Læsetid: 5 min.

Film og serier skal ses i sommerlandet. Her er otte anbefalinger

Sommertid er tv-tid – det er farligt med al den sol – så her følger otte film- og serieanbefalinger, som børn og deres voksne kan bruge tid på inde i sommerhuset eller dagligstuen i stedet for at blive stegt udenfor
På Filmstriben kan man se de korte, animerede fortællinger om den lille pige Cirkeline og hendes to musevenner, Ingolf og Fredrik.

På Filmstriben kan man se de korte, animerede fortællinger om den lille pige Cirkeline og hendes to musevenner, Ingolf og Fredrik.

Anders Birch

17. juli 2017

Manolos magiske rejse

Viaplay

Farvestrålende og eksotisk mexicansk mytologi blandes med moderne rock- og popmusik – udsat for mariachi-band – i eventyret om to unge mænd og bedstevenner, tyrefægteren Manolo, der egentlig helst vil være sanger, og soldaten Joaquin, og den smukke, handlekraftige kvinde, Maria, der står imellem dem.

Jorge R. Gutiérrez har instrueret og Guillermo del Toro produceret en helt igennem vidunderlig og smuk animationsfilm, der handler om kærlighed, venskab og modet til at stå ved, hvem man er.

Kan ses af snart sagt alle, dog ikke de allermindste, og den er forsynet med både dansk og engelsk tale. I det hele taget er Viaplay, hvor filmen kan ses, en skatkiste af animerede film, ikke mindst fra Pixar og Disney, som man bør unde sig selv og sine børn at se.

Wild Kratts/Vilde kræ

Netflix og dr.dk

To energiske brødre – impulsive Martin og metodiske Chris – rejser verden rundt sammen med tre venner, Aviva, Koki og Jimmy, og studerer alskens dyr, som de som regel også ender med at hjælpe på den ene eller anden måde, enten mod mennesker eller mod andre dyr.

Femkløveret har heldigvis en masse højteknologisk udstyr til rådighed – og det, de ikke har, bygger Aviva – som gør dem i stand til at komme endog meget tæt på selv farlige dyr, det være sig hajer og krokodiller. Der er et tydeligt pædagogisk og oplysende sigte med Wild Kratts – både børn og voksne kan lære meget om dyr, og hvordan man skal behandle dem og naturen i det hele taget – men tonen er let og humoristisk.

Indimellem bliver det en smule dramatisk, når Chris og Martin f.eks. prøver at hjælpe en kaskelothval mod en kæmpeblæksprutte. Der er produceret fem sæsoner af serien, der er beregnet for de seks- til otteårige, og to af dem er tilgængelige på DR’s hjemmeside, mens første sæson desuden ligger på Netflix.

Trollhunters

Netflix

Guillermo del Toro har også haft en finger med i spillet, når det gælder den aldeles forrygende fantasy-, action- og coming of age-animationsserie Trollhunters.

Den mexicanske filminstruktør har nemlig skabt, produceret og skrevet med på serien, der er baseret på en af hans egne bøger og er fuld af humor og drama, action og eftertænksomhed, gode figurer, verdensbyggeri og masser af monstre af både den hjælpsomme og den ubehagelige slags.

Hovedpersonen er 15-årige Jim, der finder ud af, at han er trollhunter – troldejæger – og at det er hans opgave at beskytte både mennesker og godhjertede trolde mod ondsindede trolde og andre af mørkets væsener.

Det er ikke nogen helt nem opgave, især ikke for en hormonforstyrret teenager, der bor alene sammen med sin hårdtarbejdende mor, men heldigvis får han god hjælp af vennen Toby og troldene Blinky og Aaarrrgghh.

Troldspejlet

dr.dk

Er man som jeg en serie-, spil-, film-, tegneserie- og alt muligt andet-nørd, ser man selvfølgelig Troldspejlet på DR Ultra.

Programmets opfinder og vært, Jakob Stegelmann, har med stor viden, respekt og formidlingsglæde informeret indtil flere generationer af børn og unge – og voksne, der stadig gerne vil have lov til at lege – om alt, hvad der rører sig inden for populærkulturen.

