Læsetid: 3 min.

Friedrich Hölderlin: Samfundets, sprogets og sindets krise var tre sider af samme sag

Friedrich Hölderlin: Samfundets, sprogets og sindets krise var tre sider af samme sag

iBureauet/Rasmus Fly Filbert

22. juli 2017

I Københavns Kommunes Bibliotekers eksemplar af Hölderlins digte på dansk er den første side med poesi bestænket med pletter, som må formodes at være blod.

Hvad er der mon hændt? Har en ulykkelig elsker spejlet sig i den gale poets velformulerede skrig, leget med tanken om selvmord og som en slags forøvelse pillet sine neglebånd itu? Har en akademisk nørd af fortvivlelse over tekstens utilgængelighed gnubbet sin finsnusende næse til blods?

Har en revolutionær intellektuel engang i 1970'erne kradset sig i panden under sit forgæves forsøg på at få den marxistiske lære til at rime med digterens ekstatiske og gådefulde tale om en kommende fest for mennesker og guder?

Hölderlins skiftevis hymniske og elegiske digte er fulde af drømme om en ny, strålende tid, en guldalder, et fuldkomment menneskeligt samfund, kendetegnet ved frihed og agtelse for skønhed, og med digteren sat i en central rolle som gudernes og glædens besynger. Formmæssigt peger de tilbage mod Antikken, men i stemning og tanke befinder de sig i en på én gang forvirrende og forjættende gæringsproces, karakteristisk for årene omkring 1800.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu