Baggrund
Læsetid: 3 min.

Käthe Kollwitz var på det almindelige menneskes tit fortabte side

Käthe Kollwitz (1867-1945) var en ekspressionistisk grafiker, men aldrig eksplosiv, som tiden var. Hun beskrev socialismen i den rolige hverdag.
Käthe Kollwitz (1867-1945) var en ekspressionistisk grafiker, men aldrig eksplosiv, som tiden var. Hun beskrev socialismen i den rolige hverdag.
Kultur
29. juli 2017

Hvis man kun vil læse én bog om Tyskland 1908-1943 er Käthe Kollwitz' dagbøger et godt valg. På 959 smukt og tæt trykte sider fortæller den et menneskes historie og på den måde så meget mere. De følgende dagbogsnotater er fra begyndelsen af Første Verdenskrig.

»Torsdag den 27. august 1914 Neu-Ruppin

Jeg sidder i Annies stue og venter på Peter. Da jeg kom i går sagde han, at de måske ville blive flyttet til Jüterbog. Sandsynligvis betyder det endnu skrappere tjeneste. Jeg er bange for, at han ikke vil kunne holde det ud, det virker, som om han anstrenger sig til det yderste. I går aftes var han meget træt, men fulgte mig alligevel til frøken Jung, hvor jeg sov. Nu venter jeg på ham her.

Jeg læste digte af Mörike. Ud over kærligheden synes Mörike ikke at have oplevet stort. Hans liv klinger fuldstændig begivenhedsløst. Hans vidunderlige vandrersange. At forestille sig, at med dem er det slut for vores drenge – måske med livet i det hele taget. Og Peter kender jo slet ikke kærligheden endnu, egentlig kun fra kunsten – og jeg så ham jo som en der er særlig indviet til livet, til at kunne gribe det i alle dets skønheder. Jeg har hele tiden et Goethecitat i hovedet: ... ’og snart skal han trækkes bort derfra’.

Søndag den 17. september 1914

Om formiddagen ringer det på døren, som om det er Peter, der kommer, jeg går ud, og det er Krems. På orlov. Vi taler om Peter og til sidst om ham selv. Jeg elsker de drenge så højt, han er den yngste af de fire, endnu egentlig kun en stor dreng. Endnu med den helt ufortyndede idealisme fra krigens første uger. Han regner ikke med at komme tilbage. Det vil han egentlig slet ikke. Det er en gave, han giver. Man kan dårligt kalde det et offer, for et offer forudsætter overvindelse. Det er mere en stolt og strålende tilbyden sit liv.

Telegram 30. oktober 1914

DERES SØN ER FALDET«

De 18 vidunderligt skønne år er forbi.

Begge hendes sønner, Peter og Hans, drog i krig fulde af en begejstring, der var fuldkommen ubegribelig for hende, og Peter, den ældste, faldt en af de allerførste dage i felten.

Käthe Kollwitz afskyede krigen. Hun var pacifist og socialist. Ikke den utopiske og paroleblafrende revolutionære, men socialismen i den stille og rolige hverdag for almindelige mennesker. Sammen. Og alle mennesker er almindelige.

'Die Gefangenen’ 

'Die Gefangenen’ 

Käthe Kollwitz Museum

Det tyske bondeoprør i 1524-26 var måske det første forsøg i Europa på en revolution i moderne forstand. Det blev slået ned med hård hånd og dets ledere, især teologen Thomas Müntzer, udstødt af historien. Dadaisten Hugo Ball skrev en bog om det efter Første Verdenskrig, og Käthe Kollwitz lavede sin billedserie, Bauernkrieg i 1902-08.

Hun var opvokset i Königsberg, ikke langt fra den lille by, hvor Kopernikus døde, og lærte grafikkens mysterier at kende på ’Dameakademiet’ i Berlin. Hun var ven med dramatikeren Gerhart Hauptmann, hvis skuespil påvirkede hende.

Det var kejser Wilhelm selv, der afslog, på maleren Max Liebermanns forslag, at give hende en guldmedalje.

Ikke til en kvinde, sagde kejseren.

Pacifisme, socialisme, aldrig mere krig, en linje tilbage til måske især Degas og hans tegninger af svedige, slidte, trætte og yndefulde danserinder, fortabt i deres drømme om det andet, de aldrig fik lov til at nå.

En ekspressionistisk grafiker, på det almindelige menneskes tit fortabte side. Ikke en del af den store eksplosion. Hendes værk bekæmper hadets, uvidenhedens og fattigdommens uhyrer.

Serie

Deutschstunde – vi giver jer Tyskland tilbage

Information tilbyder den definitive indføring i tysk kultur. Vi præsenterer de vigtigste filosoffer, digtere, romanforfattere, kunstnere, komponister og filminstruktører. Læs med og bliv dannet i tysk kultur.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nike Forsander Lorentsen

Et besøg på Kollwits Museum i Berlin er vel vært et besøg, siger så meget om klass samfundet.