Læsetid: 2 min.

Günter Grass startede på toppen

Günter Grass satte selv den standard, som fik hans krukkede og konstruerede senværk til at blegne ved sammenligning
Günter Grass satte selv den standard, som fik hans krukkede og konstruerede senværk til at blegne ved sammenligning

Jesse Jacob/iBureauet

7. juli 2017

Nobelpristageren Günter Grass’ selvafsløring i erindringsværket (og altså netop IKKE 'hukommelsesbogen') Når løget skrælles (2006, da. 2007) fik uvægerligt billedet af efterkrigsperiodens store tyske prosaforfatter til at krakelere.

Hvorfor havde manden dog ikke for længe siden spyttet ud om sin fortid i Waffen-SS? Hvordan kunne han, som åbenbart selv havde lig i lasten, gennem årene tillade sig at være så stålsat uforsonlig mod alle de landsmænd, der ikke førte deres fortidsopgør igennem til bunds?

Hans oversætter, Per Øhrgaard, har flere gange peget på, at kritikken var skinger og måske uretfærdig: Grass blev indkaldt i 1944, han meldte sig med andre ord ikke (det havde han nemlig gjort allerede som 15-årig).

Og hvad angik det med hans manglende åbenhed, så havde han skam så tidligt som i begyndelsen af 1960'erne fortalt om sit engagement med SS (bogen med denne samtale blev bare ikke trykt). Og for resten, sådan alt i alt, hvordan og hvorfor skulle man have forbudt ham eller nogen at tale om det forhold, at der var forhold, som rigtig mange andre netop ikke ville tale om?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Stig Bang-Mortensen

Jeg bliver lidt træt hvergang jeg hører om Grass og SS. Som 15 årig blev han flakmedhjælper (ej SS) hvilket i vores nutidige øjne var et forbløffende valg, men meget naturligt på den tid. Tilknytningen til SS kom i '44 hvor al snak om frivillighed var forstummet. Nu blev man bare stoppet ind hvor der var et hul. Den vinkel på Grass savner jeg ofte. At man så kan sige en masse andre ting om om ham er så det, men lige SS-facetten skal man ikke lægge mere vægt på end at nu var det så der han havnede. Lige så vilkårligt som min svigerfar som 17 årig i 1944 kom på et tog fra Paderborn til Holland. Togene før og efter kørte til østfronten.