der spiller på en plastikguitar, og indleder en jamming-session med ham på græsset, mens han synger.

Ved siden af en flok teenagere, der hælder øl ud over sig selv, står tre kvinder med deres småbørn i armene. Børnene har høreværn på og bliver vugget i deres mødres favn. Det er bandmedlemmernes koner, som for en sjælden gang er taget med til koncert.

Normalt synes de vist, at bandet er lidt af en tidsrøver, men måske kan det at se High Voltage optræde så glade og ivrige hjælpe på forståelsen for tidsforbruget, forklarer bandet i deres skurvogn efter koncerten.

Det er nu alligevel en lidt mærkelig oplevelse at indvie familien i det liv, de lever, når de er væk fra koner og børn. De roller, de påtager sig, når kanoner og konfetti brager.

»For det ikke er sådan, familien kender mig. De kender ikke mig som ham, der står og råber oppe på scenen. Jeg håber, de kender mig som en kærlig familiefar. Det håber jeg,« siger Ole Bysted Sørensen.

Trommeslageren Hardy Moser kunne efter koncerten kramme sin 10-årige datter. Selvom hun normalt hører pop og derfor ikke er så godt opdraget, joker de andre, så kunne hun godt lide fars rock.

»Og et eller andet sted håber jeg, at vi viser dem, hvor meget vi nyder det,« siger Hardy Moser.

Serie

Højsæson for coverbands

Sommeren er med sine byfester og musikfestivaler højsæson for coverbands.

Bookingbureauet beretter om en stigende interesse for orkestre, der spiller andre kunstneres musik, og Information er taget ud i landet for at følge og forstå tre vidt forskellige kopibands.

I denne serie kommer vi  til Dyrehavsbakken, hvor Die Herren spiller U2’s musik – på deres helt egen måde, til Rønne, hvor Danmarks John hylder John Mogensen, og vi kommer til Skive Festival, hvor High Voltage efterligner AC/DC.

Seneste artikler

  • Selv når Brian Arnold ikke synger, minder han om John Mogensen

    3. juli 2017
    Det kan være svært at se forskel på halassistenten Brian Arnold og den folkelige legende John Mogensen, og det har drevet Brian Arnold til at starte kopibandet Danmarks John. Brian er nærmest blevet en reinkarnation af John, og ligesom John havde sine nedture, er det ikke altid, Brian slår til. Information tog med Danmarks John på tour i Rønne
  • Bono skal have 70.000 mennesker på et stadion. Die Herren har nok i Bakken

    27. juni 2017
    Der er ting, som kun U2 kan. Og så er der ting, som kun kopibandet Die Herren kan. Og de ting skal ikke blandes sammen, når Danmarks efter sigende eneste fuldtidscoverband spiller irernes musik. Information var med på forreste række og bag scenetæppet, da Die Herren spillede på Dyrehavsbakken
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her