På DR’s hjemmeside kan man fornøje sig med korte Troldspejlet-nyhedsindslag om nye spil, film og tegneserier, og man kan nyde lidt længere tematiske udsendelser, f.eks. én om ’Girl Power’ lavet i anledning af premieren på superheltefilmen Wonder Woman. Og den kan kun anbefales. I programmet hører man nemlig ikke kun om Wonder Woman og hendes historie, men også om alle mulige andre seje, kvindelige helte.

Okja

Netflix

I Danmark er begrebet ’familiefilm’ desværre blevet synonym med dårlige filmserier som Far til fire og Min søsters børn, hvor alle kanter er slebet af, og målgruppen defineres så bredt, at det kan være lige meget.

Heldigvis findes der filmkulturer og instruktører, der har en anden og noget mere interessant definition af, hvad en familiefilm bør være, og hvad man kan tillade sig at servere for børn. Det gælder f.eks. Netflix og den sydkoreanske filminstruktør Bong Joon-ho, der for ganske nylig havde premiere på Okja, som man simpelthen bare skal opleve sammen med sine store børn.

Okja er således både en film om en pige og hendes gigantiske kælegris, en actionfilm, et familiedrama og et frontalangreb på de af verdens store virksomheder, der med profit for øje bestemmer, hvad vi spiser af genmodificerede madvarer. Den er skiftevis sjov, rørende, fjollet, alvorlig, tragisk, udfordrende og opmuntrende, og så er den virkelig skævt og opfindsomt tænkt og fortalt. Det kunne danske familiefilmsproducenter lære meget af.

Peter og dragen

Viaplay

Når de vil, kan amerikanerne også godt finde ud af det med familiefilm med hjerne og hjerte. Det er David Lowerys live action-genindspilning af Disneys animerede Peter og dragen et glimrende eksempel på.

Filmen handler om den lille dreng Peter, der mister sine forældre i et biluheld og selv ender i en stor skov, hvor han bliver venner med dragen Elliott. De to lever et godt og fredeligt liv sammen i det grønne – Elliott minder mest om en gigantisk, godmodig hund – men andre mennesker kommer tættere og tættere på, og det giver det umage makkerpar visse problemer.

Peter og dragen, der er tilgængelig med både dansk og engelsk tale, er en overraskende morsom og rørende film om venskab, loyalitet, familie, tab og ikke mindst barnesindets evne til at forstå og acceptere alt det, vi voksne har det med at frygte og tage afstand fra.

Cirkeline

Filmstriben

Hanne og Jannik Hastrups animerede film fra 1960’erne og 1970’erne om den lille pige Cirkeline og hendes to musevenner, Ingolf og Fredrik, er dansk børneunderholdning, når det er bedst.

De små, afrundede fortællinger, som man kan se på Filmstriben – folkebibliotekernes gratis streamingtjeneste – er tidløse og fulde af charme, humor, fjolleri, musik – af blandt andre Hans-Henrik Ley – gale streger, fantasi, opbyggelige budskaber og ind imellem nogle af de politiske holdninger, som i høj grad hørte tiden til.

Og når man alligevel er på Filmstriben, kan man jo benytte anledningen til at se sig lidt omkring i det righoldige udbud af korte, lange og dokumentariske film fra ind- og udland, som tjenesten også byder på.

Antboy 1-3

Filmstriben

Det kan godt være, at det er Marvel og DC Comics, der dominerer i biograferne, når det kommer til superhelte. Men frygt ej. Vi har også en vaskeægte dansk superhelt, nemlig Antboy – halvt dreng, halvt tissemyre.

De tre film, der er kommet om Antboy, er baseret på Kennth Bøgh-Andersens populære bøger og instrueret af Ask Hasselbalch. Han får meget ud af at placere den diminutive superhelt i en stille, dansk provinsby, Middelby, og her lade ham møde både superskurke – blandt andre Loppen og Den Røde Furie – og kæmpe med sit alterego, 12-årige Pelle Nøhrmanns, mange dagligdags problemer med alt fra forældre og venner til skole og kærester.

Det er på én gang fantasifuldt og jordbundet, og det klæder en genre, som har det med helt at miste jordforbindelsen.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anya Jensen
Anya Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu