Læsetid: 2 min.

Liederfyrsten Schubert var stadig teenager, da de første genistreger kom dumpende

Hos Schubert vælder melodier af højeste kvalitet frem, helt spontant, som insekter der lægger æg, i tusindvis, i millionvis
Hos Schubert vælder melodier af højeste kvalitet frem, helt spontant, som insekter der lægger æg, i tusindvis, i millionvis

iBureauet/Rasmus Fly Filbert

13. juli 2017

»Hvem formår at lave noget mere efter Beethoven?« sagde den unge Schubert til en skolekammerat.

Det gjorde han i høj grad selv. Schubert kom hurtigt og temmelig mirakuløst til at komponere lieder, en genre som ingen – heller ikke Beethoven – har kunnet bringe op på et tilsvarende niveau. Cyklussen Winterreise er kulminationen i dette fabelagtige skaberværk.

En lied er en klaverledsaget sang til et digt på tysk. Der findes 634 overleverede lieder fra Schuberts hånd, den tidligste fra da han var 12, den sidste fra kort før han døde som 31-årig. Han blev allerede dengang lovprist som liederfyrsten, men sandheden var, at Schubert allerede fra sin forbløffende produktive barndom og ungdom demonstrerede en enorm alsidighed.

Blandt de mere bemærkelsesværdige værker er strygekvartetten ’Døden og pigen’, messen i Es-dur, de tre sidste klaversonater, symfonien i h-mol ’Den ufuldendte’ og den romantiske opera Fierrabras.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Mihail Larsen
  • Hans Aagaard
Mihail Larsen og Hans Aagaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Christian Mondrup

I samme periode havde flere tysksprogede komponister deres virke i Danmark, hvor de bidrog til den kunstneriske udvikling af den danske "Lied". Mest kendt er nok Weyse, der i sin ungdom indvandrede fra Hamborgs holstenske tvillingby Altona. Også den tyskfødte Kuhlau, der komponerede musikken til festspillet "Elverhøj" har skrevet lieder. Sidst, og ikke mindst vil jeg nævne den danskfødte, men tysksprogede komponist Georg Gerson, der desværre er lidet kendt i dag. Han var samtidig med Schubert og er nok den danske komponist, hvis lieder kommer tættest på Schuberts, om end de næppe helt når hans mesterskab. Et eksempel på en rigtig fin Lied af Gerson er "Adelaide" til tekst af Friedrich von Matthesson, komponeret 1812, 2 år før Schubert skrev sin sang til samme tekst og ca. 20 efter Beethovens "Adelaide". Se
http://imslp.org/wiki/Adelaide,_G.64_(Gerson,_Georg)

Hans Larsen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Christian Mondrup

Linket i ovenstående omfatter hele linjen, inkl. parentesen. Prøv evt med dette forkortede link http://goo.gl/VePAeL

Gersons symfoni (der er kun én) er indspillet af Concerto Copenhagen, dirigeret af Lars Ulrik Mortensen. Noderne er frit tilgængelige her http://goo.gl/YL6PZz hvor man også kan lytte til indspilningen.